Astăzi se comemorează groaznicul accident nuclear de la Fukushima, de la 11 martie 2011.
Această catastrofă a provocat reevaluarea politicii nucleare a numeroase alte ţări- în special tările dezvoltate.
Catastrofa de la Fukushima a provocat o scădere pe plan mondial a producţiei de electricitate în centrale nucleare cu 4,3 % în 2011 faţă de 2010. Ţări ca Germania, Belgia,Elveţia sau Taiwan au anunţat că vor renunţa la energia produsă în centrale nucleare. Egiptul şi Kuweit, ca şi Tailanda au decis să nu mai construiiască noi centrale nucleare. Germania (continuând să cumpere energie de origine nucleară de la vecinii săi europeni) şi-a anunţat decizia de a închide toate centralele sale nucleare până la sfârşitul anului 2022, Italia şi-a oprit proiectele nucleare, Elveţia nu-şi va mai reînoi centralele nucleare, Québec şi-a închis unica sa centrală nucleară la sfârşitul anului 2012.
Riscuri de accident nuclear în Europa şi în lume
"Nuclear Power Fact File" a publicat concluziile unui «studiu oficial german asupra riscurilor nucleare, faza B»:
Probabilitatea unei catastrofe nucleare majore într-o centrală după 40 ani de funcţionare este de 0,1%.
Cum în UE sunt exploatate mai mult de 150 centrale nucleare, probabilitatea unei catastrofe majore în Europa este de 16% ", ceea ce corespunde cu 2,5 accidente pe reactor şi pe 100 000 ani de foncţionare.
După aceeaşi sursă, "există cam 440 centrale nucleare în funcţiune în lume. Probabilitatea unei catastrofe nucleare într-una dintre aceste centrale în următorii 40 de ani, se ridică la 40%".Deşeurile radioactive.
În diferite etape ale ciclului de combustie nucleară rezultă deşeuri radioactive, dintre care 10 % sunt elemente cu înaltă activitate radioactivă sau cu perioadă lungă radioactivă. Gestiunea acestor deşeuri este un proces complex şi dificil.
Riscurile de expunere la radiaţii ionizanteîn timpul funcţionării normale.
În 2007, un studiu al Registrului national german al cancerelor la copii a arătat că : se observă în Germania o relaţie între vecinătatea unei localităţi cu o centrală nucleară şi riscul copiilor de a fi atinşi ,înainte de vârsta de 5 ani, de un cancer sau de leucemie. Desigur, radiaţiile ionizante nu au fost stabilite oficial drept cauza acestor îmbolnăviri, dat fiind că expunerea la doze scăzute de radiaţii nu a fost nici măsurată nici studiată experimental.
În Franţa, proiectul Geocap al echipei Inserm U1018-Eq. 6 a constatat pe perioada 2002-2007, o mărire semnificativă a cazurilor de leucemie acută - aproape dublare - la copiii ce locuiau la mai puţin de 5 km de o centrală nucleară.
Degajările termice ale unei centrale nucleare sunt de asemenea o sursă de poluare termică .
Doar 30 - 40 % din energia produsă este transformată în electricitate, restul de energie fiind eliberat în mediul înconjurător sub formă de căldură, conducând astfel la încălzirea aerului şi apei (este necesară o sursă de apă rece pentru funcţionarea oricărei centrale). Valul de vapori albi ce se poate vedea deasupra canalului de apă de răcire este aspectul cel mai vizibil al acestei poluări. Ridicarea temperaturii apei râului (fluviului) în care se deversează apa de răcire modifică microclimatul apei curgătoare respective, cu urmări asupra plantelor şi animalelor care trăiesc acolo.
Ce e de făcut?
Observăm că diferite ţări intenţionează să desfiinţeze centralele termice aflate pe teritoriul lor, chiar dacă au mare nevoie de energie. Alte ţări continuă să producă energie în centrale atomice pentru propria economie.
În nici un caz, însă, nu ar permite ca alt stat (investitor străin) să construiască sau să se asocieze la construirea unor centrale atomice pe teritoriul propriu, pentru ca investitorul să beneficieze de energia produsă, iar statul "gazdă" (aş spune parazitat) să rămână cu riscurile şi cu poluarea, precum şi cu o mică parte din energia produsă cu un cost mult prea mare (format din riscuri de leucemie la copii, accidente şi poluare termică).
În nici un caz, însă, nu ar permite ca alt stat (investitor străin) să construiască sau să se asocieze la construirea unor centrale atomice pe teritoriul propriu, pentru ca investitorul să beneficieze de energia produsă, iar statul "gazdă" (aş spune parazitat) să rămână cu riscurile şi cu poluarea, precum şi cu o mică parte din energia produsă cu un cost mult prea mare (format din riscuri de leucemie la copii, accidente şi poluare termică).
Noi avem de gând să chemăm investitori străini să facă centrale la Cernavodă?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alta informatie utila:
Cum vorbesti cu un operator la *222 la Vodafone
Incercaţi combinaţia următoare:
1330
1330
Primul '1' este 'factură şi servicii', iar ultimul '3' este pentru servicii active pe cont. Dacă intercalează tot felul de reclame în meniu, trebuie să le ascultaţi şi să apăsaţi tasta corespunzătoare pentru a sări peste ele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu