marți, 30 septembrie 2014

Arborele de vant

Eoliana de proximitate




Jérôme Michaud-Larivière a avut ideea unui nou tip de eoliană, care să valorifice cele mai uşoare mişcări ale aerului pentru producerea de energie electrică.
El a fondat societatea bretonă New Wind şi va pune în vânzare din anul 2015 un nou tip de aparatură eoliană, în formă de arbore . Frunzele arborelui sunt fiecare nişte mini eoliene . Ele se  rotesc în jurul axei lor - nişte miniturbine foarte uşoare echipate şi cu mici magneţi petru demarare.  Pe fiecare frunză se află un generator asociat cu pala, iar curentul electric produs trece prin trunchi spre un alternator .
Un astfel de arbore de vânt poate produce energie aproape de 200 de zile pe an, în loc de numai 100-110 zile cât produc eolienele obişnuite, care au nevoie de curenţi mai puternici de aer. 
Frunzele arborelui sunt făcute dintr-un material plastic , un polimer numit l'Asa. 
Soluţia arborelui de vânt ar produce energie aproape de consumator, putând fi amplasat chiar în oraşe sau în sate şi reprezentând o alternativă la eolienele de mari dimensiuni contra cărora s-a creat deja un curent ostil .

Un astfel de arbore de vânt ar costa cam 29500 euro pentru o capacitate de 3,5 kWh putere instalată.
Dată fiid componenţa sa modulară, se poate configura un arbore de vânt dimensionat la nevoile proprii ale beneficiarului , mărind sau micşorând numărul de frunze-turbine de pe ramuri (care sunt demontabile la rândul lor). Frunzele se montează prin clipsare şi se pot schimba în orice momet fără ca restul producţiei să se întrerupă. Arborele este silenţios, şi are un aspect apropiat de cel al unui arbore natural.
Arborii de vânt se pot grupa pentru a putea alimenta consumatori mai importanţi.
Ei pot alimenta şi automobile electrice, deci se pot asocia cu dezvoltarea acestora.


Un comentariu: