sâmbătă, 13 februarie 2016

Atentie la flacara masinii de gatit

Culoarea flăcării arzătoarelor mașinii de gătit ne arată dacă arderea este completă sau nu




Culoarea flăcării depinde de natura produsului care arde și de temperatură.
Arderea gazului metan, a butanului și propanului (care se află în buteliile de tip aragaz) dă o flacără albastră dacă arderea este completă.
Prin arderea completă a metanului rezultă bioxid de carbon și apă (vapori)
Din arderea completă a butanului rezultă de asemenea bioxid de carbon și (vapori de) apă.

Camera trebuie să fie bine aerisită. deoarece prin ardere se consumă oxigen din aer.

Când arzătoarele mașinii de gătit sunt bine reglate și arderea este completă, flacăra este albastră.

Dacă însă arderea este incompletă, acest lucru este dăunător sănătății, pentru ia naștere monoxid de carbon, pe lângă dioxid de carbon , apă și hidrogen..
Flacăra devine atunci portocalie și se degajă și un fum negru.

De ce e important să nu se degaje monoxid de carbon în încăperile noastre

Bioxidul de carbon (dioxidul de carbon) se găsește în mod natural în atmosferă și nu este periculos pentru om decât dacă se depășesc anumite limite, asta însemnând că în schimb cantitatea de oxigen este prea mică.
Monoxidul de carbon însă este foarte toxic pentru toate mamiferele, inclusiv pentru om, deoarece el  formează cu hemoglobina din sânge un compus stabil numit carboxihemoglobină, care împiedică  globulele roșii afectate să mai poată transporta oxigenul  în organism.
Așa se face că cineva care s-a intoxicat cu monoxid de carbon nu își revine când iese la aer, pentru că sângele său a fost deteriorat.
Monoxidul de carbon nu are miros și are densitatea apropiată de a aerului.

Monoxidul de carbon poate fi detectat prin amplasarea unor detector de monoxid de carbon..
Acest dispozitiv emite un semnal sonor și unul vizual pentru a-i preveni pe locatari  că în locuință s-a acumulat oxid de carbon.
În alte țări este obligatorie montarea de detectoare de fum în locuințe, pentru semnalarea oricărui incendiu incipient.
La noi nu se pun detectoare de fum nici măcar în cluburi, unde se adună multă lume, pentru că...acolo se fumează și s-ar declanșa alarma tot timpul! (Să sperăm că după intrarea în vigoare a legii care interzice fumatul în spații publice se vor monta și detectoare de fum, precum și dispozitive care să declanșeze jeturi de apă la detectarea de fum).
Detectorul de fum nu detectează însă și monoxidul de carbon, pentru semnalarea căruia sunt necesare detectoare specifice

Până una-alta, să fim atenți la aspectul flăcării de la mașina de gătit și să aerisim bine încăperile cu flacără deschisă, care nu trebuie să rămână nesupravegheată - de exemplu peste noapte.



Niciun comentariu: