Un colir care ar putea „dizolva” cataracta
Oamenii de știință chinezi și cei din California studiază eficacitatea unui colir ce conțíne un hormon steroid natural, care a dat rezultate promițătoare în cazul cataractei la animale, dar nu a fost încă testat pe om.Până acum pierderea transparenței cristalinului din ochi, (cataracta) nu se putea trata decât chirurgical, prin înlocuirea cristalinului cu o proteză (implant).
Această opacifiere a cristalinului survine odată cu deteriorarea proteinelor care îl compun și care se aglutinează formând un strat sau pete. Cataracta se poate dezvolta numai la un ochi, sau la amândoi.
Dizolvarea cataractei
Cercetătorii chinezi de la universitățile Sichuan , Sun Yat-sen și Tsinghua, cu colegii lor de la Universitatea San Diego din California au căutat o opțiune terapeutică mai accesibilă decât chirurgia. Ei au pus la punct un tratament nou, un colir (picături ce se pun în ochi) ce conține un hormon steroid natural, lanosterolul. (În alt articol am găsit că soluția ce conține lanosterol a fost injectată în ochii câinilor ce aveau cataractă). Picăturile ar micșora puțin câte puțin petele din cristalin și ar „dizolva” cataracta.
Originea tratamentului
Există o formă congenitală de cataractăDoi copii chinezi aveau cataractă, dar părinții lor nu aveau. Cercetătorii au descoperit că acești copii aveau o mutație care bloca producerea de lanosterol. Când cercetătorii au testat niște picături oftalmice pe bază de lanosterol pe un cristalin uman în laborator, pe iepuri cu cataractă sau pe câini care aveau cataractă au contatat în toate ccele trei cazuri un răspuns pozitiv cu o dizolvare a cataractei.
Ce este lanosterolul
Lanosterolul este o moleculă fabricată prin „sinteza de lanosterol” și este implicat în ciclul de sinteză al colesterolului. Dar lanosterol nu este totuși o formă de colesterol; este o moleculă amfipatică, ea prezintă un pol hidrofob capabil să adere la fragmente de proteineși un pol hidrofob. Această particularitate îi conferă proprietăți de „detergent” și ar putea explica acțiunea sa fizico-chimică la nivelul agregărilor de proteine din cristalin pe care ar putea să le re-solubilizeze.
Următoarea etapă ar fi aceea de a înțelege în ce mod picăturile cu lanosterol induc exact acest răspuns al proteinelor și să treacă la încercări clinice pe om.
Directoarea medicală a spitalului oftalmologic Jules-Gorun din Lausanne Francine Behar-Cohen spune că nimic nu garantează că lanosterolul poate vindeca toate formele de cataractă cunoscute. Totuși, acest tratament ar putea evita opacifierea capsulei cristalinului care survine în general după implantarea unei lentile sintetice.
Se caută și un mod de administrare mai simplu, pentru că până acum lanosterolul a fost încapsulat într-un nanovector și injectat în pupilă cu o seringă, și asta de mai multe ori.
Mai rămâne de verificat și dacă lanosterolul are efect și asupra elasticității cristalinului.
Lanosterolul ar putea avea efect favorabil și în cazul bolii Alzheimer, deoarece în cazul acestei boli se formează în creier plăci de amyloide ce stau la originea tulburărilor neurologice.
**********************************************************************************
7.09.2016
Se produc picături pentru tratamentul cataractei pentru animalele domestice (câini), pentru că încă nu s-a făcut experiment pe oameni. Nu încercați să folosiți picăturile pentru oameni, pentru că au adăugat niște fosfați care dăunează ochiului uman.
Lanomax® Bottle (5ml)
$99.00
2 comentarii:
Dar nu vedeti ca nu pun pe piata acest colir, ca sa fie folosit macar preventiv?
Nu le pun pe piața pt ca ar dispărea obiectul muncii oftalmologilor
Trimiteți un comentariu