Un iranian a fost condamnat la moarte pentru o escrocherie gigantică de 2,6 miliarde de dolari în interiorul sistemului bancar. El a fost considerat princialul vinovat şi a fost spânzurat sâmbătă dimineaţă la Teheran.
Mah Afarid Amir Khosravi fusese condamnat pentru "corupţie" pentru că a perturbat sistemul economic al ţării , în complicitate cu alte trei persoane .
În septembrie 2011, mass media a scris despre descoperirea acestei escrocherii desfăşurate de către un grup privat, Amir Mansour Aria, creat de către Mah Amir Khosravi şi de fraţii săi.
Cu ajutorul mai multor complici şi folosind scrisori de credit (de la banca Saderat) false, care au fost onorate de circa şase alte instituţii financiare ale ţării, grupul cumpărase în doi ani circa 40 de societăţi, printre care una dintre principalele oţelării ale ţării.
Au fost arestate peste 20 de persoane, iar guvernul a demis trei patroni de bancă. Patronul băncii Melli, Mahmoud Reza Khavari, a fugit din Iran ducându-se în Canada, unde plecase mai înainte familia sa. Justiţia iramiană a emis un mandat internaţional de arestare pe numele lui.
Scandalul căpătase şi o conotaţie politică atunci când unele cercuri ostile fostului preşedinte au publicat o scrisoare atribuită şefului de cabinet al acestuia prin care se solicitau favoruri din partea ministrului de Finanţe din acea epocă. Fostul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad a respins categoric acuzaţiile.
La sfârşitul lunii trecute se anunţase că patru persoane au fost condamnate la moarte în această afacere.
Justiţia iraniană a condamnat la moarte patru persoane, pentru deturnarea a 2,6 miliarde de dolari. Au fost judecate în total 39 de persoane, dintre care două au fost condamnate la închisoare pe viaţă şi altele la pedepse de până la 25 de ani de închisoare.
Este vorba despre cea mai mare deturnare de fonduri din istoria recentă a Iranului
Daca i-ar fi spanzurat la noi pe cei cu Caritas, cu Bancorex, cu Safi, cu falsificarea de acte pentru retrocedari ilegale etc etc etc, am fi dus-o si noi mai bine!
RăspundețiȘtergere