luni, 3 iunie 2013

Alina Cojocaru părăseşte Royal Ballet


Alina Cojocaru: "Metoda de dans a tuturor timpurilor"


O ştire seacă a apărut la televiziunea noastră: Alina Cojocaru, marea balerină care este dansatoare-stea la Royal Ballet de la Covent Garden, din Londra de 11 ani, va părăsi prestigiosul teatru. Nu s-a suflat nici un cuvânt despre motivele care au dus la asta.
Un interviu pe care marea balerină l-a dat cu un an în urmă, ne poate oferi unele indicii.
În acel interviu, Alina Cojocaru, care este una dintre balerinele cele mai apreciate din lume, a vorbit despre dorinţa ei de a lucra cu un coregraf care să creeze coregrafii anume pentru ea.



Ea a colaborat foarte bine cu John Neumeier, director artistic și coregraf al Baletului din Hamburg. 


Neumeier o descrie ca pe o "dansatoare-metodă a tuturor timpurilor. Ea este într-adevăr un dansator - coregraf ".


Iar ea a spus despre el: "Orice dansator ar trebui să lucreze cu John. În opinia mea, s-ar schimba viața lor. Ei şi-ar da seama cam ce este baletul".

Pentru performanța sa ca Julie în baletul  lui Neumeier, Liliom, a fost desemnată cel mai bun dansator de sex feminin din 2012, fiindu-i decernat  premiul internațional Prix Benois al Dansului. Cronicarii artistici  i-au descri "vulnerabilitatea de  copil" în rol, o "puritate tehnică combinată cu contraste rapide ca fulgerul în textură", și " fiecare mișcare aparent spontană ce este mijlocul  arătării culorilor monologului ei interior ".



"Eu ar trebui să spun că sunt foarte deschisă  acum la căutări", spune ea. În această explorare ea şi logodnicul ei, balerin principal la Baletul Regal , Johan Kobborg călătoresc constant plecând din casa lor de la Londra la New York, Paris, Moscova, Sankt Petersburg, Havana și o duzină de alte orașe dintre care Copenhaga şi Tokyo, unde au dansat ca artiști invitați.

Prezenta scenică a Alinei Cojocaru a fost descrisă ca fiind "radiantă, dulce, și, în același timp, demnă", dar ea are, de asemenea, o legătură rară cu publicul , aducând intensitatea emoțiilor ei la fiecare rol, în special cele tragice.


Nu este nici un secret faptul că, la 40 de ani, Kobborg dorește să preia un directorat artistic undeva în lume. 
În cazul în care se asta va întâmpla, se va  stabili permanent acolo și va dansa ca balerin principal în noua lui țară?
"Da, pentru că el ar fi un regizor uimitor", spune ea.
"Ar fi fascinant să vezi ... Mi-ar plăcea să merg."



Unde se vor duce cei doi mari balerini?

Vă daţi seama ce frumos ar fi dacă ei ar primi o ofertă din partea Operei Naţionale din Bucureşti să se stabilească aici şi să pună în scenă spectacole de balet concepute de ei şi avându-i pe ei ca solişti? Ar putea deveni unul dintre marile puncte de atracţie ale Bucureştilor.....eh, vise.....
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Acţiuni umanitare organizate de Alina Cojocaru în beneficiul românilor:



  • Alina Cojocaru a susţinut activitatea Fundaţiei Hospice “Casa Speranţei” de sprijinire a celor care se află în spitalele româneşti şi suferă de boli incurabile. A oferit gale de dans caritabile în capitala Marii Britanii pentru ajutorarea bolnavilor din România.
  • În 2007 prim-balerina de la Covent Garden a plătit organizarea unei gale de balet la Bucureşti cu propriii bani şi cu cei ai unor susţinatori financiari ai Operei Regale din Londra (contactaţi tot de ea).  Piesa de rezistenţă a galei a fost premiera mondiala a baletului "Lecţia", în coregrafia lui Flemming Flindt şi inspirată de piesa lui Eugen Ionescu. Alina Cojocaru a suportat din banii ei şi cheltuielile pentru transportul decorurilor. 
  • Alina Cojocaru a evoluat într-un spectacol cu scop caritabil organizat la Coven Garten prin strădaniile ei, în beneficiul bolnavilor din România

Premii și distincții primite:



"Dansator al anului" German Dance premiul criticii (2012), Benois De la Dance (2012 Cea mai Bună Dansatoare, (Liliom)), "Balerina a Deceniului" Award (Moscova 2010), VIP muzica românească și Premiul artelor (2010 ). Premiul Nijinsky (2004 Dancer Best Female). Benois De la Dance (2004 dansatoare Best Female, Giselle)), 1 Internationaler Movimentos Tanz Preis (2004 Cele mai bune dansatoare), Nagoya International de Balet Concursul (medalie de aur), Prix de Lausanne (castigatoare în 1997), Circle Dance premiul Critics '(2002 Cel mai bun dansator de sex feminin) În aprilie 2002 i-a fost conferit de către președintele Ion Iliescu, Ordinul național "Pentru Merit" în gradul de Cavaler.
(Sursă: Homepage of Alina Cojocaru)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu