vineri, 26 aprilie 2013

Cutremur in Romania

După seria de cutremure din Iran, care a culminat cu un seism de magnitudinea celui din 1940 de la noi, am fost avertizaţi "să ne pregătim" şi noi. Cum?
Turiştii străini care vor să vină în România sunt avertizaţi că un cutremur mare ar putea avea loc în orice moment aici şi primesc o broşură cu instrucţiuni. Dar noi?
Harta
Data-ora UTC
Z/L/A,
ora,m,s
Latit.

[grade]
Long.

[grade]
Adân-cimea
[km]
Magni-tudine
[+]

Regiunea


02.05.2013, 09:51:42
45.56N
26.60E
133
3.7

02.05.2013, 09:51:40
45.71N
26.63E
150 
4.1

27.04.2013, 01:11:16
45.74N
26.68E
78 
2.5

25-04-2013                  17:12:30.0
45,49N

26.31 E
132
3.8 
Vrancea
21.04.2013                  08:09:08
45.58N
26.58E
119
4,2
Vrancea

 Pe 21 aprilie a.c. a fost un cutremur notabil, cu magnitudinea de 4,2 pe scara Richter
Astăzi, 25 aprilie, a fost altul - tot în Vrancea, cam la aceeaşi adâncime, cu magnitudinea 3,8.
Iată, aici, diferenţa de cantitate de energie eliberată pentru  acele cutremure mari pe care le ştim:

Tarta cu ciocolata si alune




 

 

Ingrediente

·         200 g de ciocolată neagră de menaj
·         200 ml de frişcă lichidă (smântână nefermentată)
·         60 g de alune prăjite
·         1 pahar de apă
·         1 praf de sare
·         100 g unt
·         2 pahare făină

 

Reţeta

Prepararea aluatului de tartă :
Într-o crăticioară, încălziţi apa, sarea şi untul. Când untul s-a topit, luaţi crăticioara de pe foc şi înglobaţi făina.
Amestecaţi viguros cu o spatulă, apoi puneţi aluatul într-o formă de tară şi întindeţi-l cu vârfurile degetelor.
Încălziţi cuptorul la 210°C (termostat 7). Coaceţi aluatul timp de 20 de minute (să nu se rumenească).

 

 

Prepararea cremei de ciocolată :
Într-un castron, spargeţi ciocolata în bucăţi. Turnaţi frişca lichidă într-o crăticioară şi puneţi-o pe foc până la clocot.
Turnaţi frişca peste ciocolată şi aşteptaţi două minute să se moaie ciocolata, apoi amestecaţi ca să obţineţi crema.
Turnaţi crema în scobitura tartei coapte, presăraţi alunele prăjite şi eventual fâşiuţe de ciocolată pentru decor.

Puneţi tarta la frigider pentru două ore.