miercuri, 22 ianuarie 2025

Primii hominini acum 1,95 milioane de ani!

 Primele așezări umane din Europa

În Valea lui Grăunceanu, din județul Vâlcea săpăturile arheologice au găsit cele mai vechi urme de activitate umană din Europa.

Pe oasele unor animale preistorice (strămoși ai girafelor, castori, struți sau unor animale astăzi dispărute) au fost depistate incizii ce au fost făcute de oameni. O echipă internațională a continuat cercetările începute de Constantin S, Nicolăescu-Plopșor în anii 60. Au fost studiate peste 4500 de fosile, la 20 dintre acestea găsindu-se incizii provocate de om. De asemenea pozițiile oaselor fosilizate găsite sugerează descărnarea. 
Fosilele au fost datate cu uraniu-plumb și folosindu-se microscoape de înaltă rezoluție a fost stabilită vechimea acestora. 
 


Se consideră că homininii din Africa au migrat încă de acum aproape două  milioane de ani în Europa, în grupuri mici. Mult mai târziu, în urmă cu 400 000 de ani populația de homo sapiens din Africa a migrat în număr mare spre Asia Mică și Europa, stabilindu-se de asemenea pe teritoriul țării noastre. 

La Bugiulești-Valea lui Grăunceanu au fost găsite acum circa 30 de ani oase de mamut vechi de 2,8 milioane de ani. Pe o suprafață de 90 de metri pătrați au fost descoperite numeroase oase de mamuți, elefanți meridionali, tigri cu colți sabie, pangolini, urși,  gazele și porci spinoși, castori uriași, rinoceri și bizoni. Au fost atunci descoperite și unelte de os , măciuci zdrobitoare, așchii de os folosite pentru străpungere. Majoritatea fosilelor au fost duse la muzeu, câteva rămânând și la școala din localitate. 
Au fost găsite și oase sparte pe lungime (femure de animale) cu ajutorul unor bolovani din rocă dură pentru a rezulta o unealtă tăietoare. 


Constantin S. Nicolaescu-Plopșor (ce a trăit între anii 1900 și 1968) a găsit acolo oase ale unui hominin  ce a fost botezat de cercetător „Homo Olteniensis”. în alt articol am găsit referirea la „Australoanthropus Olteniensis”, de la care ar proveni fosilele  de hominin(femur, tibia)


Cu această ocazie ne amintim că în România au fost găsite cele mai vechi rămășițe ale lui Homo Sapiens din Europa, vechi de circa 40000 de ani. Acestea au fost găsite în „Peștera cu Oase” din apropiere de Anina, în județul Caraș-Severin. Acest Homo Sapiens are și trăsături similare cu Omul de tip Neanderthal, demonstrând hibridarea între aceste două specii. 


 

După opiniile altor cercetători, Homo Sapiens nu ar fi migrat din Africa, fiind în imposibilitate de a traversa marea, ci atât Homo Sapiens din Europa cât și Homo Neanderthalis ar proveni din acelaș strămoș comun, un humanoid de tip australoanthropus. Cea mai veche fosilă de Homo Sapiens a fost botezată de cercetători „Ion de la Anina”

Acum patru ani se anunțase că o echipă de la Universitatea din Arkansas studiază de 8 ani situl , care este cel mai mare sit fosilifer din Europa de Est. Animalele acelea au trăit la începutul perioadei numite pleistocen . Cercetătorii români au făcut o serie de lucrări pe această temă în anii 70 și 80, apoi nu s-au mai continuat cercetările. O parte dintre fosile s-au pierdut , la fel și o parte dintre documentele întocmite de cercetătorii români. 

Studiile au fost reluate în 2012 de o echipă internațională din SUA, România, Suedia și Franța , care au reanalizat fosilele depozitate la București și au făcut noi cercetări pe teren. 
Nu s-au mai găsit unelte primitive sau fosile de hominin, ci doar de animale ce poartă urmele unor intervenții umane.
Ei au publicat în revista Quaternary International articolul „Early Pleistocene fauna of the Olteț River Valley of Romania: Biochronological and biogeographic implications”.

Un studiu a fost publicat în Nature Communications, afirmând că oasele marcate cu tăieturi atestă prezența unor activități umane în această zonă acum 1,95 milioane de ani. 

Niciun comentariu: