duminică, 7 februarie 2016

Bolnavii de cancer vor fi pusi la plata

Ei vor fi pedepsiți dacă se găsesc în stadii avansate de boală.




Un proiect de lege preconizează că  „dacă un bolnav nu va dori să participe la programul de prevenţie care poate depista bolile în stadiul incipient acesta va fi nevoit să suporte integral sau parţial costurile tratamentului medical printr-un Contract-cadru”.
Asta- ca și cum ar exista acele programe de prevenție!

Vedem foarte bine că numărul de medici de la noi este total insuficient, că pe holurile spitalelor se așteaptă cu orele să se intre la o consultație,, că timpul rezervat chiar la o consultație plătită „gras” în mediul privat este foarte scurt și pacientul nu apucă să se lămurească prea bine asupra bolii sale, că dacă trebuie să faci un RMN trebuie să te programezi cu luni de zile înainte, chiar și în capitala țării, în timp ce pe la țară chiar nu e nici un medic pe o rază de kilometri, despre ce prevenție mai poate fi vorba?
Ni se tot spune că nu suntem educați ca să ne ducem la medic pentru controale preventive. Chiar un medic mi-a spus  odată, în cabinetul său,  că pacienții nu vin la controale periodice. I-am spus atunci cam așa: „Domnule doctor, dar cum aș putea eu, de pildă, văzând o mulțime de bolnavi cu febră sau cu alte probleme acute care stau resemnați în sala de așteptare, să vin și să spun că am venit doar așa, ca să vedem dacă aș avea ceva?. Altceva ar fi dacă dumneavoastră ați face un program de control în cadrul căruia să îi chemați pe toți pacienții, pe rând, pentru controalele respective.” Doctorul a tăcut o vreme, apoi a spus că am dreptate.
Vreau să spun că orice om își dă seama că e mai bine să prevină îmbolnăvirea decât să umble pe urmă după tratamente. Chiar și doamna Gorghiu a declarat în Parlament ”să nu-mi spuneți că în România cineva nu acceptă ideea unor analize gratuite făcute pentru prevenția unor boli”
Păi dacă  doar despre asta e vorba, despre a se oferi niște analize gratuite pe care NIMENI DIN ROMÂNIA nu le-ar refuza, de ce să fie amenințați românii cu plăți peste puterile lor în caz că se îmbolnăvesc? De ce nu se oferă pur și simplu aceste analize și servicii gratuite, explicate corespunzător, pe care chiar inițiatoarea proiectului spune că nimeni din România nu le-ar refuza?
Acum ni se spune că „o să...”. Că o să fie un Program de prevenție, chiar și o Agenție de prevenție. Da, o să. .. Dar până să se înființeze aceste programe, să se vadă cum funcționează după popularizarea lor, se începe prin reglementarea unor pedepse aplicate bolnavilor care s-ar opune prevenției. 
Nu se știe prea bine cum vor fi acele programe de prevenție, dar se scrie repede că bolnavii de cancer depistați în stadii avansate vor fi puși să plătească tratamentul, ba chiar și investigațiile. 

Ăsta era de fapt principalul subiect.
Cum să-i mai punem la plată pe români, și anume pe cei mai grav bolnavi , chiar dacă în Constituție e stipulat dreptul la îngrijiri de sănătate. 
Să ne gândim puțin la bătrânii care locuiesc izolați în sate uitate de medici , unde ambulanța  rămâne împotmolită în noroi, credeți că ei se pot duce periodic la oraș ca să-și investigheze preventiv starea de sănătate? Bineînțeles că nu-și pot permite așa ceva. Veniturile lor sunt mai reduse decât cele ce vor fi acordate migranților ce ar ajunge pe la noi.  Iar doctorul refuză să se uite la ei dacă nu se prezintă cu plicul. Ce e asta să vină la el cu ouă și cu găini? (Am văzut așa ceva la tv).
Desigur autoritățile sanitare știu toate acestea. Și chiar dacă ajung, totuși, la medic, mulți bolnavi, în special pensionarii, nu au bani pentru medicamente , pentru că ar însemna să renunțe la mâncare.

Și atunci cum gândesc aceste autorități să învinovățească pe pacienți pentru că s-au îmbolnăvit și au venit târziu la medic? 

De fapt, este probabil o metodă prin care bolnavii de cancer și de alte boli grave să fie puși să-și plătească tratamentul, sau să renunțe la el.

Măsurile de prevenire a bolilor încep de la asigurarea unui mediu de trai sănătos și a unei hrane sănătoase. 
Ce face statul nostru pentru asta?
Cele mai multe fântâni de la noi au apa poluată cu nitrați sau cu alte chimicale. În râuri se deversează tot felul de reziduuri. 
Activitatea de exploatare a petrolului, gazelor, diferitelor minereuri constituie surse majore de poluare. Poluarea aerului a ajuns la un nivel îngrijorător, deși activitatea industrială a scăzut drastic. Defrișările continuă, în ciuda măsurilor sporadice luate, și vor continua atâta timp cât se va permite exportul de lemn brut sau insuficient prelucrat (cherestea0, cu efecte din ce în ce mai dezastruase asupra mediului. Chiar și în capitală, suprafețele de spații verzi se reduc continuu . Sunt numite „toalete” niște haznale absolut neigienice de care chiar și cetățenii Capitalei sunt siliți să se servească, pentru că nu există grupuri sanitare la dispoziția lor! 
Alimentele industrializate sunt înțesate de aditivi alimentari dăunători sănătății.
Iar dacă după toate acestea cetățenii se îmbolnăvesc, cine e tras la răspundere?
Statul se spală pe mâini, Cetățenii sunt singurii vinovați, pentru că nu sunt educați, nu? (În paranteză fie spus, dar educația nu este și ea una dintre îndatoririle statului?).
A mai apărut acum în discuție publică realitatea infecțiilor intraspitalicești cu germeni care, în condiții de spital, devin multirezistenți (adică foarte greu de combătut). Însăși doamna Alina Gorghiu s-a referit la faptul că românii se plâng „de dimineața până seara” de faptul că mor în spitale cu zile și intri cu o boală și ieși cu cinci. Dar doamna Gorghiu leagă acest lucru de prevenție. Numai că prevenția infecțiilor intraspitalicești chiar nu este la îndemâna bolnavilor.
Prevenția infecțiilor intraspitalicești trebuie să fie făcută de sistemul nostru sanitar, începând cu fluxuri funcționale separate, care să evite contaminările, săli de operații în care să nu se desfășoare o mai multe intervenții simultan și care să fie dezinfectate după fiecare dintre acestea,  în grupuri sanitare adecvate, cu dezinfectarea sistematică și frecventă a tuturor suprafețelor din spital, cu dotarea spitalelor cu materiale suficiente (cearșafuri, mănuși sterile, veselă ș.a.m.d.), impunerea unei discipline stricte privind regulile de asepsie, administrarea de antibiotice doar după efectuarea unei antibiograme (implicit , analize care CHIAR SĂ SE FACĂ)...cam asta ar fi.
Ar mai fi ceva: familiile pacienților să nu fie nevoite să apară de mai multe ori pe zi la paturile bolnavilor pentru a le asigura mâncare care să nu miroasă a dezinfectant, medicamentele și materialele sanitare despre care se spune că nu se găsesc în spital, veselă, schimburi de halate sau pijamale, hârtie igienică etc etc. 
Ce i se poate imputa pacientului până aici?


Să vedem puțin cum s-au petrecut lucrurile cu faimosul card de sănătate.


S-a promis inițial că pe aceste carduri va fi înscris tot trecutul medical al pacientului, pentru ca la prezentarea la spital, de pildă, medicii să vadă fișa medicală completă a acestuia.
S-a mai spus că doar pacientul trebuie să cunoscă PIN-ul cardului, pentru a fi evitate fraudele.
Ce se întâmplă practic?
Pe card nu e trecut nimic din trecutul medical al  pacientului, ci se înregistrează doar ceea ce trebuie decontat de la Casa de sănătate. 
Cât despre secretul PIN -ului, el nu există!
Când se activează cardul medicul te întreabă ce PIN dorești și în scrie EL pe calculator. Îl poate trece, dacă vrea, și în fișa medicală a pacientului care este acum ținută pe calculatorul medicului.
Dar de cele mai multe ori pacienții sunt sfătuiți să pună drept PIN anul nașterii. Asta, „ ca să nu uite cifrele, pentru că dacă le uită , va avea niște probleme mari”.
Așa încât, când am fost la spita, asistenta mi-a cerut cardul apoi a început să tasteze pinul scriind 19, apoi m-a întrebat care sunt celelalte două cifre. 
La un cabinet medical privat, asistenta a ieșit în sala de așteptare și a colectat cardurile pacienților care așteptau la rând, ca să înceapă să scrie pe ele, deși pacienții urmai să intre la consultație după cine știe câtă vreme. 
Dar nu are nevoie să știe și codul PIN? Nu, pentru că pe cardurile respective era câte o bucățică de leucoplast pe care era scris PIN-ul cu pixul!
Și atunci, dacă pe card nu e scrisă nici măcar grupa sanguină și dacă secretul PIN-ului nu există?
Singurul „folos” este acela că „sistemul” se blochează foarte des. Oriunde te întorci, la farmacii sau la medic,, auzi că „sistemul e blocat, nu pot să vă dau rețetă compensată” sau: „ sistemul e blocat, nu pot să vă eliberez medicamentele compensate, pot să vi le dau doar cu plată”. 
Și iată cum, în acest mod simplu, pacienții fie își cumpără medicamentele ce ar fi trebuit să fie gratuite sau măcar parțial compensate, fie renunță să și le mai ia. Și se fac economii la bugetul Casei de sănătate, nu? Vă dați seama pentru câți bolnavi se oprește emiterea de rețete sau cumpărarea de rețete compensate, dacă „sistemul” se blochează o zi, în întreaga țară?
S-a spus la tv că de la introducerea cardului s-au decontat cu 1 400 000 de servicii medicale mai puțin decât înainte de introducerea cardului (să înțelegem că pentru o perioadă similară). 
Cardul s-a blocat de zeci de ori , așa că a demonstrat că merită banii ce s-au plătit pentru implementarea lui (87,6 milioane lei fara TVA) . Sistemul de card - CEAS  a fost implementat de asocierea HP România și Novensys Corporation, având ca subcontractant pe SIVECO România. Asta, ca să știți la cine să vă gândiți când nu puteți primi rețeta necesară, sau când medicii de familie spun că vor consulta doar copiii și urgențele, pentru că sistemul de card nu funcționează.
 

După acest frumos exemplu, se va trece , să înțeleg, și la punerea bolnavilor de cancer la plată. 
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Adineauri am văzut la tv cum explica domnul fost ministru Nicolaescu din ce fonduri se va face Programul de prevenție: 
Domnia sa a spus că există cetățeni care au asigurare de sănătate, dar și cetățeni care nu au această asigurare. Însă ar trebui făcută prevenția și pentru cei neasigurați. În același timp, nu ar fi corect să se ia din banii celor asigurați pentru a se face prevenția pentru cei neasigurați și de aceea el propune ca 10% din bugetul de sănătate să se aloce pentru prevenție.

Păi, bine, dar acei 10% , de vreme ce sunt luați din bugetul de sănătate, nu sunt tot din banii celor asigurați???



Niciun comentariu: