marți, 12 ianuarie 2016

Exercitii si catina pentru ochii uscati

Ameliorarea ochilor uscati




După un articol de  - Jean-Marc Dupuis



Dacă ochii vă lăcrimează, dacă sunt uscați, înroșiți, vă ustură și obosesc e posibil să suferiți de sindromul ochilor uscați.
E o boală care atinge între 15 și 25 % dintre persoanele vârstnice.
Ochii nu ar trebui să fie uscați
Când filmul lacrimar nu protejează suficient ochii, apare o sensibilitate la lumină, o senzație de arsură în ochi, lăcrimare, pupile unflate, înroșire a conjunctivei (albul ochiului) , oboseală oculară și chiar o vedere voalată.
Cum se usucă ochii
Ochii se usucă atunci când uităm să clipim din ochi , ceea ce nu se întâmplă niciodată oamenilor care trăiesc în mijlocul naturii, dar a devenit foarte frecvent în lumea modernă plină de ecrane de calculatoare și de televizoare. Concentrați în fața ecranelor, uităm să clipim din ochi, ceea ce dăunează foarte mult ochilor pe termen lung. În același timp, monitorul calculatorului atrage praful , care se încarcă electromagnetic și irită și mai mult ochii.
Fumul de țigări, operațiile cu laser pe cornee și anumite medicamente (pilule contraceptive ,antihistaminice, diuretice, antidepresive și betablocante) usucă de asemenea ochii.
Lentilele de contact, mai ales dacă sunt subțiri pot crește foarte mult evaporarea lacrimilor și pot duce la iritații, infectarea depozitelor proteice și la dureri. Uscăciunea mucoasei oculare este cauza principală a jenei resimțite la purtarea de lentile de contact.
Mai există și cauze naturale din mediul înconjurător, cum ar fi vîntul și soarele, care usucă ochii și explică faptul că persoanele în vârstă, chiar dacă nu au purtat niciodată lentile de contact, nici nu folosesc calculatoare, nici nu fumează, nici nu au avut operații la ochi, pot totuși să sufere de sindromul ochilor uscați.
Persoanele în vârstă fabrică mai puțin cu  60 % din cantitatea de lacrimi de care beneficiază tinerii. Ele pot avea și canale lacrimare mai largi, astfel încât lacrimile să fie drenate mai repede spre nas.
Îngrijirea ochilor uscați
Medicii recomandă să punem regulat în ochi lacrimi artificiale pentru a suplini lipsa filmului lacrimar natural.
Dar acest tratament nu reface filmul lacrimar normal, el trebuie să fie aplicat permanent.
Oftalmologii mai propun și introducerea de dopuri de colagen în interiorul canalului lacrimar inferior, sau cauterizarea (arderea) punctelor lacrimare pentru a reține lacrimile și a lubrefia mai mult timp suprafața ochiului.
Dar ca să nu ajungem până acolo, iată câteva recomandări:
  • o    Faceți regulat pauze când lucrați în fața unui ecran. Cel puțin la fiecare jumătate de oră faceți o pauză de câteva minute. Încercați de asemenea să vă amintiți să clipiți regulat din ochi, chiar dacă acest reflex nu vă vine spontan.
  • o    Acasă, evitați excesul de căldură și a uscăciunii aerului suspendând rezervoare cu apă de radiatoare (recipiente cu apă care să se evapore) și aerisind cu regularitate încăperile. Aveți grijă în special de faptul că aerul condiționat și radiatoarele electrice usucă aerul.
  • o    Hidratați-vă corect. Beți cel puțin  1,5 litri de apă sau ceai de plante neîndulcit pe zi.
  • o    Protejați-vă ochii de vânt și de soare, portați ochelari de soare dacă mergeți mult pe jos sau cu bicicleta. Desigur, purtați și ochelari de protecție dacă lucrați dulgherie. Nu purtați mereu lentile de contact, preferând ochelarii când e posibil.
  • o    De asemenea, luați un supliment alimentar cu vitamina A sub formă de retinol natural, în doză de 5000 UI pe zi. Vitamina A stabilizează membrana celulară a conjunctivei și corneei. Ea este indispensabilă pentru buna repartizare a filmului lacrimar pe ochi. Se pot pune și lacrimi artificiale bogate în vitamina A.

Tratamentul cu ulei de cătină albă
Uleiul extras din cătină albă (Hippophae rhamnoides) e bogat în acizi grași omega-7.
Un studiu finlandez a fost condus de  dr Jarvinen asupra a 86 de persoane cu vârste între 20 și 70 de ani , dintre care un grup a primit timp de trei luni câte două grame de ulei de cătină pe zi.
Conform studiului, s-a constatat o ameliorare la persoanele care au luat ulei de cătină: mai puțină roșeață oculară și mai puțină senzație de arsură, chiar și în cazul celor ce purtau lentile de contact.
În loc de ulei de cătină, se poate folosi un amestec de omega-3 și de vitamina A (retinol).
4 exerciții pentru ameliorarea filmului lacrimar
Exerciții simple ce se pot face acasă pentru ameliorarea calității filmului lacrimal.  :
o    Exercițiul N°1 : Puneți-vă mâinile pe ochii închiși, și concentrați-vă timp de două-trei minute în acestă poziție. Întunericul și căldura mâinilor vor avea un efect relaxant asupra ochilor.
o     
o    Exercițiul N°2 : puneți-vă degetul mare la aproximativ  15 cm în fața nasului, iar celălalt deget mare la 30cm în urma celui dintâi, pe aceeași linie. Focalizați-vă privirea la fiecare dintre cele două degete alternativ, antrenând astfel mușchii ochilor.

o    Exercițiul N°3 : siliți-vă să căscați de trei ori la rând foarte tare. Ansamblul musculaturii care înconjoară ochii va fi mai întâi întins și apoi destins. Fluxul de lacrimi se va repartiza mai ușor pe ochi.

o    Exercițiul N°4 : Închideți ochii și apoi învârtiți-i în spatele pleoapelor închise în sensul acelor ceesornicului timp de un minut, apoi un minut în celălalt sens. Filmul lacrimar se va repartiza mai bine pe ochi. 

Un comentariu:

Petru spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.