vineri, 14 decembrie 2012

care e cel mai mare laser din lume ?






CEL MAI MARE LASER DIN LUME









Am auzit la televizor și am citit în presă că la noi se va amplasa cel mai mare laser din lume, ce va fi construit de către Uniunea Europeană.
Sigur, un element de mândrie pentru noi, care ne-am văzut distruse rând pe rând toate fabricile, uzinele, complexele industriale și institutele de cercetări.
Și iată că, acum, deodată, Uniunea Europeană ne dă posibilitatea să participăm la ceva ce presupune tehnologie de vârf. Pentru prima dată nu mai trebuie să distrugem un institut de cercetare, ci să îl dezvoltăm (mă gândesc).
Caut și eu, ca tot omul, referiri la această știre pe Internet.
Caut după Cel mai mare laser din lume” și găsesc următoarele știri, mai vechi sau mai noi:

                                                                                                                                                                                                                   

                                                                                                   Le CEA construit plus grand laser du monde

NOIEMBRIE 2009

                                                                                             

CEA construiește cel mai mare laser din lume


(CEA = COMMISSARIAT À L'ÉNERGIE ATOMIQUE ET AUX ÉNERGIES ALTERNATIVES )



PROIECTUL LASER MEGAJOUL


Așteptat pentru 2014, Laserul Megajoule (LMJ) trebuie să permită studierea în laborator, la scară microscopică, a proprietăților materiei dusă la temperaturi și densități extrem de ridicateși să recreeze, în special, condițiile pentru a realiza fuziunea termonucleară a hidrogenului.

24 IUNIE 2010


De la oprirea completă a experiențelor nucleare de către Franța, programul științific "Simulation" pus la punct de CEA va garanta fiabilitatea armelor nucleare. Laserul Megajoule este un instrument principal al acestui program . El va servi mai ales pentru a valida programele de simulare a funcționării armelor nucleare. 
cea.fr/technologies/les-lasers-au-cea/les-lasers-a-haute-energie

Le Laser Mégajoule (LMJ)
                                                                                   

NOIEMBRIE 2009


                                                                                                                  Les lasers à haute énergie

Laserul cel mai puternic din lume în România


Institutul de la Măgurele va primi cea mai mare investiție științifică a României.
Construcția celui mai puternic laser va începe în 2011 și va costa 280 milioane de euro. Lucrările de construcție vor dura patru ani, iar primele aplicații practice se vor face după anul 2020.
Proiectul ELI vizează crearea unui laser de cel puțin 100 de ori mai puternic decât cele existente. Una dintre fazele proiectului va fi construirea de lasere de putere intermediară de circa 10 petawatt (1 petawatt=1015watt), în trei țări:   Republica Cehă, Ungaria și România.
Viitorul laser de la Măgurele va lucra cu acceleratorul Van de Graaff Tandem, deja prezent pe platforma Măgurele și modernizat acum trei ani. După inaugurarea laserului ELI , fascicolul laser cu un diametru de câiva microni va trece prin acceleratorul Tandem și va atinge astfel o putere foarte mare. Un accelerator aproape identic cu cel de la Măgurele există actualmente la universitatea din Colonia (Germania).  Specialiștii germani lucrează deja cu specialiștii români.
În privința utilizărilor practice ale marelui laser de la Măgurele, se fac acum diverse speculații. O utilizare posibilă ar fi în domeniul tratamentului cancerului, o altă utilizare ar fi pentru distrugerea deșeurilor radioactive.

Există riscul unui eșec.


Din nefericire, există riscul ca nici una dintre  aplicațiile concrete întrevăzute acum pentru marele laser din România să nu fie confirmată de cercetările științifice.

 Din acest motiv, directorul general al IFIN Măgurele, Nicolae Zamfir a propus ca România să delege pentru programul ELI doar un mic număr de cercetători și o grupă de studenți.

Un grup de cinci-șase cercetători se ocupă actualmente de programul ELI (Extreme Light Infrastructure)..
Fondurile alocate de România pentru ELI vor fi de circa 280 milioane de euro, adică de două ori mai mult decât întregul buget pentru cercetare științifică din România (nu numai în domeniul nuclear). “Este mult și nimic nu iese din asta“ admite Nicolae Zamfir (!)

În lume, totuși, laserele au remarcabile aplicații practice. Unele dintre cele mai spectaculoase (fără legătură cu proiectul ELI –se spune în articol-) sunt proiecte militare.
De exemplu, Statele Unite studiază posibilitatea de a concentra 190 de fascicule laser în același punct pentru a topi obiecte la mare distanță. Un astfel de procedeu ar permirte distrugerea sateliților artificiali, și fasciculele laser lansate de pe suprafața Terrei ar putea în teorie să ajungă până la lună. (sursă: Adevărul)


roumanie.com/Recherche-le-laser-le-plus-puissant-du-monde-en-Roumanie-A3194





18 SEPTEMBRIE 2012



Cel mai mare laser din lume va aduce la Măgurele crema cercetării internaţionale în domeniul fizicii şi al ingineriei. Vor fi cinci echipe de cercetare și toate posturile vor fi ocupate prin concurs internațional. (cum se va stopa atunci exodul creierelor- mă întreb?). Posturile vor fi anunțate inclusiv în marile reviste de știință. Cercetătorii seniori vor primi salarii de câteva mii de euro, iar pentru începători, conform legislației actuale, salariile nu pot fi mai mari de câteva sute de euro.(Ahaa, atunci doar românii le vor accepta - dar pentru străini nu e valabil, nu?) 
EVZ.ro 

                                                                                                                  Un laser, qu’est-ce que c’est ? Lumière naturelle / lumière laser, longueur d’onde, milieu amplificateur, à impulsions ou continu… Quelques éclairages sur le laser.

12 IULIE 2011



Laserul din Republica Cehă


Principalul obiectiv al proiectului ELI este de a crea laserul cel mai modern din lume, cu care vor fi realizate proiecte de cercetare și aplicații legate de interacțiunea dintre o masă și un flux de lumină cu intensitatea de aproximativ o mie de ori mai mare decît cea care poate fi atinsă în prezent. ELI va furniza pulsiuni laser ultrascurte care durează în mod normal câteva femtosecunde (milionime de miliardime de secundă) și va produce o putere de 200 PW
Alte centre de cercetare se vor asocia la ELI în viitor:  Attoseconds Facility  va fi construit în Ungaria, pentru a se consacra fizicii impulsurilor optice ultrascurte attosecunde. Un al treilea centru, Photonuclear Facility, ce se va focaliza asupra fizicii fotonucleare, va avea sediul în România .

czech.cz/fr/Education/Science-et-recherches/Le-plus-grand-laser-d%E2%80%99Europe-sera-installe-tout-pr


                                                                                                                    L’interaction laser-matière

                          SÂMBĂTĂ 11 FEBRUARIE 2012


Rusia e gata să construiască cel mai puternic laser din lume


Construcția puternicei stații laser va costa 1,5 miliarde de dolari. 
Statele Unite au construit deja o stație similară, iar Franța e pe cale să termine propria ei stație. 

Stația laser va servi atât pentru scopuri militare, cât și științifice  ("Bluebeam project" ?), mai ales în cercetarea asupra fuziunii laser termonucleare. Stația va putea fi dată în funcțiune în mai puțin de 10 ani și va putea dirija 2,8 milioane jouli de energie laser ultraviolet, față de doi mega jouli în cazul stațiilor americane și franceze.

                                                                                                     


Din toate aceste informații, făcute publice la diferite date, parcă începem să înțelegem câte ceva. Nu?

                                                                                                                        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu