miercuri, 11 noiembrie 2015

La noi nu se respecta normele de siguranta la foc

Tragedia de la Colectiv nu trebuie să se repete!

Aceasta tragedie ingrozitoare, care inca nu s-a terminat, caci sunt inca atatea persoane care sufera pe paturile de spital fara sa stie daca macar vor supravietui, pentru a se gandi apoi cum sa se refaca , i-a facut pe unii dintre cei aflati in posturi de conducere sa mai faca niscai controale legate de  prezența avizelor PSI.
Si așa mai aflam si noi câte ceva.

63,5%- dintre școlile de la noi nu au aviz PSI.

Asta ne-a comunicat primul ministru interimar Cimpeanu  dupa ce initial anunțase că doar 7% dintre școli au acest aviz. Înțelegem că dupa primul anunț unele dintre școli „au găsit" acel aviz (căruia nu îi dadea probabil nimeni nici o atenție, așa că cine știe pe unde era rătăcit)
Oricum procentul școlilor în neregulă este foarte mare, așa că domnul Cimpeanu a indicat o procedură simplificată de avizare provizorie a școlilor, "Aș exemplifica planul de evacuare din școli, dar nu e singurul element pe care îl avem în atenție, pentru că lucrurile trebuie începute de undeva",
 Adică să se facă acel plan de evacuare (o schiță pe care se indică pe unde să se iasă în caz de urgență) și înca ceva (nenominalizat), ca apoi să se primească avizul provizoriu pentru a se crea o APARENTA DE LEGALITATE. 
De ce doar o aparență? Pentru că normal și legal ar fi să se îndeplinească TOATE cerințele de siguranță la incendiu, dacă vrem ca acei copii să fie în siguranță din acest punct de vedere.
Să ne imaginăm că există planul cu pricina și elevii știu pe unde trebuie să iasă. Dar ce vor face ei dacă timpul în care se pot evacua este prea lung, iar comportarea la foc a construcției este slabă, astfel încât nu pot iesi din cladire înainte de a fi cuprinși de flăcări? E doar un exemplu.
Ni se spune ca " Pentru a obţine avizul de la ISU este nevoie de timp şi de investiţii, care pot ajunge la 15.000 de euro" Vai de mine! Pe ce ar trebui să fie dați acești bani? Trebuie reconstruită școala aceea, sau ce? Cum au fost construite, atunci, acele școli și dupa care proiecte? Pentru că arhitecții respectă de obicei normele de siguranță la incendiu- dar a apelat cineva la ei?
Ori s-a mers dupa celebrul principiu " lasă că merge și așa"?

Nici spitalele nu corespund cu normele PSI

Premierul interimar s-a referit în treacăt și la spitale și nu ântâmplător.
Nici acolo nu sunt lucrurile în regulă - cel puțin la unele dintre ele, că nu le-am vazut pe toate pe dinăuntru.
E suficient să observăm casele scărilor care nu sunt separate de restul clădirii prin pereți și planșee conforme cu NPSU, ci mai au și geamuri (simple) spre coridoarele adiacente...
Cel puțin la unul dintre spitalele mari din Bucuresti am vazut asta- nu vă spun la care - să constate pompierii.
* la nivelul I şi II de stabilitate, uşile caselor de scară trebuie să fie pline sau cu geam armat 

Ati vazut astfel de uși la toate scărilor din spitale? 

A doua cale de evacuare este de multe ori încuiată

Am mai întâlnit și cazuri în care cea de a doua cale de evacuare, ce a fost proiectată conform normelor, nu ar putea sa fie folosită în caz de necesitate pentru că ....usile sunt încuiate, ca să nu mai fie nevoie să fie supravegheate. Da, dar dacă ar fi nevoie să se iasa pe acolo- și dacă lumea se ia dupa planul de evacuare care indică acea scara ca evacuarea cea mai apropiată?


La metrou, iesirile de evacuare sunt închise cu lacăt

Știm cu toții cum sunt intrările și ieșirile din stațiile de metrou> cu dispozitive turnante, care nu permit trecerea decat a unei persoane odată. Doar ca aceste accese nu pot constitui căi de evacuare pentru simplul motiv că în caz de panică toată lumea s-ar bloca  la turnantele respective și s-ar călca în picioare-(Așa cum s-a întâmplat la ieșirea nenorocită de la Colectiv, care, dupa ce că era insuficientă față de numărul mare de persoane din interior, avea și un prag metalic de care s-au împiedicat cei amețiți de fum și speriați, aceștia fiind apoi călcați în picioare de ceilalți- unii au sternul strivit, cum ne spun medicii care îi îngrijesc)
Prin proiectare, la metrou s-au prevazut și usițe cu deschidere simplă, spre exterior, prin care ar urma să iasă persoanele in caz de urgență. Doar că aceste ușițe sunt închise cu lacăte, ca să nu intre persoane fără bilet. Bine, nu intră fără bilet, dar Doamne ferește de un motiv de panică! (incendiu, explozie, cutremur etc).

La noul teatru de operetă scările sunt metalice și finisate cu lemn

Ce să mai vorbim despre noul teatru de operetă, de la care aveam pretenția să fie proiectat conform cu normele actuale de  siguranță, dacă ea are două scări metalice placate cu lemn, ce nu ar oferi nicidecum evacuarea în bune condiții a celor peste 500 de persoane din interiorul acelei săli aglomerate!
De altfel toată structura clădirii e metalică iar elementele metalice nu par a fi protejate contra incendiului . Desigur, clădirea nu are autorizație de siguranță la foc. dar primește sute de spectatori în același timp!

Blocuri înalte sunt termoizolate cu polistiren 

Acelasi normativ P118/2913 defineste ce inseamna o clădire înaltă:
e1). Clădire înaltă – clădire civilă supraterană, la care pardoseala ultimului nivel folosibil este situată la peste 28 m faţă de terenul sau carosabilul adiacent cel mai de jos accesibil autovehiculelor de intervenţie ale pompierilor pe laturile care permit calarea, ridicarea, manevrarea scării de intervenţie şi accesul în clădire. Atunci când ultimele niveluri sunt locuinţe de tip duplex sau triplex se ia în considerare numai nivelul de acces din circulaţiile comune orizontale ale clădirii. Deasupra nivelului limită se poate afla un singur nivel tehnic ce ocupă o suprafaţă de maxim 70% din aria construită a clădirii şi cuprinde numai încăperi pentru maşini ale ascensoarelor, spaţii tehnice aferente construcţiei şi circulaţii funcţionale. 
In general apartamentele de bloc au înălțimea liberă de 2,50 -2,70m, la aceasta adaugandu-se și grosimea de planșee intermediare și finisajele (circa 17 cm între niveluri).
Prin urmare, dacă avem un bloc cu P+11 niveluri alcatuit numai din apartamente de locuit, acesta va avea înălțimea pardoselii ultimului nivel de minimm : 0,45 m ( 3 trepte)+10x 0,17 +10x 2,60m =28,15m. 
Deci blocurile de locuințe cu P+11 niveluri sunt clădiri înalte
Dar dacă la parter sunt magazine, acestea sunt de regulă mai înalte,mai adaugandu-se încă aproximativ 1,60m. 
Deci blocurile cu P+10 niveluri sunt clădiri inalte, cu atât mai mult dacă au magazine la parter. 

Normativul PSI prevede ca pentru blocurile de locuit care sunt înalte sau foarte înalte 
 izolatia  termică în structură compactă exterioară trebuie să fie din clasa de reacţie la foc A1 sau A2-s1d0. 
De asemenea, Tâmplăria exterioară la blocurile de locuinţe care nu sunt înalte sau foarte înalte, se realizează din produse A1, A2, B sau C fără picături d0, iar la clădirile înalte şi foarte înalte va fi A1 sau A2-s1d0.
On sistemul de clasificare european (adoptat si la noi, fiind mai complicat decat cel fokosit la noi anterior)  un produs pentru constructii poate fi încadrat în clasele de reacție la foc A1, A2, B, C, D, E și F,, la care se adauga indicativele s1, s2, s3si respectiv d0m d 1 sau d2. Primul parametru indică emisia fumului iar al doilea formarea de picături la acțiunea focului. 

Respecta, oare, polistirentul expandat aceste cerințe? (A1 sau A2-s1d0.)
Tare mă tem că nu....
Și exemplele pot continua......
**************************************************************************************

Update mai 2019
Aflăm din presă că Teatrul Național de Operetă și Musical a încheiat cu firma AUSTING com srl un contract de prestări de servicii pentru CONSULTANȚĂ în protecția contra incendiilor pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu.
Pentru suma de  48.195 lei, firma cu pricina îi va consilia pe cei de la Teatrul de Operetă cum să întocmească „actele de autoritate” prevăzute în ordinul MAI 163/2007 prin care să se stabilească responsabilitățile și modul de organizare a apărării împotriva incendiilor acolo. 

Adică după 12 ani de la emiterea acelui Ordin, conducerea Teatrului de Operetă și-a dat seama că nu știe cum să se conformeze și are nevoie de consiliere.
Dar nu doar asta: firma va întocmi și „fișa obiectivului”, va identifica riscurile (de incendiu ) și va sprijini Teatrul în întocmirea documentației tehnice pentru obținerea avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu și va reprezenta Teatrul în fața organelor de control abilitate.

(Ne aducem poate aminte că în 2005 avusese loc un mare incendiu la Teatrul de Operetă, cu acest prilej fiind distruse în întregime sala de spectacole și anexele cu garderobă și mobiler. Cu acest prilej s-a menționat că pereții sălii erau lambrisați cu lemn, ceea ce a favorizat incendiul). 
Construcția a refăcută cu 9 milioane de euro și inaugurată cu fast în ianuarie 2015, fără a avea însă.... autorizație de funcționare! ISU a constatat că nu fusese nici o solicitare pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu!)
Nu mai vorbim de faptul că nici acustica sălii nu e corespunzătoare 

Dar funcționarea fără...autorizație de securitate la incendiu e posibilă- vedem- și pentru Biblioteca Națională (aflată în vecinătatea Operetei).
Pe cine interesează asta?







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu