Ţările sărace devin şi mai sărace dacă se exploatează aurul lor.
În anul 2006, la şase ani după catastrofa ecologică de la Baia Mare, unde când compania Gabriel Resources exploata împreună cu societatea minieră românească aurul românesc, o cunoscută organizaţie neguvernamentală din Marea Britanie a publicat un studiu din care reieşea că minele de aur deschise în ţări sărace sau în curs de rezvoltare au efecte dezastruase asupra economiilor acestora prin distrugerile cauzate mediului şi a costurilor sociale implicate.CAFOD, organizaţie care se ocupă de susţinerea ţărilor în curs de dezvoltare nu a luat însă în calcul şi posibilele pagube rezultate din accidente cu repercusiuni şi asupra unor ţări vecine, care ar pretinde despăgubiri - aşa cum a fost cazul cu prilejul catastrofei ecologice ale căror costuri au căzut exclusiv asupra statului român.
Cine ar suporta pagubele în caz de accident tehnologic
Acum, în 2013, directorul de la Gold Corporation (ce aparţine de Gabriel Resources) spune că în cazul riscurilor, pagubele vor fi acoperite de societatea RMGC.Însă, din ce ar plăti societatea costurile unei alte catastrofe tehnologice, care - de data asta- ar putea fi de 10 ori mai mare decât cea de acum 10 ani, având ân vedere că proiectul s-ar desfăşura la o scară de 10 ori mai mare decât exploatarea anterioară?
Conform datelor publicate la bursă, valoarea la bursă a societăţii Gabriel Resources Ltd era estimată în 2013 la 288 milioane dolari canadieni, adică 209.98 milioane euro.
Pe site -ul zonebourse se estimează că în 2014 societatea va avea datorii de 550 milioane de dolari canadieni, în 2015- 106 milioane dolari canadieni, iar în 2016 -datorii de 750 milioane de dolari canadieni, cât despre profit....profitul se va lăsa aşteptat.
Dacă - să spunem- se demarează exploatarea cu cianuri şi se produce o altă catastrofă ecologică, aşa cum s-a mai întâmplat, din ce ar acoperi această societate pagubele, dacă ea ar fi oricum înglodată în datorii şi nu ar avea nici un profit cel puţin până în 2016?
(Mai departe nu erau estimări pe site-ul citat).
Ce investiţii au fost raportate în documentele oficiale
GABRIEL RESOURCES LTD. (GBU)
|
(conform zonebourse)
Am găsit pe site-ul citat acest tabel cu date publicate de companie şi cu estimări ale specialiştilor pe următirii ani.
Am observat că investiţiile pe anii 2010 - 2012 au fost 3,67+5,42 milioane dolari canadieni, adică 6,52 milioane EURO.
De unde reies atunci miliardele ce se spune că ar fi fost investite la Roşia Montană?
CAD=dolari canadieni
M CAD = milioane dolari canadieni
Trezorerie sau Datorie
Îndatorarea netă reprezintă datoria pe termen scurt şi pe termen lung a
întreprinderii, din care s-au scăzut disponibilităţile şi plasamentele
financiare fără risc. Termenul reprezintă poziţia de debitoare sau de
creditoare a întreprinderii faţă de terţi. O îndatorare negativă echivalează
cu o trezorerie.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aflăm acum de la televizor cam cum arată raportul anual făcut de către compania canadiană : Reprezentanţii companiei spun că nu au bani pentru a se asigura împotriva tuturor riscurilor şi dacă acestea se vor materializa nu se ştie ce se va întâmpla. De asemenea nu se ştie care ar fi de fapt resursele minerale rezultate din exploatare şi în ce cantitate şi de asemenea dacă acestea ar putea fi comercializate ! (sic!). Cu alte cuvinte, compania îi avertizează pe acţionarii săi că activitatea la care s-au angajat se demarează cu bani insuficienţi şi comportă riscuri foarte mari, neacoperite cu nimic. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ În timp ce atenţia se concentrează doar pe Roşia Montană, alte companii străine exploatează aurul românesc poluând la greuDe pildă, Eldorado Gold Corporation (ELD) deţine ca acţionar majoritar exploatarea Certej, tot din Apuseni. Acolo ni se spune că este o poluare masivă, nimeni nu învinuieşte însă compania străină pentru asta, ci poluarea este folosită ca argument pentru...sprijinirea exploatării de la Roşia Montană, pentru că...poluare există deja acolo! Grupul canadian Carpathian Gold prin Samax România intenţionează să deschidă trei exploatări de aur şi de cupru în judeţul Hunedoara, unde se spune că se vor face investiţii de până la 1,2 miliarde de dolari în următorii 20 de ani (o medie de 60 de milioane de dolari pe an). Carpathian Gold (CPN) deţine drepturile de explorare a zăcămintelor de aur şi de cupru de la Rovina, din judeţul Hunedoara, cu resurse estimate la 7,2 milioane de uncii de aur.(223,2 tone!). Şi acolo este vorba despre rezerve uriaşe de aur ale României ce vor lua calea străinătăţii pe tăcute!
Chiar dacă preţul aurului are oscilaţii mari, fiind acum în pronunţată scădere, aceste cantităţi uriaşe continuă să reprezinte imense valori, ce ar trebui să fie ale noastre şi sunt luate de străini.
Considerând, aşa cum estimează unii analişti, că preţul aurului va continua să scadă, ajungând la circa 1000 de dolari uncia, cele 7,2 milioane de uncii de aur de la Rovina ar însemna 7,2 miliarde de dolari! Dar aurul a fost nu demult şi 1800 de dolari uncia şi ar putea reveni la o valoare asemănătoare. Dar câte miliarde sunt la Certej şi câte miliarde la Roşia Montană? După unele date găsite pe net, ar fi următoarele estimări: |
Nimeni nu vorbeste desptre celelalte exploatari de aur care deja s-au dat altora (nu se stie pe ce).
RăspundețiȘtergereIn 2011 Basescu anunta ca Romania va exploata prin intreprinderi romanesti 2 zacaminte-fara sa spuna care ar fi fost acelea. Acum, vedem ca multe zacaminte APARTIN altora! Iar intreprinderi romanesti- niciuna!
Ponta a declarat deja cate miliarde ar trebui sa -i platim firmei care prin alte parti e cercetata pentru diferite infractiuni: de 10 ori mai mult decat au investit efectiv!
RăspundețiȘtergerePai asa, sa tot faci "afaceri"> nici nu mai e nevoie sa faci nimic, ca arunca prostii cu bani in tine!
Eldorado Gold Corporation apartine lui Frank Timis , care exploateaza si manganul din Burkina Faso. Sau mai bine zis ar vrea sa-l exploateze, dar guvernul din Burkina Faso i-a interzis activitatea de acolo pentru ca nu si-a respectat obligatia de a construi o cale ferata si de a asfalta un drum. Scrie tot pe nazone.ro>
RăspundețiȘtergerehttp://nazone.ro/2015/04/roman-rapit-in-burkina-faso.html