193 de ani de la naşterea poetului
Google de aduce aminte, prin logo-ul dedicat poetului nostru, că se împlinesc, pe 21 iulie, 193 de ani de la naşterea unuia dintre poeţii noştri naţionali, care a avut şi o importantă contribuţie la crearea statului unitar român şi a avut o bogată activitate nu doar literară, ci şi politică şi diplomatică. A fost unul dintre fruntaşii Revoluţiei de la 1848, ceea ce i-a adus o perioadă de exil.
Acum este ora când geniul sfânt Aude şi vede minuni pe pământ
El a fost membru fondator al Academiei Române şi a fost preşedinte al secţiei de literatură a acesteia.
Poate prea puţin s-a vorbit despre profundul său patriotism.
El era unul dintre candidaţii avuţi în vedere de mişcarea unionistă pentru funcţia de domnitor al Moldovei, în erspectivă - domnitor al Principatelor Unite.
Cum analizele asupra şanselor fiecăruia dintre candidaţi de a fi acceptaţi şi de către boierimea din Muntenia au arătat că Alexandru Ioan Cuza avea mai mulţi susţinători, Alecsandri s-a retras fără ezitare şi i-a acordat întregul sprijin colonelului Cuza.
A fost Secretar de Stat- Ministru de Externe. În această calitate, se ducea la Paris, la Londra şi apoi în Italia pe propria sa cheltuială, considerând că de vreme ce moşia părintească de la Mirceşti îi aduce suficient venit pentru a suporta aceste cheltuieli, nu trebuie să împovăreze bugetul ţării cu ele.
Călătoriile făceau parte dintr-o lungă misiune diplomatică pentru obţinerea recunoaşterii dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza. După Unire, şi-a continuat demersurile diplomatice la Paris, Torino şi Milano pentru recunoaşterea Unirii de către puterile europene.
Ultima lui funcţie oficială a fost aceea de ministru plenipotenţiar la Paris.
Putem vedea la muzeu costumul său de ambasador, lucrat la Paris tot pe cheltuiala proprie:
Să privim bine cocarda tricoloră de pe bicornul său cu panaş de struţ:
Respectul nostru, Vasile Alecsandri! Ai binemeritat de la Patrie!
Concetăţenii noştri par să acorde însă mai mare importanţă faptului că marele Google omagiază aniversarea naşterii poetului decât aniversării în sine. Dacă nu ar fi fost logo-ul de pe frontispiciul Google, aniversarea lui Vasile Alecsandri ar fi trecut probabil neobservată, ca şi anul trecut, ca şi în ceilalţi ani.
Ar fi fost, poate, o simplă menţiune la "evenimente care s-au întâmplat azi"...
Ce au făcut autorităţile noastre pentru a cinsti amintirea lui Vasile Alecsandri?
Iată ce au făcut din casa în care s-a născut poetul, monument istoric din secolul XVIII:
Când moştenitoarea familiei a vândut casa, autorităţile nu s-au gândit să o cumpere pentru a organiza acolo un muzeu, astfel încât casa a fost cumpărată de un italian care intenţiona să o demoleze, ca să valorifice terenul din centrul Bacăului. . Cum statutul de monument istoric al casei nu i-a dat posibilitatea să o demoleze, proprietarul a lăsat-o în părăsire, să fie ocupată de oameni ai străzii - reţetă sigură pentru distrugerea ei.
Din fericire, casa de la moşia Mirceşti, în care a locuit până la moarte şi care a fost donată Academiei Române, este şi acum casă memorială, prin grija Academiei:
Tot prin grija Academiei, în 1928 a fost construit în curtea conacului de la Mirceşti un mausoleu inspirat din ctitoriile voievodale . Mausoleul adăposteşte mormintele poetului, ale părinţilor şi ale soţiei lui şi a fost inaugurat în prezenţa a numeroşi membri ai Academiei, precum şi a numeroase personalităţi politice.
Inca odata se vede ca asa-zisii oameni ai strazii nu degeaba nu au o casa a lor: daca au una o distrug! Normal ar fi fost sa aiba grija da casa aceea daca stateau in ea, insa ei isi bat joc cu un deliciu de nedescris de casele in care stau!
RăspundețiȘtergereBine ca a apucat sa lase casa de la Mircesti Academiei, ca altfel era si asta in ruine acum
RăspundețiȘtergereCred ca daca le ceri unor tineri de acum sa spuna o poezie de Alecsandri, nu ar sti niciunul!
RăspundețiȘtergere