vineri, 6 noiembrie 2015

Unde sunt personalitatile noastre

Cine ii cunoaste pe specialistii nostri?

Tinerii au uesit in strada pentru a-si arata revolta fata de starea de lucruri de la noi din tara.
Sunt posturi tv care invita telespectatorii sa trimita propuneri pentru un nou guvern, care sa fie alcatuit din specialisti neangajati politic dar care sa aiba capacitatea de a scoate Romania din marasmul ineficientei , incompetentei si coruptiei si sa o indrepte spre progres.
Dar cine sa fie acesti specialisti?
Ei exista,  cel putin asa sper, ca doar nu ne-om fi tampit cu totii si nici nu furam cu totii (asa cum se incearca a se acredita uneori).
So mai ales , continuam sa tinem la aceasta tara in ciuda propagandei care s-a facut cum ca patriotismul ar fi ceva perimat, ceausist, o vorba goala care nu mai e 'la moda".

Sunt, desiguri, sumedenie de specialisti care muncesc onest si au rezultate remarcabile in domeniile lor de activitate, fara a fi insa cunoscuti de opinia publica.
De ce?
Pentru ca la posturile de televiziune suntem asediati doar cu emisiuni gen 'nora pentru tata". "schimb de babe", "vreau sa fiu cu acela", "calatorie (fictiva) in Africa", "ferma unor (presupuse) vedete" (care se prefac a munci cateva minute in fata camerelor ), seriale de comedie in care, taranii sunt aratati ca fiind toti tampiti, betivi iar femeile ...de moravuri usoare, sau "o vreau pe ....(cutare persoana ce a fost cercetata pentru prostitutie) " sau "il vreau pe cutare individ -decretat nu se stie de ce  vedeta" , ni se arata tot felul de peronaje care se cearta in direct " ca la usa cortului", injuraturile se difuzeaza fara oprelisti pe post, bancurile fara perdea sunt auzite la emisiuni de dimineata, la care, evident, se uita mai mult copiii, pentru ca adultii sunt la munca, persoane care nu s-au distins prin altceva decat prin faptul de a fi facut un copil nelegitim cu o persoana cunosuta au fost chemate sa prezinte emisiuni tv desi nu cunosc bine limba romana, etc. etc. etc.
Se promoveaza neprofesionisti care pot sa cante sau sa faca jonglerii (nu e rau in sine) dar in acelasi timp adevaratii cantareti de valoare raman necunoscuti marelui public.
E un exemplu edificator faptul ca Horia Brenciu, afirmat mai ales ca prezentator al unui joc de noroc, este o 'vedeta", in timp ce despre fratele lui< Marius Brenciu, care este un tenor foarte valoros apreciat pe marile scene ale lumii putin romani au auzit.
Cand, de fapt, Marius Brenciu ar fi trebuit sa fie mult mai cunoscut si mai apreciat, conform cu rezultatele lui domeniul muzicii clasice.
Cam asa se prezinta lucrurile in toate domeniile.

Cercetatori care au facut inventii importante in diferite domenii, arhitecti cu lucrari admirate , ingineri care au zezolvat probleme spinoase, preoti care sunt adevarati pastori si exemple de urmat pentru comunitatile pe care le pastoresc din punct de vedere spiritual, persoane care se dedica ingrijirii copiilor cu dizabilitati in mod benevol si fara a fi retribuite, persoane care planteaza paduri si care curata muntii de gunoaie, sateni care pastreaza traditiile nu la modul declarativ, in fata camerelor de luat vederi, ci ca mod de viata moral si frumos, artisti care stralucesc pe scenele lirice ale lumii, artisti plastici de valoare, de ce nu apar ei la posturile noastre de televiziune?

Iar acum, ni se cere sa-i numim pe acei specialisti competenti si cu dragoste de tara, care sa scoata tara din impas.
Da, dar nu-i cunoastem!
Mass media a facut totul pentru ca astfel de oameni sa nu fie cunoscuti.
Nu e vorba doar de artisti.
E vorba si despre economisti de valoare (nu fosti activisti), despre juristi de valoare, despre oameni de stiinta din toate domeniile , despre oameni cu vocatie de politicieni cinstiti dar care nu au fost promovati tocmai pentru ca spuneau deschis ceea ce gandeau.

Zeci de ani acesti oameni au fost marginalizati. Iar acum, ni se cere sa-i propunem si sa-i aducem in fata.
Poate ca eu cunosc cativa, dar pe care ii cunosc prea putini dintre ceilalti. Iar aceia cunosc pe altii, de care eu si altii ca mine nu au auzit.
Probabil ca asta s-a dorit- nu stiu.

Si acum ce va fi? Va aparea cumva un alt personaj care " cu voia dumneavoastra" va fi aparent la coada listei, ca sa ajunga apoi rapid in fata, acolo unde era dinainte stabilit ca trebuie sa ajunga?

Niciun comentariu: