O altă variantă a coronavirusului Sars-Cov-2
De la începutul pandemiei au fost deja detectate numeroase variante de coronavirus, provenite din mutațiile pe care le suferă acest agent patogen.În Europa e dominantă mutația D614G, care nu mai e aceeași cu sușa detectată la Wuhan, în China la începutul anului. O altă mutație a fost „sușa spaniolă” 20A.EU1, apărută la sfârșitul lui iunie fără să stârnească însă o asemenea neliniște deosebită.Ea s-a propagat printre lucrătorii agricoli sezonieri care s-au deplasat în Spania și de la care s-a răspândit în toată țara.
Conform British Medical Journal mai multe mii de mutații au apărut deja, însă doar o mică parte dintre ele pot fi importante și modifică virusul într-un mod apreciabil.
Iată însă că noua sușă a virusului, botezată B.1.1.7.(Alpha) stârnește noi neliniști.
Această nouă versiune de coronavirus comportă un număr neobișnuit de mare de mutații : 17 mutații și schimbări în genomul său. În proteina Spike (sau proteina de vârf, de atac) sunt cel puțin 8, dintre care 3 ar putea schimba biologia virusului. Marea Britanie declară că răspândirea noii versiuni de coronavirus a scăpat de sub control, fapt ce a dus la hotărârea unui mare număr de țări de a se izola de această țară.
Se presupune că la originea acestei noi versiuni de virus ar sta infectarea unei persoane cu imunodeficiență. La o asemenea persoană, virusul s-ar fi putut replica foarte mult, făcând ăn același timp erori ce duc la o nouă linie genetică.
Noua sușă de coronavirus a fost botezată ”VUI202012/01”
A fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie în septembrie. În noiembrie, un sfert din cazurile pozitive din londra ar fi infectate cu noua variantă de virus. Iar la jumătatea lui decembrie, indicele a crescut la două treimi. La Londra, numărul de contaminări s-a dublat într-o săptămână. Se remarcă faptul că se răspândește mult mai repede, e cam cu 70% mai contagioasă decât versiunea precedentă. Dar nu e stabilit că ar produce cazuri mai grave. Din păcate, această nouă versiune ar ataca și copiii.
Nu se știe dacă vaccinurile dezvoltate pînă în prezent vor fi eficace și în cazul noii mutații de virus. Se speră însă că da.
Până la vaccinare însă s-au adoptat noi măsuri de carantină în Marea Britanie- „restrângerea contactelor sociale”.
Guvernul condus de Boris Johnson a anunțat renunțarea la reuniunile de Crăciun. La Londra comerțul neesențial a fost închis și toate deplasările în afara zonelor plasate în regim de alertă , fie că e vorba de deplasări în interiorul țării sau în străinătate au fost interzise. Pub urile, restaurantele și muzeele- închise. Cum noua variantă de virus se propagă rapid, ea a dus la o creștere foarte mare a spitalizărilor la Londra și în regiunea Kent.