duminică, 26 aprilie 2020

Redeschiderea școlilor pe timp de pandemie
Cum se vorbește la noi despre redeschiderea școlilor, dar încă nu se știe în ce condiții se va face asta, ar fi util (poate) să vedem care sunt cerințele în alte țări ce au fost afectate de pandemie și care se pregătesc de asemenea să redeschidă școlile.

Redeschiderea școlilor în Franța


Academia de medicină din Franța a publicat joi 23 aprilie un set de recomandări în vederea redeschiderii școlilor (cu începere de pe 11 mai) în Franța.

1. O primă recomandare ar fi decalarea orarelor, pentru ca elevii să nu intre la aceeași oră .
2. Distanțarea pupitrelor elevilor la cel puțin un metru și securizarea (prin măsuri de separare) a locurilor de la cantinele școlare. Recreațiile ar trebui să fie organizate „pe grupuri mici, compuse dacă e posibil din aceiași copii”.
Părinții și copiii nu ar trebui să poată să se adune la ieșirea de la ore.
3.Spălarea sistematică a mâinilor
Academia preconizează și spălarea mâinilor „sistematic  și de mai multe ori pe zi, cu apă și cu săpun”, instalarea de distribuitoare de soluții hidroalcoolice, curățirea și dezinfectarea de mai multe ori pe zi a grupurilor sanitare, rampelor scărilor, a tablelor (...)
4. În privința măștilor, Academie consideră că școlile ar trebui să-și formeze o „rezervă suficientă de măști anti-proiectare (sau măști alternative)”. Acestea ar trebui să fie distribuite adulților (profesori, personal, părinți) și elevilor începând de la clasa pregătitoare, „ca să fie purtate în timpul activităților recreative din afara clasei și la ieșirea din clădire”, dar nu și în clase.

5. Redeschiderea instituțiilor școlare și a creșelor trebuie să fie încadrată de măsuri sanitare stricte.
6. Cursuri de gesturi barieră
Pentru detectarea rapidă a oricărui caz suspect, se recomandă luarea temperaturii elevilor cu termometru frontal, înainte de intrarea în clădirile școlilor.
Înainte de redeschiderea școlilor, Academia națională de medicină recomandă cursuri despre gesturile-barieră pentru profesori și personal , care să le transmită copiilor.7. În privința creșelor, Academia recomandă în plus ca un singur părinte să fie primit într-un sas la intrare pentru luarea temperaturii bebelușului și pentru trimiterea acasă în caz de febră, pentru consult medical.
Personalul din puericultură va trebui să poarte neapărat o mască și o bluză de protecție peste haine, acestea urmând a fi schimbate zilnic  și de asemenea să-și spele mâinile la fiecare bebeluș cu care vine în contact și înainte de pregătirea biberoanelor.


Redeschiderea școlilor în China

În China școlile s-au redeschis deja, cu respectarea unor reguli stricte de prevenire.
Elevii stau distanțați la rând ca să intre în clase, poartă măști și au adeverințe medicare verificate cu atenție.
Chiar și în provincia Guangzou au început să se redeschidă școlile, în mod progresiv.
Elevii sunt separați în grupuri care să participe separat la diferite activități. Orarele au fost eșalonate. De fapt, toate domeniile vieții, activitățile și studiile sunt organizate cu grijă pentru a se evita orice risc de contaminare - preciza un profesor chinez.
În holul dormitorului internatului e plasat un termometru cu unfraroșii pentru a verifica dacă cei mici nu au febră.
Copii chinezi a cantina școlară.
Măștile au fost lăsate în jos pentru masă, dar elevii sunt separați cu paravane și stau la distanță unii de alții.
 

Clasele sunt limitate la 30 de elevi, scaunele sunt distanțate și se ia temperatura copiilor de trei ori pe zi. Toate sălile de clasă sunt dezinfectate regulat , ca si cantinele și dormitoarele.

Niciun comentariu: