Peluzele artificiale conțin produși toxici
Orașul Boston tocmai a interzis în spațiul public peluzele artificiale. Din cauză că ele conțin compuși toxici.
Din ce în ce mai numeroase orașe din Statele Unite se declară împotriva acestui tip de mochetă din material plastic cu care unii vor să înlocuiască peluzele naturale.
Aceste peluze artificiale sunt de culoare verde, dar conțin compuși chimici periculoși pentru sănătate.
Această iarbă artificială e fabricată din PFAS, substanțe per-și polyfluoroalkylate ce prezintă caractere toxice. În plus, unele dintre aceste peluze din plastic sunt produse cu pneuri arse, care pot conține metale grele, benzen, compuși organici volatili și alte substanțe cancerigene.
Desigur peluzele din plastic sunt o aberație estetică , o plagă ecologică , dar pe lângă toate acestea mai degajă și metan, un gaz cu efect de seră . Reziduurile acestui plastic ajung în cursurile de apă .
Fotbaliștii au constatat că terenurile de fotbal ce folosesc gazon artificial crează insule de căldură , astfel că ei fac presiuni asupra National Football League pentru ca terenurile artificiale să fie interzise.
De ce folosesc unii gazon din plastic?
Cum valurile de căldură au favorizat producerea de incendii și arterea unor mari suprafeșe cu vegetație în Statele Unite, acest gazon din plastic a fost considerat ca fiind o soluție rapidă de amenajare a parcurilor și spațiilor de joacă pentru copii. Și nici nu necesită întreținere...
Dar de fapt e cât se poate de dăunător să se pună pneuri arse în spațiile de joacă destinate copiilor.
Nu-i așa?