luni, 10 august 2015

Tineri care parasesc prematur educatia si formarea

Conform Eurostat

Am aflat de la televizor că deținem un nedorit loc doi în Europa în privința numărului de decese cauzat de asistența medicală necorespunzătoare.
Nu era o noutate pentru noi, pentru că vedem mereu, în jurul nostru, astfel de cazuri, dar parcă e altceva când faptele apar într-o statistică oficială, așa cum sunt statisticile Eurostat.

Dacă e să ne uităm la statisticile publicate de Eurostat, putem observa și trage concluzii și în alte domenii legate de nivelul de civilizație și până la urmă de calitatea vieții.

Una dintre problemele importante este părăsirea prematură de către tineri a sistemului de educație și de formare profesională, fapt cu consecințe grave atât pentru tinerii respectivi, cât și pentru societate .
Observăm că Eurostat întocmește acum hărțile ce sintetizează situația din fiecare domeniu pe regiuni și nu pe țări, așa că putem sesiza și diferențele dintre diferitele regiuni din fiecare țară, inclusiv de la noi.

De asemenea putem observa diferențe între situația existentă în urmă cu opt ani și cea de la sfârșitul anului 2014. Observăm că în acești ani în majoritatea statelor europene s-au înregistrat progrese importante și culorile deschise (ce indică procente extrem de mici ale tinerilor ce părăsesc școala înainte de vreme) au ajuns să predomine.
Din păcate România e codașă și în acest domeniu. S-au făcut ceva progrese în sud-vestul țării, dar în celelalte regiuni situația a rămas neschimbată.
(Observăm că în statistici e cuprinsă și Turcia, deși din câte știam eu ea nu face parte din UE, dar în fine..).
Iar educația ar fi singura noastră speranță de a ieși din situația de înapoiere economică.

Pentru că, iată care e situația Produsului Intern Brut (PIB) în Europa și la noi (cum se situază fiecare regiune față de media europeană):

 În această hartă culorile deschise sunt cele cu situație proastă , iar noi și bulgarii suntem evident la coada clasamentului. Ungaria , Polonia  au și ele unele regiuni mai sărace, dar au și unele regiuni cu situație mai bună, care ajută la echilibrarea situației. La noi, doar zona capitalei se apropie de media europeană, dar evident e insuficient pentru întreaga țară.
Iar nivelul de educație merge mână în mână cu nivelul Produsului Intern Brut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu