sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Cumparaturi mortale din supermarket

Atenție la plantele necunoscute din supermarket!


Aflăm de la posturile de televiziune că o bucureșteancă dornică de àlimentație „sănătoasă”a cumpărat dintr-un „centru comercial renumit” de la noi (interesant că nu ni se spune care!) o rădăcină pe care, în lipsa etichetei, a considerat-o a fi turmenic. A mâncat din ea trei-patru rondele, dar apoi a observat că nu părea să fie totuși turmenic, s-a uitat pe bonul primit la supermarket și a văzut că mâncase „cassava”. Aflând de pe internet că planta e otrăvitoare în stare crudă sau incorect preparată, și-a provocat vărsături și a alergat la spital, fiind salvată în ultimul moment.  Dacă ar fi mâncat puțin mai mult, ar fi murit foarte repede.
Ce mîncase de fapt?

Manioc (cassava)


Maniocul e o plantă originară din America de Sud, mai cunoscută și sub numele de : Manihot esculenta, cassava, yucca sau tapioca.
Este un arbust cu tije noduroase și cu rădăcini în formă de tuberculi .
E  o plantă ce poate crește și pe un sol sărac , în condiții de uscăciune și de aceea e cultivată în mai multe țări aride din Africa, America de Sud , America Centrală, Asia de sud-est și India, pentru că are unele părți comestibile (tuberculi și frunze).

Doar că sunt două varietăți de manioc (cassava):
·        Maniocul amar (manihot utilissima), ale cărei rădăcii conțin o substanță otrăvitoare, manihotoxosina, care, prin hidroliză produce acid cianhidric

(Acidul cianhidric foarte toxic pentru om, folosit ca gaz de luptă, a fost folosit și de naziști pentru gazarea prizonierilor din lagăre. Cianura de potasiu e o otravă extrem de puternică; spionii au la ei o pastilă cu această otravă pentru a se sinucide rapid dacă sunt prinși. Tot cianura de potasiu se folosește în cantități mari și în tehnologiile de extragere a aurului folosite de firmele străine la Certej sau la Roșia Montană. )

·        Maniocul dulce (manihot opi), care nu e periculoasă.

Ambele tipuri de tuberculi se pot transforma în făină de manioc , dar numai tuberculii de manioc dulce pot fi consumate ca legume.

Făina de manioc se obține după ce tuberculii sunt dați pe răzătoare, răzătura e spălată cu apă apoi stoarsă de tot sucul  conținut, apoi uscată și râșnită.  Desigur, cei care nu cunosc exact modul de preparare ar fi mai bine să se abțină, date fiind riscurile! În special dacă nu știți de care tip este maniocul pe care îl aveți!
Prepararea incorectă planta de manioc poate produce cianură, o otravă mortală! Chiar în cazul prelucrării corecte, poate da alergii unora dintre consumatori.
Din manioc se prepară în „țările calde” un fel de lipii care înlocuiesc pâinea. (Dat fiind că grâul lipsește pe acolo). Se mai prepară și unele dulciuri. 
Oricum, dacă nu știm exact despre ce e vorba, mai bine să nu riscăm!

Niciun comentariu: