Variante ale coronavirusului Sars-CoV2
Am auzit deja cu toții despre noile variante ale coronavirusului ce a generat pandemia actuală.
Coronavirusul produce mereu mutații, majoritatea nefiind însă semnificative. Dar unele dintre ele se disting prin caracteristici noi importante, astfel încât au un comportament diferit față de virusul inițial.
Ele au fost botezate cu litere din alfabetul grecesc începând desigur cu Alpha, (pe lângă denumirile științifice date în laboratoare).
Bunăoară varianta botezată „Delta”, apărută inițial în India a devenit acum majoritară, fiind mult mai contagioasă decât forma inițială a coronavirusului.
Anterior fusese descoperită , anul trecut , varianta „Beta”, foarte contagioasă, în Africa de Sud.
Dar mutații au tot apărut, printre ele fiind variantele „Mu”(provenită din Columbia) , „Lambda”, „Epsilon”...
Partea proastă cu aceste noi variante este că acestea au caracteristici care le fac mai puțin afectate de anticorpii produși de vaccinurile anticovid actuale.
Până acum vaccinurile au putut oferi o protecție și împotriva noilor variante, dar în măsură mai mică față de cea oferită față de forma inițială a coronavirusului.
OMS ar fi apreciat (conform AFP) că varianta Delta a redus la 40% eficacitatea vaccinurilor anti-covid!
Varianta Omicron
Se pare că zonele cu procente mici de vaccinați favorizează apariția de noi variante ale coronavirusului
Iar acum a fost detectată o nouă variantă de Sars-Cov2 în Africa de Sud iar oamenii de știință din această țară se tem că această variantă, numită pentru moment B.1.1.529 poate declanșa un nou val pandemic, având un potențial de propagare foarte mare, dar ceea ce neliniștește cel mai mult e faptul că această nouă variantă sud africană prezintă un număr foarte ridicat de mutații -(adică modificări față de formele de coronavirus anterioare)- după cum a declarat de curând virologul Tulio de Oliveira într-o conferință de presă on line desfășurată sub egida ministerului Sănătății din Africa de Sud.
Printre mutații sunt 32 de mutații ale proteinei spike ce a fost folosită la fabricarea vaccinurilor.
Adică, dacă proteina asta arată altfel la noua mutație, ....anticorpii celor care au făcut boala sau au fost vaccinați poate nu ar mai fi eficienți și în acest caz.
În acest stadiu, oamenii de știință din Africa de Sud nu sunt siguri de eficacitatea vaccinurilor anti-covid existente împotriva acestei noi variante a coronavirusului!
Un alt cercetător, profesorul Richard Lessells a declarat că e preocupat de faptul că această nouă variantă ar putea să ocolească anumite părți din sistemul nostru imunitar (mai având și contagiozitate sporită...).
Până acum au fost semnalate inițial 22 de cazuri de îmbolnăviri în Africa de Sud cu această nouă variantă , care atinge mai ales tinerii! Dar au fost semnalate cazuri și în Botswana învecinată, ba chiar și în Hong Kong, unde a călătorit o persoană venită din Africa de Sud. Un caz ar fi fost detectat și în Belgia, alt caz în Israel...
Africa de Sud, țara cea mai atinsă oficial de virus de pe continentul african, a cunoscut o creștere a contaminărilor în ultimele săptămâni și dacă inițial s-a crezut că vinovată a fi varianta Delta, acum ministerul Sănătății Joe Phaahla a declarat că noua variantă se află la originea creșterii exponențiale a numărului de cazuri de Covid-19 din această țară.
Prima reacție a unor state europene (prima fiind Marea Britanie) a fost interzicerea călătoriilor de proveniență din șase țări africane : Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe și Botswana.
Ministrul Sănătății din Franța a declarat că pe teritoriul francez nu a fost încă depistată noua variantă- denumită Omicron- dar de vreme ce ea circulă deja în Anglia, Italia și Belgia e foarte probabil să existe și în Franța unele cazuri în circulație. Ministrul a declarat că nu există date științifice care să dovedească faptul că varianta Omicron ar fi mai periculoasă decât celelalte, dar există temeri că ea ar fi cel puțin tot atât de contagioasă ca și varianta Delta.
Varianta Omicron a fost considerată „preocupantă” de către OMS și „prezentând un risc ridicat spre foarte ridicat” de către ECDC.
În Franța, laboratoarele efectuează între 6000 și 12000 de secvențieri pe săptămână pentru a detecta noile variante, pentru ca eventualii lor purtători să fie plasați în carantină., indiferent dacă au fost sau nu vaccinați.
Ca de obicei, la noi nimeni nu ia vre o hotărâre în acest sens, ai noștri așteaptă să le dea instrucțiuni OMS, care știm ce indicații a dat și la începutul pandemiei.
Oamenii de știință consideră că e o cursă contra cronometru între viteza cu care se vaccinează locuitorii și viteza de răspândire a coronavirusului, (care are mai multe ocazii de a produce mutații și variante din ce în ce mai diferite în condițiile în care are un „câmp larg de acțiune”, în special printre cei nevaccinați).
S-a observat că noile variante au apărut mai ales în perioadele de „relaxare”.
Cu alte cuvinte, reducerea difuzării virusului reduce de asemenea și capacitatea sa de a produce mutații. Care mutații ar putea ajunge să nu mai fie influiențate de vaccinuri.
Prin urmare, în țările europene se adoptă pe de o parte restricții de circulație din țările cu risc , se continuă cu gesturile „barieră” (păstrarea distanței, purtarea de măști, aerisire, certificat verde , măsuri de igienă , măsuri de carantinare ), dar se intensifică și campania de vaccinare, urmărind acum generalizarea celei de a treia doze de vaccin pentru ansamblul populației, pentru a se menține „un nivel de eficacitate vaccinală suficient”.
Căci eficacitatea vaccinurilor existente pare să scadă destul de rapid.
Eficacitatea vaccinurilor actuale împotriva variantelor inițiale de coronavirus
S-a observat deja că vaccinurile existente își pierd parțial eficacitatea după 5-6 luni , după cum a declarat Jean-François Delfraissy președintele Consiliului științific din Franța. El a precizat că dacă vaccinurile anti-covid pot proteja contra formelor grave de boală, ele protejează destul de puțin impotriva infectării și a transmiterii virusului.
A fost întocmit un studiu amplu în Franța, asupra a - țineți-vă bine- 22 de milioane de persoane, cu concluzia ca vaccinarea contra Covid-19 a redus cu 90% riscul de spitalizare și de deces la persoanele de peste 50 de ani.
În studiu au fost luate în calcul 11 milioane de persoane vaccinate și 11 milioane de persoane nevaccinate. S-a constatat că injecțiile cu seruri de la Pfizer, Moderna și Astra-Zeneca au avut eficacitate similară foarte ridicată contra riscului de spitalizare și de deces prin Covid.
S-au folosit baze de date anonimizate de la spitale și de la Casa de Asigurări de boală , prin intermediul sistemului național de date de sănătate (SNDS) din Franța.
(Acolo există o astfel de bază de date cu toate actele medicale, consultațiile, prescrierile de medicamente compensate a 67 de milioane de asigurați sociali, începând din anul 2006).
Toate cele 3 vaccinuri au protejat persoanele cu vârste între 50 și 74 de ani în proporție de 90% contra formelor grave de boală , iar eficacitatea în această privință s-ar fi păstrat pe parcursul a 5 luni după vaccinarea cu Pfizer. Pentru celelalte două vaccinuri intervalul a fost prea scurt pentru a se trage concluzii.
Pe parcursul a două luni de circulație a variantei Delta, reducerea riscului de spitalizare a fost de 84% pentru cei de peste 75 de ani și de 92% pentru cei între 50 și 74 de ani.
În același timp a fost publicat și în revista Science un studiu asupra 800 000 de americani.
Acesta a arătat că eficacitatea vaccinurilor asupra contaminării cu Sars-CoV-2 s-a micșorat la jumătate în opt luni.
Studiul american a avut în vedere 800 000 de foști combatanți americani între 1 februarie 2021 și 1 octombrie 2021, timp în care apăruse și varianta Delta. Au fost 498 148 de vaccinați , restul -nu.
În 7 luni, eficacitatea vaccinurilor contra contaminării cu coronavirusul a scăzut:
- de la 86,4% la 13,1% pentru vaccinul Janssen (J&J)
- de la 89,2% la 58% pentru vaccinul Moderna
- de la 86,9% la 43,3% pentru vaccinul Pfizer-BioNTech.
- Protecție de 81,7% pentru cei sub 65 de ani
- Protecție de 71,6% pentru cei peste 65 de ani, pentru toate vaccinurile.
Din păcate faptul că virusul continuă să circule chiar și printre jumătate dintre cei vaccinați , ca și printre cei nevaccinați lasă posibilitatea apariției de noi variante, care pot fi mai contagioase , mai periculoase și mai rezistente la vaccinurile existente. Ceea ce pledează pentru reactivarea sistemului imunitar cu a treia doză de vaccin.
Simptomele îmbolnăvirii cu varianta Omicron
Au apărut descrieri ale simptomelor îmbolnăvirii cu noua variantă de coronavirus.Conform descrierii făcute de Angelique Coetzee, medic din Pretoria, din Africa de Sud, într-unul din cazurile întâlnite la un copil de 6 ani s-au constatat temperatură și puls foarte ridicate .
Versiunea Omicron nu ar provoca pierderea mirosului sau a gustului, ci doar o mare oboseală, o creștere a ritmului cardiac și tuse.
******************************************
Update 29.11.2021
Conform comunicatului OMS , această nouă variantă de coronavirus prezintă un „risc foarte ridicat” la nivel mondial.
„Date fiind mutațiile care ar putea conferi o potențială scăpare de răspunsul imunitar ca și posibilul avantaj în domeniul transmibilității, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată”
”În funcție de aceste caracteristici, ar putea apărea în viitor noi vârfuri de Covid-19, care ar putea avea consecințe grave în funcție de diferiți factori și în particular de locul în care se vor produce aceste vârfuri epidemice.”- se spune destul de sibilic în comunicatul de la OMS.
În Franța au fost detectate deja 8 cazuri de variantă Omicron (e vorba de persoane ce s-au întors din Africa australă în ultimele 14 zile). Autoritățile sanitare din Franța s-au mobilizat să identifice cât mai curând pe fiecare pacient contaminat pentru a-l izola, a-l pune în carantină împreună cu persoanele cu care a fost în contact și să-i testeze pe toți, , indiferent dacă aceștia au fost sau nu vaccinați.
Au fost suspendate zborurile provenind din șapte țări din Africa Australă.
Update 25. 12.2021
Varianta Omicron, despre care se spune că va deveni predominantă în următoarele săptămâni sau luni nu e sensibilă la anticorpii monoclonali.
Conform comunicatului de presă provenit d ela Institutul Pasteur, de pe 20.12.2021, varianta Omicron e mult mai transmisibilă decât variantele precedente de coronavirus și poatesă contamineze inclusiv persoanele vaccinate cu două doze de vaccin anticovid.
Cercetătorii de la Institutul Pasteur, in colaborare cu KU Leuven (din Belgia) , CHR din Orleans Spitalul European Georges Pompidou (AP-HP), Insern și CNRS au studiat sensibilitatea variantei Omicron la anticorpii monoclonali folosiți în clinică pentru prevenirea formelor grave de boală la persoanele cu risc.
Nouă anticorpi monoclonali folosiți în clinică sau aflați în faza de dezvoltare preclinică au fost folosiți pentru a neutraliza noua variantă.
Dintre aceștia, șase s-au dovedit total ineficace iar ceilalți trei au avut eficacitatea scăzută de 3 până la 80 de ori contra Omicron (comparativ cu Delta).
Anticorpii Bamlanivimab/Etesevimab (combinație dezvoltată de Lilly) , Casirivimab/Imdevimab (combinație dezvoltată de La Roche sub denumirea Ronapreve), Regdanvimab (dezvoltat de Celtrion) își pierd totat efectul antiviral contra Omicron.
Combinația Tixacevimab/Cilgavimab (dezvoltată de AstraZeneca sub denumirea Evusheld) e de 80 de ori mai puțin eficace decât contra variantei Delta.
Ei au testat și sensibilitatea variantei Omicron la anticorpii prezenți în sângele persoanelor vaccinate sau care au avut Covid-19 în varianta Delta.
La cinci luni după vaccinare cu a doua doză, anticorpii prezenți în sânge nu mai pot neutraliza varianta Omicron.
Persoanele care au avut Covid-19 cu până la un an înainte de asemenea nu mai sunt apărate de anticorpii lor.
O a treia doză de rapel cu vaccinul Pfizer sau o doză pentru cei ce au avut boala ajută persoanele respective să fie protejate contra formelor grave.
Cauza eficacității scăzute a anticorpilor formați pentru variantele anterioare o constituie faptul că faimoasa proteină Spike , ce a fost folosită ca reper pentru vaccinuri, a suferit mai mult de 32 de mutații în cazul variantei Omicron, deci .....
Specialiștii au apreciat că e nevoie de o cantitate de anticorpi de 5-31 de ori mai mare pentru a neutraliza varianta Omicron fată de varianta Delta- în culturile celulare.
Rămâne să se constate care e durata de protecție oferită de a treia doză de vaccin.
Concluzia până în prezent este aceea că varianta Omicron scapă în mare parte de răspunsul sistemului imunitar.
Varianta Omicron prezintă un risc foarte ridicat
În același timp, varianta Delta nu a dispărut, ci este încă varianta dominantă șa nivel mondial.
Variantele Alpha, Beta și Gamma mai circulă doar în mică măsură.
În ultima săptămână au fost în lume peste 4,1 milioane de cazuri și 44000 de decese.-Rezultă o mortalitate de 1%, ce diferă însă în funcție de țară.
Pe continentul african au fost semnalate 500 de noi decese și 256000 de cazuri noi. Adică 2 la mie.
.
**********************************************************************
Update 9. 07.2022
Noi variante și subvariante, față de care vaccinurile actuale sunt mai puțin eficace
Noi medicamente
Molnupavir (Merck), antiviral în pastile
Molnupavir este un anti-viral de la laboratorul american Merck.
Are avantajul că e sub formă de pastile și se poate administra îndată după un rezultat pozitiv la un test anticovid.
Blochează înmulțirea virusului cu ARN și astfel reduce încărcătura virală. Deci diminuează și riscul de contagiune.
Inconvenient: este foarte mutagen (deci ar putea provoca mutații genetice!)
Se află în stadiul de încercări clinice faza 3.
Ar putea reduce la jumătate riscul de deces sau de spitalizare pentru persoanele cu risc.
Ronapreve (Roche), tratament cu anticori monoclonali (în curs de utilizare)
Dezvoltat de firma americană Regeneron în partenariat cu laboratorul elvețian Roche, associază doi anticorpi monoclonali, casirivimab și imdevimab, ce iau ca țintă proteina Spike și dacă e administrat destul de repede după infectare e eficace pentru a se evita agravarea simptomelor și întărirea imunității.
Regkirona, alt tratement cu anticorpi monoclonali
Regkirona sau Regdanvimab e deja comercializat în Coreea du Sud. Dezvoltat de societatea sud-coreană Celltrion, Regkirona e destinat pacienților cu risc de a face forme grave, dar care n-au ajuns în faza în care să aibă nevoie de oxigen.
L’AZD7442, tratamentul preventiv de la AstraZeneka
Anticorpi monoclonali administrați preventiv.
Pacienții spitalizați cu simptome de maxim 7 zile ce au primit o injecție intramusculară cu 600 mg d’AZD7442 au avut risc redus cu 50 % de a face o formă gravă sau să moară , comparat cu cei ce au primit placebo.
Antiinflamatorul tocilizumab, în curs de evaluare de EMA
Le Xav-19,alt antiinflamator promițător