La muzeu, când copia înlocuiește originalul e pentru salvarea patrimoniului
Pentru a păstra patrimoniul în cele mai mune condiții, muzeele recurg din ce în ce mai mult și de mult timp la mulaje.
Multe dintre piesele expuse în muzee sunt de fapt copii absolut identice cu originalul. Copii realizate de către muzee pentru a proteja originalele.
Motivele pentru care operele au nevoie de protecție
1. Uzura, erodarea. Dacă o statuie e lăsată în exterior, ploile acide sau cu diferiți poluanți, soarele sau vântul purtător de praf va eroda lucrarea.
2. Protejarea de vandalism. Un flagel care amenință destul de des.
3. Unele opere sunt unice și nu se dorește asumarea nici unui risc, pentru că sunt de neînlocuit.
4. Unele originale nu mai există și sunt prezentate doar copiile lor.
Muzeele expun și replici?
Muzeele sunt depozitarele cunoașterii noastre colective, prezentând artefacte importante pentru diferite motive cum ar fi importanța lor istorică, valoarea lor artistică sau explorarea lor științifică. Artefactele oferă o legătură tangibilă cu trecutul nostru și ne ajută să înțelegem lumea noastră de azi.
Ce sunt replicile?
Replicile sunt copii sau reproduceri ale operelor originale, confecționate astfel ca să semene perfect cu obiectul original (ca aspect, mărime, uneori- nu întotdeauna și ca material) .
În prezent există tehnici moderne de reproducere, cum ar fi printarea 3D, dar se folosesc și tehnici tradiționale cum ar fi mulajele sau reproducerea artizanală.
Copiile devin accesibile pentru studiu sau expoziții de informare, asigurându-se păstrarea obiectului original în condiții optime la muzeu.
Motive pentru care se expun replici:
Cel mai adesea din motive ca acestea:- Conservarea pieselor originale ce sunt prea fragile și delicate și ar putea fi deteriorate prin manipulare, expunere la variații de temperatură și lumină . Din păcate, trebuie să adăugăm aici și pericolul furtului.
- Accesibilitate. Unele obiecte pot fi prea rare, prea prețioase sau prea sensibile pentru a fi expuse . replicile lor permit publicului să le descopere fără a se risca integritatea originalelor.
- Educație. Replicile sunt ajutoare prețioase pentru scopuri educative. Vizitatorii pot interacționa cu ele fără risc pentru originale.
- Cercetare. Cercetătorii le pot folosi pentru studiu.
Mijloacele moderne permit realizarea de expoziții interactive și de copii ce imită foarte bine aspectul, chiar textura originalelor , dar muzeele trebuie să fie transparente în privința naturii acestora.
Expoziție arheologică la Ermitaj alcătuită doar din copii ale obiectelor.
Expoziția a prezentat o versiune numerică a fostei colonii musulmane Qala-Quaraysh din Daghestan ,
Modelări 3D disponibile on line
Celebra „piatră de la Rosetta” este un fragment de stelă ridicată în Egipt în anul 196 î.Hr., în timpul faraonului Ptolemeu V. Dat fiind că pe ea a fost scris un text în trei limbi: în graca veche , în hieroglife și în egipteana demotică, textul a permis descifrarea scrierii hieroglifice egiptene cu ajutorul traducerii din limba greacă veche.
Această piatră , ce reprezintă un document istoric ce a avut urmări științifice foarte importante, a fost scanată în 3D , fiind realizată apoi o animație însoțită de comentriu audio explicativ.
Procedeul a fost extins la alte sute de obiecte emblematice din colecțiile British Museum , care au fost puse astfel la dispoziia publicului larg
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu