miercuri, 9 ianuarie 2013

Reflexoterapie


 talpa piciorului ca harta a corpului uman


piciorul stâng reflectă zonele de pe partea stânga a corpului, iar piciorul drept corespunde părții drepte a corpului; 
degetele de la picioare corespund capului și gâtului; 
"pernuța" piciorului reflectă pieptul, partea de sus a spatelui, inima și plămînii; 
arcada piciorului reflectă ficatul, pancreasul și rinichii; 
osul arcadei inferioare a piciorului reflectă coloana vertebrală, brațul și umărul reflectându-se pe exteriorul tălpii; 
călcâiul reflectă zona lombară, pelvisul și intestinele. 

În general, reflexoterapia ofera echilibru energetic, reducerea stresului și relaxare.




O sedință obișnuită de reflexoterapie durează între 30 si 60 de minute, începe  cu un masaj de incălzire, apoi vor aplica tehnicile specifice pe zonele problematice.

Cele mai importante tehnici de masaj reflexoterapie :

1. Netezirea - spre trunchi
2. Prinderea alternativă - cu degetele mari într-o succesiune rapidă (mai ales pentru zonele reflexogene ale rinichilor).
3. Masaj reflexoterapie circular - se execută de obicei cu pulpele degetelor mari, sau cu mai multe degete, pe zone reflexogene mai ample (uter, ovare, prostată, testicole).
4. Tragerea - este un masaj reflexoterapie la care se folosește degetul mare îndoit (tiroidă, uter, faringe, stomac, pancreas)
5. Prinderea laterală - se executa cu degetul mare pe zonele de articulatie ale degetelor (ochi, ureche, ceafa)
6. Masarea înainte-înapoi: se execută cu pulpa degetului (ochi, ureche, ceafă).
7. Frământarea - este o tehnica de masare reflexoterapie cu pumnul, aplicată pe zone întinse (intestin subțire).
8. Tehnica pașilor - reprezintă mișcări succesive efectuate în trepte, ca și cum am păși cu pulpa degetului (pentru coloană și colon ascendent).

Dacă dorim să practicăm reflexoterapia cu rezultate optime, este de importanță capitală folosirea corecta a policelui și a indexului în timp ce efectuăm tratamentul.
Direcția de mișcare a policelui sau a degetului arătător este întotdeauna înainte și niciodată înapoi și se execută în general dinspre extremități înspre corp.
Un alt element important este faptul că în masaj (reflexoterapie) se folosește cu precădere pulpa degetului și nu vârful. Forța de presiune exercitată cu degetul pe zonele reflexogene este și ea de mare importanță pentru reușita masajului.Trebuie să ne folosim intuiția și experiența: o presiune prea slabă nu va conduce niciodata la vindecare, iar o apăsare prea puternică ne va obosi sau chiar luxa degetele și pacientul va avea senzații de durere sau disconfort. Se va aplica o presiune medie și constantă cu un început mai lent și mai ușor, astfel ca persoana tratată sa nu tresară, sa faca grimase sau să-și retragă piciorul. Mișcarea policelui sau a altui deget este similară mișcării unei omizi, cu deplasări ale degetului de doar 1,5 mm odată.Vom descrie acum mai pe larg cea mai importanta tehnica de masaj reflexoterapie:Tehnica pașilor sau tehnica șenilei permite acoperirea unor zone reflexogene întinse (de exemplu: plămani, intestin gros, diafragma) situate pe talpa piciorului. Ea constă în a „târî" degetul mare sau arătătorul pe distanțe mici, pliindu-l la un unghi intermediar între 90° si 180°.Succesul acestei tehnici de masaj reflexoterapie va depinde mai ales de aptitudinea dumneavoastră de a vă plia și deplia alternativ articulația degetului mare, sugerând o mișcare de târîre. Această tehnică de masaj (reflexoterapie) va avea o eficacitate sporită dacă veți utiliza drept suport celelalte degete așezate pe partea superioară a labei piciorului.





Zonele reflexogene pentru vezica urinară

Acestea se găsesc pe bordura interioară a tălpilor, în porțiunea de început a calcaneului, având jumătăți de proiecție pe ambele tălpi.
Zona reflexa a uretrei pornește de la zona vezicii până la partea interioară a călcâielor.
Tulburările legate de funcționarea defectuoasă a  vezicii urinare constau în tulburări de micțiune, inflamații, dureri locale și usturimi în timpul urinării.Tot în cazul tulburărilor de vezică urinară se înscriu și spasmele de vezică, însoțite de slăbirea sfincterului, principala cauză a bolii enurezis.

Inflamațiile și crampele uretrei (cistita), apar mai frecvent la femei, deoarece uretra lor este mai scurtă și mai expusă infecțiilor locale.

Toate aceste disfuncții ale vezicii urinare și ale uretrei pot fi relativ ușor vindecate prin reflexoterapie, observându-se ameliorări importante după doar 2-3 ședinte de masaj asupra punctelor reflexogene.


Indicatiile reflexoterapiei:   

* accidente sportive 
* afectiuni legate de stres 
* astm 
* afectiuni gastrointestinale (de ex. sindromul colonului iritabil) 
* afectiuni neurologice (inclusiv scleroza difuza) 
* boli infectioase, inclusiv SIDA 
* depresie 
* dezechilibre hormonale 
* dureri cronice 
* dureri articulare si musculare 
* dureri provocate de afectiuni precum cancerul 
* dureri produse de tratamentele unor afectiuni 
* hipertensiune 
* insomnie 
* migrene 
* probleme generale cum ar fi: cresterea in greutate, afectiuni cutanate, imbatranire prematura 
* recuperare dupa o interventie chirurgicala 
* simptomele menopauzei 
* tulburari menstruale 

Prudență și consult medical necesare

pentru persoanele cu boli grave sau pentru: 

* orice problemă de circulaţie a sângelui în membrele inferioare 
* probleme legate de trombi (de ex. flebită) 
* sarcina (unele puncte de presiune de pe talpă pot produce contracții uterine) 
* ulcer în stază 
Prin masaj se facilitează circulaţia sanguină şi transportul toxinelor spre organele de eliminare sau detoxifiere. Perturbarea circulaţiei în zonele reflexe face ca suferinţa organului corespunzător să avanseze.
Punctele reflexogene devin dureroase la presiune datorită depunerilor de toxine din zona reflexogenă, deci dereglărilor energetice, şi au drept consecinţă o proastă circulaţie sanguină şi nervoasă. Boala se manifestă la presiune ca o inflamaţie. Cristale de nisip sau boabe de orez dureroase, aflate sub piele. Durerea este direct proporţională cu gravitatea şi vechimea afecţiunii organului corespondent.

Reflexoterapia se poate aplica și folosind puncte aflate pe mâini.
Pentru calmarea durerilor folosind puncte aflate pe mâini, vedeți aici:
http://nazone.ro/2017/07/reflexoterapie-maini.html

2 comentarii: