miercuri, 5 decembrie 2012

GUTUIA, FRUCTUL MINUNE



Gutuia


coing

MICĂ ISTORIE A GUTUII

Gutuia este originară din Balcani și de pe malurile mării Caspice.
Ea era cunoscută din Antichitate și cultivată chiar cu 400 de ani înainte de Cristos.
Era foarte apreciată de romani, care o mâncau gătită cu miere. Ei o foloseau , de asemenea, și în parfumerie.
La vechii greci, gutuia era un cadou ritual făcut cu ocazia căsătoriei. Plutarc scrie chiar că mireasa mesteca o gutuie înainte de a intra în camera nupțială, pentru a-și parfuma gura.
În Franța  devenit foarte apreciată din secolul XV și era folosită în bucătărie, dar și în parfumerie și medicină.
Gutuiul era plantat în șiruri ce delimitau parcelele de teren.

Gutuia și sănătatea noastră


Gutuia conține foarte puține calorii: doar 28 kcal/100g. Ea are puține glucide, proteine și doar urme de lipide.
Pulpa gutuii conține însă numeroase minerale și oligo-elemente, ca: potasiu din abundență,(200 mg/100g), fosfor,calciu, magneziu, fier, și cupru, urme de zinc, de mangan și de fluor.
Vitaminele din gutuie sunt foarte diversificate. Cantitatea de vitamină C , de 15 mg în medie, este distrusă în mare parte în timpul preparării termice. Dar gutuia conține de asemenea și vitamine din grupele B, B1 și vitaminele B2,B3,B6, precum și o cantiate de provitamină A (0,03 mg/100g).
Toate aceste caracteristici nutriționale joacă un rol important pentru sănătatea noastră.

Excelentă pentru intestine

Fibrele din gutuie (tanini și pectine), au proprietăți antidiareice , o acțiune protectoare asupra mucoasei,  iar pectinele au proprietăți antiseptice, favorizând reținerea apei.

Anticolesterol

Fibrele în cantitate importantă (6g/100g) , dintre care 75% sunt fibre insolubile, în asociere cu pectinele favorizează scăderea colesterolului din sânge, încetinind absorbția lipidelor și crescând eliminarea lor.

Anticancer

Conținutul mare de tanini și de fibre poate de asemenea să prevină cancerul de colon, permițând să se reducă concentrația și stagnarea substanțelor potențial cancerigene.

Regimuri de slăbire

În cadrul unui regim de slăbire, gutuia este un aliat de nădejde, prin numărul mic de calorii conținut.

coing

Gutuia în bucătărie

Gutuia se mănâncă deseori gătită, având pulpa destul de tare.
Odată decojită, gutuia se oxidează foarte repede. Stropiţi-o cu zeamă de lămâie.
Se poate folosi gutuia în compoturi, în combinație cu mere, sau cu pere și banane.
Se prepară deseori dulceață și peltea.
(Termenul marmeladă însemna la origine dulceață de gutui)
Se poate găti și în mâncăruri cu carne (cu carne de  rață sau cu carne de porc), sau fără carne, în mâncăruri de post. Se poate condimenta cu scorțișoară, care este la rândul ei benefică sănătății.
Gutuia se culege când e bine coaptă și are culoarea galbenă și degajă o aromă foarte plăcută. Gutuia se conservă ușor mai multe săptămâni într-un loc răcoros.

Rețete mai puțin cunoscute la noi:

Desert cu gutui și banane


coing

Ingrediente (pentru 4 persoane)
  • ·         150 g gutui
  • ·         2 banane
  • ·         50 g unt
  • ·         150 g brânză de vaci
  • ·         2 ouă întregi
  • ·         100 g zahăr
  • ·         50 g stafide

Preparare
Încălziți cuptorul la 1600 C (termostat 6)
Lăsați la înmuiat stafidele 15 minute în puțină apă caldă
Curățați gutuia de coajă și dați-o pe răzătoare
Puneți toate celelalte ingrediente într-un bol de mixer și obțineți o pastă netedă.
Adaugați gutuia rasă și stafidele
Amestecați bine și turnați amestecul într-o formă de tartă unsă cu unt.
Coaceți la cuptor 30-35 de minute
Pudrați cu zahăr și serviți călduț

Jeleuri din pasta de gutui


coing
  • 1 kg gutui
  • 1 kg zahăr

Ștergeți gutuile frecându-le cu o cârpă, pentru a îndepărta puful, apo tăiați-le în patru.
Păstrați deoparte partea din mijloc, cu semințele , puneți-le într-un săculeț de pânză și fierbeți-le împreună cu feliile de gutui  în puțină apă până se înmoaie. Când s-au înmuiat, scoateți săculețul și apoi scurgeți apa.
Puneți gutuile în mixer și faceți din ele un piure, adăugând aceeași greutate de zahăr.
Amestecați și puneți pe foc într-o cratiță, amestecând mereu.
Pasta e gata când e translucidă și se detașează în masă.
Puneți pasta într-o formă și lăsați-o să se răcească una sau două zile în loc răcoros.
Decupați pasta obținută în cubulețe, dați-le prin zahăr crstalizat și serviți.


Gutui la cuptor

4 porții
Ingrediente:


  • 2 gutui 
  • 375 ml vin roșu
  • 1 bețisor scorțișoară
  • 150 g zahăr
  • 1  cuișoară
  • 1 măr
  • 1 1/2 lingură suc lămâie

Preparare:
Se încălzește cuptorul la 120grade C
Se curăță gutuile,(se păstrează cojile), se taie în jumătate, se scot cotoarele, se stropesc jumătățile cu suc de lămâie
Într-un vas cu capac ce merge la cuptor se amestecă vinul cu scorțișoara , cu cuișoara și cu zahărul.
Se pun în vas jumătățile de gutui cu fața în jos, se presară deasupra cojile și mărul dat prin răzătoare.
Se acoperă vasul și se lasă în cuptorul încins 5-7 ore, până când gutuile se înmoaie și devin roșiatice.
Se servesc stropite cu sosul din vas și decorate cu smântână, sau cu frișcă, sau cu înghețată, sau cu iaurt gras, sau simplu.

Galbena gutuie

Refren:
Galbenă gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastră toată viaţa noastră
Galbenă gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastră toata viaţa noastră

Când eram copil acasă
Şi Crăciunu-l aşteptam
Era bucuria mare
Noi copii ne adunăm                   

Refren:
Galbenă gutuie dulce,amaruie
Lampă la fereastra toată viaţa noastră
Galbenă gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastra toată viaţa noastră

Mi-a pus mama la fereastră
In odaia de la drum
O gutuie-ngălbenită
S-o păstrez pentru Ajun                    

Refren:
Galbenă gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastră toata viaţa noastră
Galbenă gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastră toată viaţa noastră

Luxul mamei cel mai mare
Cand copii ne adunam
Era pâinea de pe masă
Şi gutuia de la geam                     

Refren:
Galbena gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastră toată viaţa noastră
Galbenă gutuie dulce,amăruie
Lampă la fereastră toata vïaţa noastră

Versuri "Adrian Paunescu - Colindul gutuii din geam"


Galbenă gutuie
Dulce, amăruie
Lampă la fereastră
Toată iarna noastră!

Dulce, galbenă lumină
Cum şi eu bălai-eram
Mi-a pus mama o gutuie 
Ce se coace-ncet la geam...
Aş muşca-o dar mă doare 
Mă cuprinde-un fel de jind
Şi acum când trece anul
Parc-o simt îmbătrânind.

Galbenă gutuie
Dulce, amăruie
Lampă la fereastră
Toată iarna noastră!

Mama mea n-avea nici globuri 
Nici beteală şi nici stea
Sărbătorile de iarnă 
Cu gutui le-mpodobea...
Mi-a pus mama o gutuie 
În fereastra dinspre drum
Şi o văd că luminează
N-am puterea s-o consum.

Galbenă gutuie
Dulce, amăruie
Lampă la fereastră
Toată ïarna noastră!




Principale surse :

  • energie-sante 

• Aprifel 
• Chacun son bio 
• Cuisine - Journal des femmes 
• Le Figaro - santé 
• Marmiton
• Santé Planet

• Wikipedia 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu