duminică, 14 decembrie 2014

Cele mai rele scenarii pe 2015

Cele mai rele scenarii care ar afecta economia mondială în anul 2015

În fiecare an, Saxo Bank, firmă daneză , publică o listă de evenimente care ar putea influienţa piaţa bursieră mondială. Chiar dacă aceste evenimente au puţine şanse de a se petrecel, există totuşi eventualitatea ca ele să aibă loc, aşa încât clienţii care tranzacţionează acţiuni la bursă trebuie să fie pregătiţi (şi) pentru ele.
Pentru anul 2015, iată cele 10 scenarii pesimiste avute în vedere de cercetătorii de la Saxo Bank:

1. Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană din 2017
Partidul Independenţei UKIP va obţine 25% din voturi la alegerile generale britanice din 2015şi va deveni al treilea partid în parlamentul britanic. Conservatorii lui David Cameron vor fi nevoiţi să se alieze cu acest partid care are un program anti-UE şi anti-imigraţie, Nigel Farage (liderul UKIP) va deveni vice prim-ministru şi se va organiza un referendum privind ieşirea Marii Britanii din UE în 2017, fiind posibil ca populaţia să voteze "da".
Ca urmare, obligaţiunile de stat britanice vor urca  în 2015.2. 
2. Indicele de risc al obligaţiunilor de întreprinderi s-ar putea mări de două ori
Banca centrală europeană a micşorat atât de mult indicele de randament al obligaţiunilor de întreprindere din Europa, fără a avea un impact puternic asupra creşterii economice, prin urmare este posibil ca direcţia să se schimbe către mărirea dobânzilor. Probabil creşterea economică se va încetini în continuare, ..
3. Cacaua se va scumpi foarte mult
Cererea mondială a crescut iar preferinţele se îndreaptă spre ciocolata neagră. În acelaşi timp, în Asia creşte apetitul pentru dolciuri. (În prezent consumatorii chinezi nu mănâncă cecăt 5% din cantitatea de dulciuri cu care se desfată consumatorii din Europa de vest- de pildă, prin urmare se poate presupune că şi consumul chinezilor va creşte). 
70% din producţia mondială de cacao se produce în Africa de vest, în Coasta de Fildeş şi în Ghana. Dar această producţie a scăzut în 2014 ca urmare a epidemiei de Ebola. 
4. Erupţia vulcanului Bardarbunga din Islanda va decima recoltele din Europa de vest, sau poate din întreaga Europă.
Se poate întrevedea că acest vulcan deja activ  va emite nori de bioxid de sulf cu o intensitate fără precedent, modificând condiţiile meteorologice şi ducând la scăderea producţiei de cereala chiar pe plan mondial. Asta va face să se dubleze preţul cerealelor din pricina temerilor ce ar rezulta după erupţie, în timp ce SUA ar face apel la stocurile lor strategice.
Acest vulcan erupe "liniştit" dar fără întrerupere de la sfârşitul lunii august . Cu o deversare de un kilometru cub de lavă, această erupţie nu a fost întrecută până acum decât de erupţia din 1783, când vulcanul ar fi deversat circa 14 kilometri cubi de lavă şi un nor toxic compact ce conţinea dioxid de sulf, care a dus la compromiterea recoltelor din Franţa , ceea ce a contribuit la izbucnirea Revoluţiei franceze ca urmare a înfometării populaţiei!
Dacă erupţia actuală se intensifică, ar putea fi de asemenea urmări grave pentru recolte.
5. Piraţii informatici ar putea face să cadă la bursă acţiunile site urilor de e-comerţ
Piratajul împotriva marilor organizaţii a crescut în ultimii ani, compromiţând de exemplu datele băncii JP Morgan, iar 5 milioane de parole ale conturilor Gmail au apărut pe un site web rusesc.
Se poate presupune că asemenea atacuri sofisticate ar putea să fie susţinute de către unele state, ca represalii împotriva sancţiunilor financiare ale SUA în conflicte geopolitice.
Se poate presupune în acest context că acţiunile Amazon com ar putea scădea mult la bursă.
6. Rusia , care are un mare potenţial economic pe termen lung, ar putea intra în recesiune ca urmare a sancţiunilor economice, a scăderii preţului petrolului cu 25% şi a conflictului din Ucraina.
Rubla a scăzut deja cu 40% faţă de dolar, în anul acesta.
Societăţile ruse trebuie să ramburseze 134 de miliarde de dolari (datorie) între 2014 şi 2015. Lipsa veniturilor din exportul de hidrocarburi , lipsa de acces la finanţare pe pieţele de capital se vor adăuga la asta.
Reiese că Rusia ar avea nevoie de o soluţie diplomatică în Ucraina pentru a-şi relansa economia.
7. Mario Draghi părăseşte BCE.
Deşi mandatul său la preşedinţia Băncii centrale europene nu s-a terminat, recentele tendinţe economice din UE ar impune o schimbare de strategie economică.,

8.  China ar putea devaloriza yuanul cu 20%
China va căuta să atenueze presiunile deflaţioniste actuale, după trei ani consecutivi de scădere a preţurilor de producţie şi de supraproducţie masivă.
Yuanul (moneda chineză( se află la maximul său istoric (dacă se ia în considerare şi inflaţia) , în timp ce yenul japonez este la nivelul cel mai de jos.
Deci în 2015 China va acţiona apăsat ca să-şi devalorizeze moneda , ceea ce ar declanşa o serie de devaluări în Asia şi riscuri de sancţiuni economice şi financiare cu Japonia.
9. Inflaţia ar creşte cu 5% în Japonia
Cele trei direcţii de acţiune ale programului monetar al primului ministru Abe nu au reuşit să ridice semnificativ economia, previziunile pentru 2014/2016 au fost revăzute în scădere .
10. Sectorul imobiliar rezidenţial britanic ar putea scădea puternic. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu