După noul Cod Civil se schimbă radical în România divorţul şi obţinerea custodiei copiilor
Părinţii care divorţează vor avea prin lege custodia comună a copiilor rezultaţi din căsătorie.
Fetiţele şi băieţii de peste 10 ani pot fi întrebaţi de judecători la cine ar prefera să stea.
Custodia comună se va aplica de la 1 octombrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Civil. Soţii care divorţeaza vor hotărî împreună atât în privinţa educaţiei, a timpului liber cât şi a activităţilor extraşcolare.
În cazul în care intr-o familie există doi copii, în urma divorţului, domiciliul celor mici poate fi diferit, dar autorităţile spun că nu este bine ca ei să fie despărţiţi. Mama poate primi un copil, tatăl pe celalalt, dar şederea micuţilor trebuie să alterneze: împreună când la mama, când la tata.
Dacă unul dintre părinţi nu respectă condiţiile stabilite de comun acord, atunci se ajunge în instanţă. Iar judecatorii vor stabili dacă se revine la custodia unică. Statisticile arată că până acum în peste 95% din cazuri copiii erau încredinţaţi mamei.
Divorţul ar putea fi finalizat în doar 30 de zile, dacă soţii se înţeleg cu privire la toate aspectele separaţiei. În acelaşi timp, se prevede acordarea de despagubi soţului prejudiciat şi posibilitatea soţilor divorţaţi anterior datei de 1 octombrie de a solicita de acum custodia comună a copiilor. În plus, conform noilor reglementări, dacă soţul care a inaintat cererea de divorţ decedează în timpul procesului, moştenitorii săi pot cere instanţei pronunţarea divorţului.
Custodia comuna...o mare bataie de cap!!!!! sunt in aceeasi situatie cu domiciliul stabilit la mine.eu vreau sa ma mut din oras cu copiii si am ajuns sa ma rog de fostul sot pt o procura. e normal sa bati pasul pe loc din cauza unei legi?nu ma pot recasatori pt ca nu pot lua copiii cu mine.daca eu plec din oras si iau si copiii ce mine,ce imi poate face?
RăspundețiȘtergere