În Marea Britanie se protejează apa freatică
British Geological Survey (BGS) şi Agenţia britanică a mediului (EA) au publicat joi 3 iunie, primele studii care permit localizarea pe aceleaşi hărţi a principalelor acvifere şi a rezervelor de gaze de şist. Acest studiu permite evidenţierea riscurilor de contaminare a straturilor acvifere prin activităţile de fracturare hidraulică.
BGS şi-a asumat o sarcină de mare amploare, care constă în analizarea complexului geologic din Marea Britanie. În Parteneriat cu EA, BGS a publicat o cartografie comparată a principalelor rezerve de gaz de şist şi a celor 11 acvifere ale ţării.
Prima constatare: 47% din apa subterană se găseşte deasupra unor rezerve de gaz.
Aceste rezerve de apă se găsesc desigur la adâncime mult mai mică decât cea în care se află şisturile din care s-ar pune problema să se extragă gazul metan.
O primă concluzie
«Exploatarea nu va fi permisă dacă gazul de şist este prea aproape de sursele de apă potabilă , iar Agenţia pentru mediu nu va permite utilizarea în fluidul de fracturare a aditivilor chimici care ar aduce riscuri pentru apa subterană», asigură BGS şi EA.
(Este de menţionat aici că în Marea Britanie s-au studiat alte variante de fracturare a solului).
Rămâne de stabilit distanţa minimă de securitate…
Pe lângă întocmirea acestor hărţi, BGS a analizat şi eventuala prezenţă a metanului în principalele acvifere britanice. Asta, pentru a se dispune de baze de date cu care să se poată compara eventuale schimbări imputabile exxploatării degaze de şist. Se caută să se evite situaţia din Statele Unite, unde absenţa datelor iniţiale a zădărnicit activitatea de supraveghere.
«În Statele Unite, în pânzele de apă freatică din unele zone în care se exploatează gaze de şist prezintă concentraţii foarte ridicate de metan. Dar există incertitudini privind sursa de metan şi cum a a juns acest gaz în apa freatică »,
explică BGS.
Cu circa 4.000 de eşantioane analizate până acum în marile acvifere, BGS a lansat o nouă campanie de măsurători în nord-estul Angliei.
Până în prezent, societatea britanică Cuadrilla este singura companie ce efectuează foraje de explorare în Marea Britanie, dar ar fi şi alte societăţi doritoare să facă acest lucru. (Deci gazele englezeşti sunt şi vor rămâne ale englezilor).
Conform BGS, subsolul britanic ar conţine echivalentul a patru secole de consum în ritmul actual.
Specialiştii apreciază că din aceste rezerve nu pot fi extrase decât circa 10%.
(Asta, spre ştiinţa şi celor de la noi, care se leagănă cu iluzia că avem resurse uriaşe de gaze de şist. De fapt, noi nu mai avem deloc resurse de gaze de şist, pentru că le-am dat deja unor companii gaziere străine. Dar aceste resurse nu pot fi extrase în întregime, ci în procent de circa 10%, cum spun experţii britanici).
Vedem că în Marea Britanie, autorităţile nu se aruncă cu ochii închişi asupra resurselor, ci analizează serios mai întâi riscurile posibile , emiţând şi reglementări stricte.
Şi asta, pentru a beneficia ei de resurse, nu pentru a le da altora!
La ei se protejeaza apa freatica, fiindca au grija de patrimonial tarii si de locuitorii ei. La noi, daca taranii incearca sa-si protejeze apa din zona, sunt luati la bataie!
RăspundețiȘtergereLa noi nu se protejeaza nici apa si nici nu vor mai fi gazelle noastre! Daca nu le dadeau strainilor, peste niste ani poate puteam si noi, sau copiii nostril sa facem/faca exploatare, cu o tehnologie mai sigura pentru mediu. Dar asa, americanii si rusii vor aplica cea mai poluanta tehnologie si ne vor lua gazelle ca sa ni le vanda tot noua, si celorlalti din Europa. Iar daca cumva generatia viitoare ar vrea sa mai exploateze ceva, nu va mai avea ce. In schimb, nu va mai avea nici apa!
RăspundețiȘtergereSi in Marea Britanie si in Germania sunt firme autohtone care doresc sa extraga acele gaze, si totusi guvernele sunt prudente si nu se gandesc la bani cu orice pret (cum ar fi cu pretul sanatatii generatiei actuale si a generatiilor viitoare).
RăspundețiȘtergereAsta e datoria oricarui guvern. Altfel, ar fi tradare de tara , genocid.