sâmbătă, 22 decembrie 2012

Tort festiv cu bezea



O REȚETĂ SPECTACULOASĂ VĂZUTĂ LA TELEVIZOR








Cum Sărbătorile se apropie, ar fi o ideie, nu?

  • Mai puțin de 30 minute timpul de pregătire
  • 30 minute la 1 oră timpul de gătit

Ingrediente

Pentru blat
  • 500g amestec de fructe uscate
  • 60g afine uscate
  • 5 linguri de rom Marsala, porto ou de coniac (sau suc de mere sau ceai pentru prăjitură pentru copii)
  • 250g făină cu agent de creștere integrat
  • 250g unt înmuiat
  • 250g zahăr brun
  • 5 ouă
  • Puțină sare
  • 2 linguri ghimbir râșnit
  • 1 lingură amestec de condimente
  • 1baton de vanilie, numai semințele (sau 3 picături de extract de vanilie)
  • Praf de copt cât iei între degete
  • 3 linguri de lapte sau apă (opțional)
Pentru sirop de zahăr
  • 50g sirop de arțar
  • 50g zahăr
  • 1 portocală- doar coaja
  • 50ml  rom, coniac sau apă
Pentru decorul cu bezea
  • 550g zahăr tos
  • 8 albușuri de ou
Pentru decor
  • Paiete comestibile (facultativ)
Metoda de preparare
1.    1.Se preîncălzește cuptorul la  180C (Termostat 4 ). Tapisați o tavă mică ( 30cm x 22cm) cu hârtie de copt.
2.    Se amestecă fructele uscate, afinele, alcoolul și puțină făină într-un castron.
3.    Se bate untul cu zahărul într-un castron, apoi se introduc și se bat două dintre ouă și jumătate din făină, amestecați bine, apoi încorporați și celelalte două ouă și făina rămasă.
1.    Se adaugă sarea, ghimbirul,amestecul de arome,amestecul de fructe uscate, vanilia și praful de copt. Adăugați puțină apă sau lapte dacă amestecul e prea gros  (trebuie doar să țină o  lingură).
2.    Se toarnă amestecul în tavă și se coace la cuptor 30-40 de minute, au până ce o scobitoare introdusă în blat rămâne curată. Dacă blatul e rumenit deasupra, dar nu e copt la interior, se acoperă cu folie de aluminiu ca să nu se mai ardă pe deasupra.

3.     Între timp, se încălzesc toate ingredientele pentru siropul de zahăr, într-o tigaie, doar pănă ce se dizolvă zahărul. Se fierbe un minut, apoi se ia de pe foc.
4.    Se scoate blatul din cuptor și se unge din belșug cu siropul de zahăr (cu pensula).
5.    Se reduce temperatura cuptoruliu la 150C (termostat 2).

Pentru decorul de bezea, se bat cele două albușuri cu zahărul într-un castron,apoi se adaugă alte două albușuri și bateți mai mult, până ce amestecul se îngroașă și formează vârfuri rigide. Se adaugă apoi ultimele două albușuri , bătând în continuare până la formarea de vârfuri foarte tari.
1.    Se scoate prăjitura din tavă și se îndepărtează hârtia.

1.     Puneți o parte din spuma pentru bezea într-un cornet cu gaura de 1 cm, sau aranjați spuma pe blat, formând vârfuri cu un cuțit.
2.    Puneți blatul din nou la cuptor pentru 20-25 de minute, până ce bezeaua se întărește (Verificați la fiecare 10 minute pentru a vă asigura că nu se arde).
3.     Creșteți temperatura cuptorului la  180C (termostat 4) și coaceți încă  2-5 minute, sau până ce bezeaua devine ușor maronie. Supravegheați atent, pentru că bezeaua se arde ușor).
4.    În momentul servirii, presărați paiete sclipitoare comestibile și stropiți cu siropul de zahăr rămas.



Dacă aţi făcut reţeta, povestiţi-ne cum a ieşit

bbc. co. /food/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu