miercuri, 28 aprilie 2021

Efectele vaccinării anticovid

O serie de state  au decis să administreze rapelul cu vaccin Pfizer BioNTech la 40 de zile de la prima doză

După cum știm, în cazul vaccinului anticovid fabricat de Pfizer BioNTech, a doua doză se administrează la 21 de zile după injectarea primei doze. 
În Franța s-a luat hotărârea de a se distanța inocularea celor două doze de vaccin Pfizer sau Moderna la 42 de zile, în loc de 28 de zile (conform anunțului ministrului Sănătății din Franța, Olivier Véran  de pe 11 aprilie 2021 ). (Cu excepția cazurilor de vaccinare a persoanelor trecute de 75 e ani sau imunodeprimate).
De ce?
Din dorința de a pune la dispoziția a cât mai multe persoane prima doză de vaccin, care furnizează un grad de protecție important, deși nu la fel de mare ca cel ce se obține după ambele doze. OMS a declarat de asemenea că a doua doză de vaccin poate fi amânată în anumite cazuri.
Hotărârea a fost inspirată de exemplul britanic , în Marea Britanie fiind administrată a doua doză e vaccin după 12 săptămâni de la prima inoculare. Această strategie a permis ca în prezent în Marea Britanie, 32 de milioane de persoane de peste 50 de ani să fi fost vaccinate cu o primă doză . Această strategie a făcut ca țara europeană cea mai îndoliată din pricina Covid-19 să să aibă acum mult mai puține cazuri , iar numărul de decese să fie de asemenea foarte mic.
La această îmbunătățire a situației au contribuit și perioadele lungi de carantină și de restricții sanitare. Marea Britanie prevede să ridice restricțiile sanitare pe 21 iunie (deci nu se grăbește cu relaxarea, totuși).
Ar putea rămâne și după această dată restricții la frontiere și s-ar putea folosi un pașaport sanitar în cazul adunărilor cu multe persoane. 
Între timp se continuă cu vaccinarea, autoritățile intenționând să vaccineze toți adulții cu o doză de vaccin până la sfârșitul lunii iulie. 

O etapă de relaxare va avea loc e luni prin redeschiderea spațiilor de comerț cu mărfuri neesențiale, a saloanelor de coafură , a teraselor și restaurantelor. 

Graficul numărului de îmbolnăviri în Marea Britanie, a numărului de decese și a numărului de persoane vaccinate

Am pus în paralel graficul cu evoluția numărului de cazuri de Covid-19 în Marea Britanie,(conform JHU CSSE) 
dedesupt- numărul de decese și 
în partea de jos numărul de persoane vaccinate cu cel puțin o doză  (numărul de persoane vaccinate cu două doze e mult mai mic și curba e acoperită de eticheta explicativă pentru situația la zi)

Se poate observa îmbunătățirea categorică a situației sanitare din Marea Britanie în paralel cu cresterea numărului de persoane vaccinate, chiar dacă majoritatea dintre cei vaccinați a primit câte o doză de vaccin. În prezent, jumătate din populația Marii Britanii a primit cel puțin o doză de vaccin.
De remarcat faptul că dintre aceste vaccinări, peste 20 de milioane de doze administrate în Marea Britanie au fost din cele fabricate de Oxford/AstraZeneca. 

Efecte secundare ale vaccinurilor

Au fost înregistrate în rare cazuri efecte secundare grave ale vaccinurilor anticovid.

Regulatorul britanic al medicamentelor, MHRA a constatat moartea a 19 persoane din totalul de 79 de cazuri de tulburări de coagulare sanguină (tromboze) identificate după vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca. Din acest motiv s-a recomandat limitarea folosirii acestui vaccin la persoane de peste 30 de ani, dacă e posibil. 
Sigur, acest număr de victime e mic față de totalul de 20 de milioane de doze administrate în Marea Britanie. 

Vaccinarea nu asigură protecție pentru toți

Pe de altă parte, nici chiar vaccinarea cu două doze de vaccin Pfizer nu asigură tuturor protecție împotriva bolii Covid-19 (lucru specificat chiar în prospectul actualizat al vaccinului).
În Statele Unite, dar și în Franța au fost citate cazuri în care persoane vaccinate cu două doze de vaccin anticovid de la Pfizer au avut surpriza să fie pozitive la coronavirus. 
Două persoane au murit de Covid în Guyana, deși erau vaccinate cu vaccinul Pfizer încă din februarie. Ambele persoane aveau comorbidități .
Urmează secvențierea probelor recoltate pentru a se vedea care variantă a virusului a provocat decesul celor două persoane, bănuindu-se că ar fi vorba despre „varianta braziliană ”, pentru care vaccinul Pfizer e mai puțin eficace.
În același timp se strâng informații privind efectele secunare observate după administrarea pe scară largă a vaccinului Pfizer.
Conform ANSM (Agenție națională a securității medicamentului -din Franța) , după injectarea vaccinului s-a diagnosticat hipertensiune arterială la mai multe persoane, în cele mai multe cazuri evoluția ei fiind pozitivă. 

Zona zoster un alt efect secundar?

Mai multe cazuri de zona zoster au fost înregistrate de Agenția națională a medicamentului din Franța - fără să se fi decarat categoric o legătură cu vaccinul.
Au fost înregistrate 112 cazuri de zona zoster, dintre care 86 după inocularea cu vaccinul antiCovid de la Pfizer. 
****************************************************************

Update 26.05.2021
Belgia a anunțat pe 26 mai că nu va mai folosi vaccinul contra Covid-19 de la Janssen (filiala firmei Johnson&Johnson) pentru persoane cu vârsta sub 41 de ani, după ce o femeie ce avea mai puțin de 41 de ani a murit după ce primise o doză din acel produs. Defuncta a murit pe 21 mai după ce fusese internată în spital pentru o tromboză gravă și un deficit plachetar. 
Agenția europeană a medicamentelor (AEM) a anunțat că examinează împrejurările acelui deces și că a cerut laboratorului american să întreprindă cercetări suplimentare pentru a determina dacă există o legătură între vaccin și cazurile e tromboză severă.
În Franța, vaccinul J&J și vaccinul AstraZeneca nu sunt folosite decât pentru persoane e peste 55 de ani. 

În diverse locuri din lume au fost înregistrate tulburări tromboembolice rare dar grave în special la femei sub 50 e ani  care au fost vaccinate cu unul dintre aceste vaccinuri cu adenovirus (conform Reuters).

Manechinul Stephanie Dubois de 39 de ani fusese vaccinată pe 6 mai cu vaccinul de la AstraZeneca în Cipru, unde locuia. La puțină vreme după asta s-a simțit rău, pe 14 mai a fost dusă la spital , a fost testată pentru Covid dar testul a fost negativ, însă pe 22 mai pacienta a murit, victimă a unei puternice hemoragii cerebrale. Nu avea „comorbidități” și nu a fost confirmată legătura între acest deces și vaccin.

Pe 26 mai Academia Franceză de Medicină  a apreciat că vaccinarea contra Covi-19 ar trebui să devină obligatorie pentru numeroase profesii și preconizează de asemenea vaccinarea copiilor și adolescenților pentru a se ajunge la „o imunitate colectivă suficientă pentru a controla epidemia”. Acest scop ar urma să fie atins după vaccinarea a 90% din populația adultă sau a 80% din totalul populației, incluzând și copiii. 

Rare probleme cardiace au fost semnalate după vaccinarea anticovid cu vaccinul de la Pfizer/BionTech sau Moderna..
Simptome de miocardită au fost semnalate în Statele Unite la persoane tinere vaccinate cu vaccin cu ARN mesager. Pentru moment nu a fost stabilită legătura cu vaccinul. Miocardita este o inflamare a mușchiului cardiac .
Cele mai multe dintre aceste miocardite raportate în săptămâna anterioară de Centrul de prevenire și de luptă contra bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate publică din Statele Unite par să fie benigne, dar situația e urmărită în continuare.
A ceste cazuri au apărut la adolescenți sau tineri adulți (în special de sex masculin) în termen de 4 zile după vaccinare, mai ales după a doua doză.  Se precizează însă că numărul de cazuri de miocarită nu depășește indicele considerat obișnuit la persoanele e această vârstă .
Acest tip de vaccin a fost autorizat și pentru adolescenți cu vârste între 12 și 15 ani, începând de pe 10 mai, în SUA. 

În Statele Unite În Franța au fost semnalate cinci cazuri e miocardită după vaccinarea cu vaccinul antiCovid de la Pfizer/BioNTech , tot fără a fi demonstrată o legătură cu vaccinul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu