SC (Sheduled Castles- în engleză)
Împreună cu Adivasi- ( diverse triburi ) constituie părțile cele mai defavorizate din societatea din India.Cei care practică activități considerate impure prin tradiția brahmanică (ecarisaj, tăbăcărie, vidanjare) sau care lucrează cu ziua în agricultură sau prestând servicii de curățenie reprezintă cam 16,6% din populația indiană, adică în anul 2011 erau circa 201 milioane de persoane !
Ei erau considerați „de neatins”. Termenul a fost abolit prin Constituția Indiei. Gandhi i-a numit „Harijan” (copii ai lui Dumnezeu). Acum li se spune „dalit” (oprimați) . E vorba despre cei situați în afara celor patru caste tradiționale din India.
Sistemul de caste din India
Sistemul hindus divizat în patru varne, grupe ierarhice rigide, despre care se spune că sunt bazate pe karma (munca) și pe dharma (îndatorirea religioasă) datează de peste 3000 de ani
Cele 4 caste sunt: Brahmanii, (intelectuali și preoți) kshatriyas (războinici și conducători politici) , vaishyas (negustori, artizani, fermieri) și shudras (muncitorii subordonați). În fiecare dintre grupurile de bază s-au stabilit subdiviziuni de facto, numite jāti (familii)
În afara celor patru categorii principale se află dalit (oprimații).
Această categorie socială a fost denumită în 1936 de către britanici „Sheduled Castles”-caste țintite, pentru a se aplica măsuri de discriminare pozitivă.
Așa se face că cei „de neatins” au beneficiat, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, de avantaje educative , apoi de un număr d eposturi rezervate în funcții publice, în special în provinciile din sudul Indiei.
În prezent, Constituția din India a abolit discriminarea față de „cei de neatins”, dar nu a abolit totuși castele și menține Sheduled Castles. A fost însă interzisă discriminarea pe bază de caste.
Însuși autorul Constituției indiene , B.R. Ambedkar a fost un lider al „celor de neatins”. El a făcut parte din grupul maharilor de neatins , dar a fost trimis la studii de către maharadjahul din Baroda și a făcut studii strălucite în Statele Unite și în Marea Britanie. Întors în India, a militat pentru drepturile celor din clasa „dalit”, pentru ca aceștia să aibă dreptul bunăoară de a bea apă din fântânile din temple, dar și pentru a se organiza alegeri separate pentru aceștia. Cum Gandhi s-a opus ferm acestei din urmă soluții, recurgând la greva foamei în închisoare, ceea ce a stârnit emoție în întreaga țară. Conflictul a fost rezolvat prin Pactul de la Pune, prin care liderii politici indieni au convenit asupra atribuirii unui anumit număr de scaune de deputați unor reprezentanți ai clasei celor „de neatins”, a celor oprimați.
Ambedkar a renunțat la religia hindusă în favoarea budismului și a militat pentru ca cei oprimați să adopte budismul .