marți, 10 martie 2015

Lumini stranii asociate cu cutremure

Fenomene luminoase atmosferice sunt uneori asociate cutremurelor de pământ.

Conform unui articol din Le Figaro, Cercetători canadieni și americani au publicat în Seismological Research Letters un articol în care arată  în ce condiții seismele ar putea produce luminozitate atmosferică.
Benzi și coloane luminoase ce ies din pământ
Luminile pot fi emise înainte, în timpul sau după mișcările seismice și pot lua forme destul de variate. Robert Thériault, geolog la Ministerul resurselor naturale din Québec și primul autor al studiului spune că manifestările luminoase pot fi clasificate în patru categorii :

  •  sfere luminoase statice sau în mișcare pe cer
  • luminozități atmosferice-fulgere scurte și rapide și de asemenea lumini vizibile la mai mulți kilometri
  • un soi de flăcări ce ies din pământ, dar care nu sunt arderi, căci nu emit căldură
  • benzi sau coloane luminoase ce ies din pământ
Explicația lor ar fi aceea că eliberarea brutală de sarcini electrice provocată de alunecarea rocilor cristaline ar urca la suprafață ionizând aerul atmosferic , oarecum asemănător cu o lampă fluorescentă.Fenomenul a fost verificat în laborator, la scară redusă.

Luminile asociate cu seismele se produc în 97% din cazuri deasupra faliilor verticale din crusta continentală.
Cercetătorii speră că acest fenomen , destul de rar totuși, (apărând la mai puțin de 10% dintre cutremurele din lume) va fi mai bine studiat.

Cineva s-a salvat fiind avertizat de luminozitatea stranie
Cunoașterea acestui tip de neobișnuit de luminozitate i-a salvat în orice caz viața unui italian ce locuia în Aquila, relatează Robert Thériault
În anul 2009, italianul respectiv a observat de la fereastra casei lui un fel de flăcărui ieșind din sol, pe străzile orașului. El a reacționat imediat, ieșind cu ai săi din casă și punându-se la adăpost, cu două ore înainte ca un cutremur majos să radă aproape în totalitate vechiul oraș, cu numeroase clădiri medievale.

Cutremurul ce a produs 308 de morți și distrugerea sau deteriorarea a 10000 de clădiri a avut magnitudinea între 5,8 și 6,7 și a avut loc la ora 2:32 noaptea. A fost de mică adâncime (10km) și a fost urmat de numeroase alte mișcări seismice . 25000 de persoane au rămas fără adăpost și au părăsit regiunea a doua zi. Liniile telefonice au fost tăiate.

Urmări judiciare
În anul 2012 cei șapte oameni de știință ce erau membri ai comisiei italiene „Mari riscuri” la data producerii acestui cutremur au fost condamnați de tribunalul orașului Aquila la 6 ani de închisoare pentru „omor prin imprudență”. Oamenii de știință au fost achitați în anul 2014 de curtea de Apel din Aquila, menținându-se totuși pedeapsa de doi ani de închisoare pentru reprezentantul protecției civile.


Niciun comentariu: