vineri, 6 martie 2015

Grasimea care te slabeste

Grăsimea albă şi grăsimea brună

Există din naştere două tipuri de celule grase:  ţesut gras alb, de tipul slăninei şi şesut gras brun, care cuprinde celule care transformă caloriile în căldură.
Grăsimea brună asigură menţinerea temperaturii constante a corpului .
Grăsimea brună serveşte în primul rând bebeluşului , dar nu prea îşi mai îndeplineşte rolul la vârsta adultă . (Excepţie făcând locuitorii din zonele reci tăietorii de lemne din Norvegia sau  - eschimoşii).
Grăsimea brună are această culoare datorită numărului mare de mitocondrii (celule care reprezintă "uzina energetică" prin arderea de calorii din grăsimi). Ea arde la fel de multe calorii ca şi muşchii striaţi scheletici.
Cercetătorii americani au descoperit că şi la vârsta adultă avem o cantitate mică de grăsime brună, care ar putea fi stimulată pentru a ajuta la arderea caloriilor şi deci la reducerea depozitelor de grăsime albă, adică la slăbit.

Grăsimea brună (BAT-brown adipose tissue) e întâlnită la noii născuţi în special între omoplaţi, în jurul gâtului, în jurul organelor interne şi al vaselor sanguine.
Mai există şi "grăsimea bej", care nu se adună compact în anumite zone, ci e răspândită ca mici sfere în interiorul grăsimii albe. Grăsimea bej arde de asemenea calorii, dar nu în aceeaşi măsură ca grăsimea brună. Un hormpn numit irisină, dar şi exerciţiile fizice pot stimula trecerea de la alb la bej a celulelor grase.
Grăsimea brună e activată de sistemul nervos simpatic şi de hormpnii tiroidieni.
Sistemul nervos simpatic este activat de expunerea la temperaturi scăzute.
Cum stimulăm grăsimea brună ca să pierdem în greutate

  • Să facem mişcare în aerul rece de afară
  • Să menţinem o temperatură mai scăzută în locuinţe: 19 °C în dormitor, (invers 27 °C e o temperatură ce ne face să ne îngrăşăm). Voluntarii care au dormit la temperatura de 19 °C timp de o lună au avut cu 30-40% mai multă grăsime brună decât înainte. Temperatura de 24 °C este considerată neutră din punct de vedere metabolic.
  • Să facem câte un duş rece în fiecare zi
  • Unii recomandă  pungă cu gheaţă pe ceafă şi pe umeri timp de 30 de minute pe zi , mai ales seara(nu exageraţi însă, să nu vă atace reumatismul!)
  • Băutul de apă rece, de la gheaţă,  cu o jumătate de oră înainte de micul dejun


Grăsimea brună ajută şi la reglarea glicemiei, protejându-ne împotriva diabetului.

Niciun comentariu: