sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Azbestul

Azbestul - Riscuri pentru sănătate


Azbestul prezintă riscuri pentru sănătate numai atunci când sunt prezente fibre  în aerul pe care îl respirăm . Nu există nici un risc semnificativ dacă fibrele sunt închise sau încapsulate într -un produs cu un înveliș exterior sau pardoseală .


Fibrele de azbest

Azbestul este numele generic pentru mai multe minerale fibroase , care se găsesc în mod natural în formaţiunile stâncoase cam peste tot lume .Fibrele de azbest sunt rezistente , durabile și rezistente la foc. Acesta este motivul pentru care erau utilizate pe scară largă în industrie , mai ales în  materiale de construcţii şi de fricţiune .

Fibrele de azbest comerciale fac parte din două grupuri mineralogice mari :
•          serpentine ( crisotil )
•          amfibole ( tremolit , amosit , crocidolit și altele )
Azbest crisotil

Acest tip de fibre de azbest :

•          este prezent in aproape toate produsele de azbest fabricate astăzi
•          este principala formă de azbest încă exploatată
•          este diferit ca structura  şi compoziție chimică de amfibol
Azbest amfibol
  
Acest tip de fibre de azbest :

•          a fost frecvent utilizat în cuptoare industriale și sisteme de încălzire - el poate rezista la acizi și temperaturi ridicate .
•          atunci când sunt inhalate , fibrele amfibole stau mai mult în plămâni decât fibrele de tip crisotil 
Utilizarea comercială de azbest amfibol a fost aproape complet interzisă .

Surse de expunere la azbest
La muncă
Problema principală a azbestului constă fibrelor de tip amfibolul friabile ( care se desprind uşor), şi care erau  pulverizate în clădiri până în anii 1970 .(în construcţiile cu structură din lemn sau metal, pentru a le proteja împotriva focului). Muncitorii din construcții , meseriaşii și alți lucrători de întreținere de construcții puteau fi expuși la concentrații ridicate de fibre de azbest în timpul renovării sau reparațiilor la clădiri vechi . Cu toate acestea , cei mai mulţi meseriaşi sunt instruiți corespunzător în manipularea materialelor care conțin azbest .
Au fost mult folosite în trecut şi plăcile ondulate din azbociment, la învelitorile clădirilor industriale sau agrozootehnice de importanţă redusă sau la barăcile din organizările de şantier.
În prezent, folosirea azbocimentului a fost interzisă, dar mai există încă diferite construcţii acoperite cu plăci de azbociment ondulat.

Există, de asemenea, riscuri pentru persoanele care lucrează în industria ce produce și utilizarea azbestului ca zdrobirea minereului și fabricarea produselor care conțin azbest . În trecut , lucrătorii din aceste industrii au fost expuse la cantităţi de 100 la 1000 de ori mai mari decât sunt în prezent . Astăzi , standarde stricte limitează expunerea lucrătorilor . Interzicerea sau încetarea celor mai multe utilizări ale azbestului au redus riscurile .
Echipament de protecţie adecvat


În mediu

Cantități mici de fibre de azbest se regăsesc în apă și în aer . Fibrele sunt prezente în stare  naturală sau ca rezultat al acțiunii umane .

Concentrațiilor de azbest în orașele mari sunt de o sută de ori mai mici decât cele acceptate în locuri de muncă legate de azbest astăzi . În zonele rurale , concentrațiile sunt mai mici decât în orașe . Această expunere scăzută  face riscurile asociate cu azbestul în aer să nu constituie  un motiv de îngrijorare .

Unele surse de apă brută pot conține concentrații ridicate de fibre de azbest crisotil ca urmare a eroziunii naturale . Metodele convenționale de tratare a apei pot reduce substanțial nivelurile de azbest . Nimic nu indică faptul că fibrelor de crisotil sunt un pericol pentru sănătate dacă sunt ingerate .

În clădiri şi locuinţe

Azbestul este un material de construcție , de izolație și ignifugare util , a fost adesea folosit în materiale de construcții , cum ar fi :

•          panouri izolante
•          azbociment
•          plăci de tavan și pardoseală
•          mortar pentru rosturi
Aceste produse nu produc cantități semnificative de fibre la o folosire normală , dar se poate întâmpla asta în cazul în care sunt tăiate sau deteriorate .

Concentrațiile de fibre de azbest în aer în clădiri sunt , de obicei, aproximativ la fel ca cele din aerul din exterior și nu prezintă un  risc semnificativ . În schimb , aceste niveluri pot deveni mai mari dacă se deplasează plăcile  sau dacă se sparg  materialele friabile de azbest .

Izolarea cu  vermiculită ridică de asemenea probleme , deoarece poate conține cantități mici de azbest amfibol, în special azbest tremolit sau actinolit . Fibrele de azbest amfibol pot provoca riscuri pentru sănătate în cazul în care sunt împrăştiate în aer. Cu toate acestea , nu există nici un risc pentru sănătatea dumneavoastră în cazul în care izolația este :

•          sigilată în panourile de perete și de pardoseală
•          izolată într-un pod
•          pur și simplu departe de aerul înconjurător

Riscurile pentru sănătate asociate cu azbestul

Conținutului de azbest al unui produs nu indică neapărat un risc pentru sănătate . În cazul în care fibrele de azbest sunt închise sau strâns legate în produs ,riscul este minim .
Azbestul reprezintă un risc pentru sănătate dacă fibrele sunt prezente în aerul pe care îl respirăm . Efectele expunerii azbest depind de următorii factori :

•          concentrația de fibre în aer
•          durata expunerii
•          frecvența expunerii
•          dimensiunea fibrelor de azbest inhalate
•          timpul scurs de la expunerea iniţială
•          tipul de fibre de azbest

Dacă sunt inhalate în cantități mari , fibrele de azbest pot provoca :

•          azbestoza ( formarea in plămâni de tesut cicatricial , care deranjează respiraţia )
•          mezoteliom ( o formă rară de cancer a peretelui toracic sau a  cavităţii abdominale )
•          cancer pulmonar
•          cancer al laringelui
•          cancer ovarian
Se mai crede că azbest poate cauza cancer al faringelui și al stomacului . Legătura dintre expunerea la azbest și alte tipuri de cancer este mai puțin clară .

Fumatul , combinat cu azbest inhalat , mărește foarte mult riscul de cancer pulmonar .

Reducerea riscurilor

Lucrătorii din construcții și întreținere ar trebui să:

•          determine prezența azbestului înainte de începerea lucrului și să ia măsuri preventive adecvate
•          evite producerea de praf de azbest prin răzuire , periere , frecare sau tăiere de produse de izolare deteriorate
•          raporteze orice deteriorare a izolației autorității competente pentru sănătatea în muncă

Proprietarii de clădiri publice și comerciale ar trebui să :

•          țină un inventar al locurilor  și materialelor care conțin azbest , în scopul de a informa utilizatorii , autoritățile și contractorii .

Proprietarii de clădiri ar trebui să :

•          obțină consultanță de specialitate înainte de a scoate materialele care pot conține azbest
•          verifice în mod regulat dacă există semne de uzură sau deteriorare , dacă ei cred că poate exista azbest în interiorul elementelor de construcţie .
Dar amintiți-vă că nu este întotdeauna posibil să se știe doar uitandu-te . În caz de dubiu , ar trebui să se solicite o analiză făcută de de către un profesionist calificat .

Dacă trebuie să manipulaţi  cantități mici de materiale deteriorate ce conțin azbest , urmați acești pași :

•          Îndepărtaţi  alte persoane şi animale de companie .
•          Închideţi zona de lucru .
•          Purtați echipament de protecție corespunzător , mai ales o jumătate de mască dotată cu un filtru de înaltă eficacitate ( HEPA ) agrementat. . Aceste filtre sunt desemnate ca filtre pentru particule N - 100 , R - 100 sau P - 100 . O simplă mască împotriva prafului obişnuită  nu oferă o protecție adecvată .
•          Umeziţi materialul pentru a reduce praful . Evitați orice contact cu o sursă de alimentare electrică.
•          Dacă este posibil , evitaţi să tăiaţi , să deterioraţi sau să spargeţi materiale .
•          Folosiți o cârpă umedă , mai degrabă decât un aspirator pentru a curăța zona de lucru atunci când ați terminat
•          Închideţi etanş deșeurile de azbest și cârpa folosită la spălat într- o pungă de plastic . Verificați la municipalitate unde să  eliminați de deșeurile cu conținut de azbest .
•          Evitaţi  răspândirea prafului prin scuturarea  hainelor. .
•          Spălați sau aruncaţi  îmbrăcămintea și faceţi un duș , odată ce lucrarea este terminată .


8 comentarii:

  1. Bine ca cineva lamureste acest subiect, ca auzim destule aberatii despre pericolele la care ar fi supusi calatorii in vagoane ce au asbest in interiorul peretilor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am lucrat cu asa ceva cate o zi pe an fara masca nu am taiat dau am atuns si am stat in preajma lui.astazi am chear taiat cu o freza.ce pot sa iau preventiv ma ajuta cineva :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca ma poate contacta cineva as fi recunoscator : marcu_m85@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule Marcu Marius,
    Ceea ce puteti face este sa nu va mai expuneti la praf de azbest fara a purta o masca si a fi echipat corespunzator, asa cum scrie in articol. Se iau de asemenea si celelalte masuri de curatare a hainelor si locului de lucru. Asa se face prevenirea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna seara,

    Va rog frumos, daca stiti, sa recomandati un specialist/ companie care se ocupa cu demontarea placilor ondulate de azbest.
    Multumesc.

    Oana Iegher
    oanaiegher@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  6. Monica Basarab8 mai 2014 la 23:15

    Stimata doamna Oana Iegher,
    Din pacate nu cunosc o firma specializata in demontare de azbest, dar firme de constructii sunt foarte numeroase si in principiu oricare ar putea face demontarea, doar ca trebuie sa ia masurile de protectie adecvate pentru muncitori si pentru mediul inconjurator.
    Poate cititorii pot adauga mai multe :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. Din ce m-am informat am inteles ca azbestul se lipeste de plamani si trebuie sa treaca ani buni ca corpul sa-l elimine chiar si vreo 10 ani .ca si in cazul fumatorilor dupa eliminare trece si riscul de cancer.si eu am inhalat praf de azbest taindul cu flexu acum vreo 9 ani.eu i-ti recomand sa inhalezi si sa bei ceai de salvia iti curata plamani .e bun si pt. Tuse.eu lam folosit cu rezultate f. Bune!

    RăspundețiȘtergere
  8. Din ce m-am informat am inteles ca azbestul se lipeste de plamani si trebuie sa treaca ani buni ca corpul sa-l elimine chiar si vreo 10 ani .ca si in cazul fumatorilor dupa eliminare trece si riscul de cancer.si eu am inhalat praf de azbest taindul cu flexu acum vreo 9 ani.eu i-ti recomand sa inhalezi si sa bei ceai de salvia iti curata plamani .e bun si pt. Tuse.eu lam folosit cu rezultate f. Bune!

    RăspundețiȘtergere