E indicat să mergem cât mai mult pe jos
(De acolo vine și „mila” din sistemul de măsuri anglo-saxon, unde a fost preluat din expresia latină milia passuum, care înseamnă chiar 1000 de pași).
E cam greu să numărăm pașii pe care îi facem, dar dacă facem cam 100 de pași pe minut, am parcurge o milă în 30 de minute. Am parcurge deci 1,6 km.
Se spune că ar trebui să facem 10000 de pași pe zi, ca să fim sănătoși și în formă. Adică ar însemna să mergem pe jos în ritm susținut 16 km.
Dar distanța parcursă de fiecare cu un număr de pași diferă desigur în funcție de înălțimea fiecăruia și de viteza cu care merge.
Am putea echivala 10000 de pași cu 8 km sau cu 1 h 40 min de marș.
Unele studii arată că parcurgerea acestei distanțe zilnic ar aduce beneficii în sănătatea cardiovasculară , mentală, ba ar reduce și riscul de diabet. Doar că e cam greu să facem așa ceva zilnic.
Alte studii, efectuate la Harvard Medical School, au arătat că ar fi suficienți și 4400 de pași pe zi ca să ne îmbunătățim semnificativ sănătatea.
Studiul a fost făcut cu niște femei ce au fost urmărite timp de patru ani. Cele care au efectuat în medie 4400 de pași zilnic au avut un indice de mortalitate mai mic decât al celor care au fost mai puțin active și mergeau zilnic doar 2700 de pasi. Indicele de mortalitate în grup a scăzut și mai mult la cele care au făcut 7500 de pași zilnic. În cazul unui mers mai îndelungat de atât nu s-au înregistrat diferențe.
Concluzia ar fi că trebuie să mergem mai mult pe jos. Dat fiind că și exercițiile de mică intensitate sunt benefice pentru sănătate, acești pași, realizați pe parcursul unei zile, pot ajunge să constituie cele 150 de minute de activitate fizică zilnică recomandată de medici.
În schimb, persoanele care stau așezate timp de 8 ore sau mai mult au un risc de deces crescut cu 59% față de cele ce stau așezate mai puțin de patru ore zilnic.
Deci dacă stăm cam mult pe scaun, ar trebui să ne ridicăm din timp în timp și să facem un drum rapid , ca să atenuăm efectele negative cauzate de poziția așezată prelungită.
Desigur mersul pe jos ajută și la arderea caloriilor.
Sistemul imunitar are și el de câștigat dacă facem măcar 5000 de pași zilnic.
Sigur că dacă nu mergem de obicei prea mult, e greu să facem dintr-o dată atâția pași pe jos.
Dar se poate începe treptat, pornind de la 2000 de pași și să creștem treptat distanțele parcurse pe jos.
Adică să începem prin a merge 10-15 minute pe jos zilnic și să adăugăm în fiecare săptămână câteva minute d emers pe jos, până am ajunge la 7500 de pasi zilnic. Vorba e: să mergem în ritm alert.
- Dacă facem mai puțin de 5000 de pași pe zi, suntem persoane sedentare.
- Între 5000 și 7499 de pași/zi- persoane cu activitate slabă
- Între 7500 și 9999 pași/zi- persoane moderat active
- Între 10000 și 12499 pași/zi- persoane active
- Cu peste 12500 pași/zi- persoane foarte active.