duminică, 23 decembrie 2012

Sarbatori la penitenciare, mizerie la cei nearestati

Cum pot sărbători românii Crăciunul și Anul Nou.

Se pare că cel mai bine e în penitenciar.

 
Presa ne spune că deținuții au, pe cheltuiala statului (adică a noastră), brazi împodobiți, mese festive, servite în celule (era să zic garsoniere). 
Deținuții pot face și cumpărături, pănă la 270 de lei lunar.
Medicamente, pază, căldură, apă caldă, curent, carburanţi, transport, reparaţii curente, asigurarea de sănătate, trei mese pe zi. Toate acestea costă, în medie, aproximativ 2.500 de lei lunar pentru fiecare deţinut. Sunt cheltuielile pe care statul român le are cu condamnaţii. Înțelegem că acestea sunt cheltuielile minime prin care se poate asigura un trai decent cuiva, într-un regim optimizat, pentru că este centralizat.
Dar cetățenii cinstiți, care muncesc , cu cât trebuie să se descurce?
Salarial mediu nominal brut în România este 2.117 lei, iar cel net 1.534 lei. Din banii aceștia, salariații trebuie să plătească și chirie sau impozit pe locuință, să le asigure cele necesare copiilor și să-și plătească și cheltuielile pentru sănătate. Dacă vor decoruri de Crăciun, ei trebuie să și le cumpere. Aceste venituri au scăzut semnificativ față de cele din anul trecut, atât în valoare nominală, cât și din cauza inflației.
Dar, în România, aproape un sfert dintre angajați sunt plătiți cu salariul minim pe economie, deci cu 670 de lei. Cu ce se presupune că trăiesc acești oameni?

Dar pensionarii?

În România, viața de pensionar e o luptă continuă pentru supraviețuire. După zeci de ani de muncă, românii ajung la bătrânețe să aibă o singură grijă: cum să-și asigure pâinea de fiecare zi. 
Numărul de pensionari a scăzut, în trimestrul II al anului 2012, cu 104.000 de persoane față de aceeași perioadă a anului trecut, deci cu 2%. Ni se spue că   pensia medie lunară ar fi  fost cu 2 la sută mai mare decat in anul trecut. Dar nu este vorba de o mărire a pensiei, dat fiind că nu s-a mărit punctul de pensie, ci de restituirea sumelor reținute necuvenit anul trecut. Restituirea nu se datorează unui partid sau altuia, ci a fost hotărâtă de Justiție.
Dar, dacă pensionarii mor înainte de vreme din pricina vieții de mizerie, banii care rămân se împart celorlalți pensionari. Cărora li se spune că li s-a mărit pensia.

În trimestrul II al anului 2012, numarul mediu de pensionari romani a fost de 5,49 milioane, iar scaderea fata de primul trimestru al anului 2012 a fost de 38.000 de persoane, transmite Institutul Național de Statistică.

Totodată, pensia medie lunară în trimestrul II al anului 2012 a fost de 769 lei.
Pensionarii care primesc cei mai mult bani sunt cei din Municipiul Bucuresti, cu o pensie medie de 982 de lei, în timp ce cele mai mici pensii sunt cele din județul Giurgiu - 623 de lei. Valoarea punctului de pensie nu a fost actualizat în funcție de rata inflației, așa cum prevede legea, de trei ani!
În Legea pensiilor s-a stabilit ca valoarea punctului de pensie să se majoreze anual cu 100 la suta din rata inflației, la care să se adauge 50 la suta din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent. S-a aplicat această prevedere vreodată? Nu, desigur!  Altminteri cum să moară în ritm accelerat pensionarii?  
Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (71,7 la suta) in cadrul pensionarilor de asigurări sociale, în timp ce pensionarii cuprinși in categoriile de pensii - anticipată și anticipată parțial - au reprezentat 2,3 la sută.
Rezultă că 26% dintre pensionari sunt pensionați medical. Dar cine a mascat șomajul enorm, în urma falimentării economiei, prin acceptarea tacită a pensionărilor pe caz de boală?  Ca să nu mai amintim de legea dată pentru foștii activiști de partid, după 1989, cînd s-a putut ieși la pensie la orice vârstă, cu o dovadă , oricât de îndoielnică, de ani de muncă, inclusiv pe la fostele CAP-uri, unde domnea vraiștea?
Să nu uităm, însă, că o parte din contribuția salariaților pentru asigurări sociale este direcționată către fondul de pensie privată obligatorie. Nivelul contribuțiilor urmează să crească gradual, până la 6% din salariul brut. Asta înseamnă că acești bani sunt luați din fondul din care se plătesc pensiile actuale, pentru a fi înmânați unor societăți private, care nu vor plăti nimănui nimic timp de zeci de ani! Pentru că pensiile private se vor plati celor acum tineri, atunci când vor ieși ei la pensie.  Dar, deja aceste fonduri private spun că înregistrează pierderi! Păi, dacă ei nu plătesc nici o pensie, doar primesc bani, dar au pierderi, atunci când va veni momentul să plătească ceva, desigur că nu o vor face...(sper să mă înșel, dar..)

Să revenim la pensiile aflate în plată.

in anul 2012, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei. La fel ca în 2011, și ca în 2010. El nu a mai fost actualizat de la 1 septembrie 2009.
În acest timp, inflația a fost 5,59 % în 2009, 6,09 % în 2010 ,și 5,79 % în 2011.Pentru 2012, se preconizează o inflație de cca 5%.  Asta înseamnă circa 19,5% de la ultima indexare. Asta înseamnă că pensionarii au acum venituri reduse (în termeni reali) la 80,5% din cît erau în 2009. Se aude că pensiile vor fi indexate la anul (se tărăgănează, desogur, până se fac calculele, adică până prim martie), cu cei 5% aferenți anului 2012. Atunci înseamnă că pierderea pensionarilor va fi de 14,5-15 %, dar ea va începe imediat să crescă în funcție de inflația pe anul 2013. În anul următor, tot cu o întârziere de câteva luni, se va indexa probabil pensia cu rata inflației pe 2023, ea fiind tot în scădere în termeni reali.

Pentru ca pensionarii să aibă pensia indexată conform legii, se așteaptă - probabil- să moară 15 % dintre ei într-un singur an.
Nu vă mirați deci că vedeți pensionarii la coadă la trei sarmale în piața publică. Nu le vor ajunge mult timp, oricum.

Datoria externă a crescut de zece ori din 1998 încoace, pană la 97 de miliarde de euro, iar creditele pentru populație și companii au crescut de la 5 miliarde de euro la 50 de miliarde de euro. Asta înseamnă că fiecare persoană (adult, copil, pensionar) are o datorie de 5105 euro! O familie formată din doi adulți, doi copii și trei pensionari are o datorie de 35735 euro, la care se adaugă mereu dobânzi și noi datorii din împrumuturi.

Singura soluție să fie intrarea în penitenciar?







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu