duminică, 1 decembrie 2013

Strategia de dezvoltare pe 10 ani a Franţei


În urmă cu câţiva ani, întrebat fiind de ziarişti care este strategia de dezvoltare a României, primul ministru de atunci, domnul Tăriceanu a răspuns (citez din memorie) : "Nu avem nevoie de aşa ceva, se va ocupa Uniunea Europeană de asta".
În celelalte ţări ale Uniunii Europene, însă, se fac strategii şi planuri de dezvoltare.

În Franţa se defineşte planul de dezvoltare pe 10 ani.




La seminarul guvernamental de pe  19 august 2013 Preşedintele Franţei a dorit să fie angajat un demers concertat pentru definirea strategiei pe 10 ani. La terminarea reuniunii, Primul ministru a însărcinat Comisariatul general de strategie şi prospectivă (CGSP) cu pregătirea proiectului, cu cinci obiective prioritare:

  • viitorul modelului de producţie
  • reforma modelului social francez
  • sustenabilitatea modelului francez de dezvoltare
  • mutaţiile societăţii franceze
  • proiectul european.
Raportul va fi înmânat Preşedintelui şi primului ministru la sfârşitul anului 2013.

El va avea la bază şi rezultatele unei largi faze de consultări, ale dezbaterilor naţionale şi regionale pe temele proiectului. Au fost trimise şi 1500 de chestionare unui eşantion reprezentativ de cetăţeni francezi, pentru a se defini tendinţele de opinie şi punctele de vedere deosebite ale diferitelor categorii sociale.
Un site internet dedicat temei va permite tinerei generaţii să facă propuneri şi să voteze ideile care sunt apreciate ca interesante. Propunerile vor fi confruntate cu părerile experţilor. 
Dezbaterile regionale , deschise publicului, sunt organizate în colaborare cu partenerii locali: presa, municipalităţile, consiliile generale, universităţile, camerele de comerţ etc.

Proiectul va urmări să indice o cale care să permită dezvoltarea ţării cu repere şi indicatori determinaţi cu claritate, să angajeze opţiunile colective pentru realizarea tranziţiilor majore şi să adapteze politicile şi instrumentele economice în vederea realizării obiectivelor propuse.

Proiectul va fi axat pe următoarele direcţii principale:
  • desluşirea perspectivelor pentru următorii 10 ani printr-un diagnostic prospectiv
  • propunerea unui număr restrâns de priorităţi naţionale, dintre variantele posibile
  • fixarea obiectivelor concrete şi cifrelor de natură să mobilizeze forţele vii şi ansamblul corpului social dincolo de o singură  legislatură, pentru realizarea priorităţilor naţionale.

Un comentariu:

  1. Pe guvernantii nostri ii intereseaza doar sa-i dea jos pe cei dinainte ca sa se cocoate ei, dar atata tot! Se cocoata nu ca sa faca ceva util societatii, ci ceva util pentru buzunarele lor si dezastruoa pentru noi.

    RăspundețiȘtergere