Am dat pe gratis aurul și cuprul de la Rovina, împreună cu 90 de kilometri pătrați de terenuri agricole, pășuni și păduri.
Firma Euro Sun Mining, cu sediul în Canada a anunțat rezultate complete de testare metalurgică pentru Proiectul Rovina Valley din Romania:- 81.5% AUR ȘI 88.6% CUPRU LA MINA COLNIC
- 73.2% AUR ȘI 94.7% CUPRU LA MINA ROVINA
Minele de cupru produc doua tipuri de minereu: minereu de cupru oxidic șiminereu de cupru sulfuric.Cupru produs din minereu de cupru oxidic este transformat în produsul finit la mina printr-un procescunoscut sub numele leșiere.Minereul de cupru sulfuric, pe de altă parte, este mai întâi transformat într-un produs intermediar cunoscut sub numele de concentrat de cupru , care este la rândul său, transformat în produsul finit printr-un proces de topire și un proces de rafinare. Operatorul de la o mina de cupru poate alege fie să efectuezeaceasta topire / rafinare aproape ,de obicei, la mina, (uz captiv)(the"custom market"), sau poate vinde concentrat de cupru unui smelter/refiner independent.(conf. Metoologiei e stabilire a valorii reale a concentratului de cupru, întocmită de Vasile Leniuc)
Un concentrat de cupru (de obicei de provenienta din calcopirita : CuFeS2) are urmatoarea structurare
Cei mai mulți producători de cupru sunt producători "integrați ": concentrează și rafinează minereu de cupru sulfuric, iar apoi vând produsul finit sub forma de țeavă , sârmă sau alte aplicații.
(Nu mai e cazul României, care nu mai e în stare să facă așa ceva-n.n.)
O minoritate de producători, cu toate acestea,vând concentratul de cupru la topitoriile/rafinăriile independente, care, la rândul lor revând produsul finit ("Piața personalizata")
Viorica Dăncilă a semnat ratificarea permisului de exploatare în ședința de guvern din 9 noiembrie 2018. Este pentru prima dată când statul român nu va mai deține nici un procent din exploatare .
Indianul Stan Bharti a devenit în anul 2016 principalul investitor în firma Carpathian Gold, schimbând numele firmei în Euro Sun Mining. Licența acordată de statul român pentru Valea Rovinei este către SAMAX România srl (companie deținută 100% de Euro Sun Mining).
(datele de mai sus sunt preluate de pe site-ul eurosunminning).
Compania se concentrează pe explorarea aurului și a cuprului pe proprietatea sa din România. Compania, prin filialele sale, se concentrează pe explorarea și dezvoltarea pe Valea Rovinei, proiectul Au-Cu din România.
Compania deține proiectul Valea Rovinei printr-o licență de explorare, care acoperă un total de aproximativ 90 de kilometri pătrați.
Cât a pierdut statul român e data asta?
Rezerve estimate la 5 miliarde de dolari. (Din care ni s-ar da și nouă un „bacșiș”de circa 6% pentru aur și 5% pentru cupru, adică mai puțin decât se dă chelnerului la restaurant. Doar că la restaurant se plătește și consumația, nu numai bacșișul. Cele mai optimiste estimări apreciază că România ar primi circa 15 milioane de dolari pe an. Adică mult, mult mai puțin decât banii pe care ni i-ar da gratuit Uniunea Europeană, cu condiția să prezentăm niște proiecte cum trebuie și să le și executăm pe teren....)... Asta înseamnă că 94% din aurul și al copiilor noștri și 95% din cuprul României au fost date pe gratis unei firme obscure.
Și se mai pierd 90 de kilometri pătrați de terenuri agricole, pășuni și păduri, în zonă protejată.
Ce ne va rămâne nouă? Uriașa cantitate e deșeuri , care va compromite pentru totdeauna acea zonă. Și va constitui un enorm pericol pentru localitățile învecinate.
_______________________________________________________
Update 09.03.2024
Aflăm din publicația Adevărul:
Cică:
„Bucureștenii din Ardeal, cuprinși de goana după aur. Satele sărace stau pe un mare zăcământ aurifer” - e titlul din „Adevărul”
Citatele din articol sunt arătate în continuare între ghilimele.
„Zăcământul de la Rovina a fost identificat în anul 1973 și cercetat în deceniile următoare de geologii de la IPEG (Întreprinderea de prospecţiuni şi exploatări geologice din Deva)”- deci ai noștri au cercetat zeci de ani acest zăcământ. .
„Prin anul 2000 s-a conturat volumul de rezerve al zăcământului,” - abia atunci?
„iar cinci ani mai tâziu, o societate (SAMAX) a obținut licența de explorare în perimetrul minier Rovina – Colnic – Valea Gârzii.”- adică de ce li s-a dat lor zăcământul?
„Din noiembrie 2018, compania canadiană Euro Sun deţine un permis de exploatare şi o licenţă de exploatare minieră cu o valabilitate reînnoibilă de 20 de ani, pentru perimetrul de pe valea Rovinei, situat în judeţul Hunedoara, pe o suprafaţă de peste 27 de kilometri patraţi.”- deci d-na Dăncilă le-a dat lor pur și simplu zăcământul??
„Zăcământul este situat în Munții Apuseni, fiind al doilea ca mărime din Europa, cu aproximativ 400 de milioane de tone de resurse confirmate. Conținutul în metale este de 7,0 milioane de uncii (circa 217 tone) de aur și 1,4 miliarde de livre (circa 635.000 tone) de cupru”, arăta compania Euro Sun, în prezentarea proiectului. - și uite cum guvernul nostru face cadouri de sute de tone de aur și sute de mii de tone de cupru!
În continuare ni se spune ce a anunțat firma Euro Sun că va face.
„
„Conform proiectului prezentat în 2018, rezervele care pot fi extrase de la Rovina, în următorii 20 de ani, sunt estimate la cinci miliarde de dolari, statul urmând să colecteze redevenţe de peste 300 de milioane de dolari de la producător, respectiv de 6 la sută pentru aurul produs şi 5 la sută pentru cupru. (adică mai puțin decât se lasă bacșiș la restaurant! Numai că la restaurant se plătește și consumația! )
„Proiectul de la Rovina a fost contestat de mai multe organizații de mediu, care au obținut, la sfârșitul anului 2022, suspendarea în instanță a avizului de mediu necesar eleborării Planului Urbanistic Zonal al viitoarei zonei industriale de pe Valea Rovinei.”
Localnicii au început să -și dea seama cam în ce constă acest proiect, chiar dacă nu realizează amploarea lui.
Deja ei au fost lăsați de izbeliște de autoritățile statului nostru. Aflăm că acolo nu e semnal de telefonie, nu e internet. Cum stăm cu faimoasa digitalizare? Aflăm de asemenea că nu pot măcar să cheme Ambulanța sau Poliția la nevoie și rețeaua de electricitate care frecvent! Iar proiectul minier urmează să le desființeze și drumul de acces pe valea Rovinei!
Au exemplul minei de cupru abandonate la Valea Arsului, la câțiva kilometri de Rovina. Acolo au rămas dealuri de steril inutilizabile. Și gropi uriașe , hăuri în care nu crește nici iarba. De 24 de ani.
Cu chiu cu vai se construiește un drum dinspre Hunedoara. Dar..încă nu e gata.
Modernizarea drumului de 6 km ar urma să se termine în 2025...
Deci, să recapitulăm.
Guvernul „nostru” a dat gratis rezervele de cupru și de aur unei firme străine.
Această firmă nu a binevoit să ne comunice ce procedeu va folosi ca să extragă aurul și cuprul, cum va arăta zona în timpul exploatării și cum o vor lăsa după ce își vor lua aurul și cuprul și vor pleca.
Și bieții oameni din satele acelea, urmașii lui Horea, Cloșca și Crișan, ce vor face fără pășuni și livezi, fără posibilitatea de a aduce turiști, fără mijloc de existență în mijlocul unui peisaj lunar? Vor fi și cianuri? Nu se știe nimic!
Mai e țara noastră acolo?