Relațiile dintre Franța și România sintetizate pe site-ul Ambasadei Franței la București
Pe site-ul Ambasadei Franței , la rubrica „Dosare țări” sunt prezentate succint toate țările , la fiecare fiind o scurtă introducere cu menționarea principalelor caracteristici ale relațiilor dintre Franța și țara respectivă.Iată ce scrie despre România
Relațiile dintre Franța și România sunt vechi și bogate. Sprijinul puternic și constant acordat de Franța pentru a dubla candidatură de aderare a României la Uniunea Europeană și la NATO s-a înscris în această tradiție a relațiilor privilegiate ce unesc cele două țări . Franța are, de asemenea, în România un aliat a cărui apropieree ne este prețioasă în cadrul forurilor multilaterale.
Câțiva nori au umbrit însă relațiile din ultimii ani: sosirea în Franța a populațiilor "rom" originare din România (și problemele de integrare socială pe care le aveau), precum și reticența țării noastre, alături de alte state, la deschiderea spațiului Schengen României.
Les relations entre la France et la Roumanie sont anciennes et riches. Le soutien appuyé et constant apporté par la France à la double candidature de la Roumanie à l’adhésion à l’Union européenne et à l’OTAN s’est inscrit dans cette tradition de relations privilégiées unissant nos deux pays. La France dispose par ailleurs avec la Roumanie d’un allié dont la proximité nous est précieuse dans les enceintes multilatérales.Quelques nuages sont venus cependant ternir les relations ces dernières années : l’arrivée en France de populations « roms » originaires de Roumanie (et les problèmes d’insertion sociale qu’ils présentaient), ainsi que la réticence de notre pays, aux côtés d’autres, à l’ouverture de l’espace Schengen à la Roumanie.
Interesant ca "rromii" din Bulgaria, ori din Serbia, ori din Ungaria nu-i deranjeaza pe francezi - daca e sa ne luam dupa cele scrise pe site-ul ambasadei Frantei.
RăspundețiȘtergereNici n se pomeneste, in cazul Bulgariei, despre neadmiterea ei in spatiul Schengen. Probabil Franta nu se opune si in cazul Bulgariei. In privinta Ungariei se pomenesc multe relatii economice si investitii - dar in cazul Romaniei - doar despre rroms. Asta, ca sa vedem cum suntem priviti de sora noastra mai mare