joi, 8 ianuarie 2015

#JeSuisCharlie

Je suis Charlie - Eu sunt Charlie



Aceasta a devenit deviza susínerii libertăţíi de expresie , în urma odiosului atentat ucigaş de ieri, asupra redacţiei ziarului Charlie Hebdo.
Am urmărit cu toţii cu oroare relatările din presă cu atentatul sângeros de pe 7 Ianuarie, dar şi filmarea în care un poliţist rănit ce ridicase mâinile este ucis cu sânge rece de către atentatorul mascat.
S-a aflat ulterior că poţistul ucis astfel era şi el de etnie arabă.
În Franţa nu există noţiunea de "naţionalitate conlocuitoare", toţi cetăţenii francezi au naţionalitatea franceză (cetăţenie=naţionalitate). Dacă vreţi să deveniţi cetăţean francez, veţi cere naţionalitatea franceză.
Este un simbol al rezultatelor acestui act iresponsabil şi de o cruzime ieşită din comun: pe lângă faptul că au fost ucişi mişeleşte caricaturişti (ale căror caricaturi sunt acum mult mai cunoscute decât înainte, ele fiind căutate pe internet de către cetăţeni din lumea întreagă), un val de revoltă solidarizează acum oameni din lumea întreagă împotriva limitării libertăţii de exprimare, dar a fost făcut  un rău chiar religiei islamice, pe care teroriştii îşi închipuiau că o apără.

Deja vedem la tv că s-a produs o explozie la o moscheie din Franţa - un efect desigur nedorit de către cetăţenii civilizaţi, indiferent de religie..

Pentru a ne demonstra susţinerea libertăţii de expresie şi a toleranţei, să reproducem aici câteva dintre caricaturile publicate de caricaturiştii de la Charlie Hebdo, dar şi de către alţi caricaturişti din Franţa , între care Plantu şi care au legătură cu ţara noastră.


Rromii campează în biserică:
E în regulă, avem susţinera papei, nu?

Rromii campează în faţa Palatului Elysée:
Şi ce, avem dreptul, pentru că nu mai sunt garden party!

Rromii de la miljocul lui August au revenit:
Ah,  da, sunt oameni ai voiajului?!

Ajutor pentru întoarcerea voluntară

Rasism: Pentru ce îi protejează papa pe rromi?
Pentru că noi nu folosim prezervative

Bine, e drept că în "tabăra gentililor" nu sunt doar gentili
După expulzarea Rromilor, sunt expulzaţi şi copiii rromi
Haide! Hop!! la cerşit!!

Profitaţi! Benzina s-a ieftinit cu 6 centime!
AFARĂ!


Fără cuvinte



Diferite personalităţi care au vorbit la posturile de televiziune în legătură cu atentatul de la Charlie Hebdo au atras atenţia că totuşi libertatea de expresie trebuie să meargă împreună cu decenţa în exprimare, fie ea şi exprimare grafică. Umorul trebuie să trezească zâmbete, nu ură .
Nu de frică, ci din respect pentru ceilalţí, şi pentru opiniile sau credinţele lor, chiar dacă - eventual - nu le împărtăşim.
#########################################################################################################
9.01.2015
Conform Le Monde, la ora 10:18 (ora noastră), adică acum 20 de minute se desfoşura un schimb de focuri  în localitatea Dammartin-en-Goêle, la 45km nord-est de Paris.
Acolo a fost semnalată şi o luare de ostateci. Ei au furat o maşină şi se pare că îşi închipuie că ar putea pleca pe calea aerului. Nu mai puţin de 7 elicoptere supraveghează zona.
#########################################################################################################
10.01.2015
Final sângeros
Aşa cum am văzut deja la televizor,  jihadiştii Saïd şi Chérif Kouachi implicaţi în atentatul de la redacţia Charlie Hebdo şi-au găsit sfârşitul în confruntările cu forţele de ordine franceze.
Agenţiile de presă au furnizat şi amănunte. Locuitorii din vecinătatea tipografiei în care se refugiaseră cei doi au auzit două-trei explozii  puternice. Agenţia AFP relatează că cei doi fraţi au ieşit din clădire trăgând şi au fost  «neutralizaţi»
Patronul tipografiei, ce fusese luat ostatec în timpul dimineţii fusese eliberat de către cei doi fraţi, dar un salariat al tipografiei rămăsese ascuns la etajul al doilea al clădirii fără ştirea acestora. Ascuns sub un evier din sala  de mese , el indica forţelor de ordine mişcările atacatorilor ce se găseau la etajul întâi. El a ieşit nevătămat din clădire după terminarea confruntării armate.
Din păcate, la Vincennes au fost alte victime , ale unui acolit al fraţilor Kouachi, Amedy Coulibaly. Acesta, care ucisese o  poliţistă, luase apoi ostateci într-un magazin casher încercând să determine astfel ca suspecţii încercuiţi la Dammartin să fie lăsaţi să plece.  El a fost doborât de forţele de ordine,   iar concubina lui, Hayat Boumeddiene este "căutată încă". Ea ar fi plecat vineri 2 ianuarie cu un avion în Turcia iar pe 8 ianuarie ar fi ajuns în Siria.
Dacă într-adevăr ea nu era în Franţa pe 7 ianuarie, cine a fost complicea lui Amedy Coulibaly?
De asemenea, şoferul atentatorilor de la Charlie Hebdo, despre care în mod greşit s-a crezut că era Mourad Hamyd, cine a fost de fapt? S-a anunţat doar că  Mourad Hamyd s-a predat Poliţiei îndată ce a aflat că e căutat şi a dovedit că era la liceu în timpul atentatului. El a fost scos de sub acuzare, dar nu se ştie cine ar fi fost de fapt cel de al treilea complice. Sau nici nu ar fi fost un al treilea?
Un telefon prost pus în furcă le permitea forţelor de ordine să asculte ce se petrecea în magazin, furnizând indicii asupra momentului propice pentru asalt. Au fost înregistrate şi discuţiile atacatorului cu ostatecii, cărora le reproşa că nu lasă musulmanii în pace. El a amintit de bombardamentele occidentale în Siria, de acţiunea franceză din Mali (Amedy Coulibaly era originar din Mali) şi a considerat că plătitorii de taxe sunt de acord cu guvernul.

După informaţiile de la Sud presse, Sarah B., ce fusese luată ostatecă în magazinul kasher (condus de tatăl său) a scăpat cu bine, împreună cu copilul ei. 
O ostatecă a povestit că  la asaltul poliţiei, atacatorul a vrut să scoată arma, dar a fost ucis. 
S-a aflat ulterior că cel puţin cinci persoane, dintre care doi copii se ascunseseră într-o cameră frigorifică (al cărei sistem frigorific fusese dezactivat) . La un moment dat cel care îi sechestrase şi-a dat seama că unii clienţi ai magazinului sunt ascunşi şi a trimis pe un alt ostatec să îi caute, aşa că au ieşit din ascunzătoare. Culibaly le-a cerut să-şi spună numele , profesia şi originea. Le-a spus apoi că el va muri ca martir.După asaltul trupelor de elită ale poliţiei, ostatecii au fost eliberaţi, au fost interogaţi de poliţie şi consiliaţi de un psiholog. Acum se spune că au fost 19 ostateci în total!
Din nefericire , patru dintre ostatecii  din magazin au fost găsiţi fără viaţă. 

Les Echos a publicat detalii din timpul urmăririi atentatorilor.
În maşina furată şi apoi abandonată de cei doi fraţi s-au găsit cartea de identitate a lui Saïd Kouachi şi amprenta lui Chérif  Kouachi pe un cocteil Molotov.  Saïd  fusese deja recunoscut de către unul dintre martori. În dimineaţa următoare, cei doi fraţi, care se ascunseseră în pădure au pus mâna pe alt automobil şi a avut loc un schimb de focuri cu jandarmi; Saïd Kouachi a fost rănit uşor la gât. Fraţii s-au refugiat în tipografie. Au vorbit la telefon cu poliţia, iar în cele din urmă au ieşit trăgând, fiind întâmpinaţi cu grenade cu efect de suflu. 

Reacţii în întreaga lume
Toate aceste evenimente sângeroase au trezit reacţii în întreaga lume, aşa cum era de aşteptat. 
Preşedintele SUA Barack Obama a afirmat categoric solidaritatea cu Franţa. Preşedintele din Rwanda a prezentat condoleanţe. Ministrul afacerilor externe al Israelului a declarat că "ofensiva teroristă nu vizează doar poporul francez sau pe evreii din Franţa, ci toată lumea liberă". Primul ministru al statului Israel a chemat Franţa să menţină un nivel ridicat de securitate pentru instituţiile evreieşti.
Preşedintele Iranului a declarat că " violenţa şi terorismul sunt condamnabile, fie că sunt în ţările din regiune, în Europa sau în Statele Unite". La rugăciunea de vineri, la Teheran, Ayatollahul Ahmad Khatami a considerat că "islamul nu permite uciderea unui nevinovat, fie că ar fi la Paris, în Siria, în Irak, în Yemen, în Pakistan sau în Afganistan".
Şeful Hezbollah şiit libanez a condamnat "comportamentul unor grupuri teroriste care se revendică de la islam" şi care " au adus atingere profetului şi musulmanilor mai mult decât au făcut-o duşmanii lor (...) mai mult decât cărţile, filmele şi caricaturile ce l-au insultat pe profet".
Duminică, marş republican la Paris
Duminică la ora locală 15 (16:00 la noi)  va avea loc la Paris un "marş republican" . Alături de preşedintele François  Hollande şi-au anunţat participarea preşedintele Consiliului european Donald Tusk, preşedintele Comisiei europene Jean-Claude Junkerşefii de guvern din Marea Britanie, (David Cameron) Germania (Angela Merkel) , Italia (Matteo Renzi) , Spania (Mariano Rajoy)  şi Belgia (Charles Michelpreşedintele ucrainian  Petro Poroşenko , preşedinta FN Marine Le Pen (ulterior aceasta a declarat că FN va demonstra în alte oraşe, nu la Paris)
"Toţi cetăţenii pot veni" a declarat  François Hollande . 
Preşedintele nostru, Klaus Iohannis va fi de asemenea acolo.
Vor mai fi prezenţi miniştrul american de  Justiţie, Eric Holder, dar şi şefii de guvern din Danemarca, Belgia, Olanda, Malta, Finlanda, Luxemburg, Turcia, Tunisia, precum şi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov
Şi-a anunţat participarea şi Federaţia internaţională a ziariştilor (FIJ), precum şi numeroşi reprezentanţi sindicali şi religioşi. 
Reprezentanţii comunităţii musulmane din Franţa şi-au exprimat solidaritatea cu manifestaţia de sprijinire a democraţiei şi de omagiere a victimelor celor două atacuri sângeroase şi i-au îndemnat pe musulmani să participe la marş.
Cortegiul va pleca la ora 15 din place de la République , divizându-se apoi în două sau trei coloane (în funcţie de amploarea  manifestaţiei) ce vor merge pe trei trasee distincte, reunindu-se la sfârşit  în Place de la Nation. 
Alte demonstraţii sunt prevăzute la Viena şi Berlin.

Invitaţie la reflecţie

Handelsblatt a scris: 
"Umorul contra bombelor, caricatura contra kalaşnicovelor, satira contra sadicilor, asta funcţionează în sfera spiritului. În stradă, impertinentul nu mai e pertinent în faţa violenţei"
"Întrebări, mult timp ignorate, ne ard degetele: islamismul de azi este oare comparabil cu fascismul din prima jumătate a secolului al XX-lea? Până unde poate merge deschiderea noastră spre lume şi spre alte culturi? Trebuie să purtăm această dezbatere , [fără de care] partide ca AtD din Germania,  FPÖ din Austria sau FN din Franţa acoperă lipsa dezbaterii prin sloganuri simpliste - şi cad  exact în cursa pe care ne-o întind teroriştii. "
#########################################################################################################
11.01.2015
Desenatorul olandez Willem (Bernard Holtrop) de la Charlie Hebdo i-a ironizat pe "noiii prieteni"  ai publicaţiei satirice.
În interviul dat ziarului olandez Volkskrant  , fiind întrebat despre liderul extremei drepte olandeze Geert Wilders, Willem a spus că : " noi vomităm pe toţi aceşti oameni care, subit, spun că sunt prietenii noştri" după atacul terorist.
"Avem mulţi noi prieteni, ca papa, regina Elizabeth sau Putin: asta mă face să râd".
Întrebat despre susţinerea mondială a Charlie Hebdo, Willem a continuat, ironic: "Ei n--au văzut niciodată Charlie Hebdo" "Acum câţiva ani, mii de oameni au coborât în stradă în Pakistan pentru a manifesta contra Charlie Hebdo. Ei nu ştiau ce era. " "Acum, e invers, dar dacă oamenii manifestează pentru a apăra cuvântul liber, natural că e un lucru bun" a conchis el.
Willem nu venise la redacţia ziarului în zia atacului, pentru că nu îi plac şedinţele de redacţie. "Asta mi-a salvat viaţa, poate".  El va continua să publice în Cherlie Hebdo.

#########################################################################################################
12.01.2015
Marşuri de o amploare fără precedent au avut loc în Franţa (3,7 milioane de persoane în toată ţara, dintre care 1,5 milioane la Paris), precum şi în numeroase alte ţări.
Cei mai importanţi oameni politici din Europa, dar şi 44 de oameni politici de primă importanţă de pe alte continente au luat parte la marşul de la Paris.
România a fost reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.
Un summit internaţional va propune noi măsuri de combatere a terorismului.
Fostul "emir" jihadist lucrează ca infirmier la spitalul unde sunt internate unele dintre victimele atentatului
Presa franceză s-a interesat şi de Farid Beneyettou, cel care i-a format pe fraţii Kouachi în ideologia radicală şi care , după ispăşirea unei pedepse în  închisoare pentru "asociaţie de răufăcători în relaţie cu o întreprindere teroristă", a urmat un curs de infirmieri şi a fost angajat ca infirmier stagiar la serviciul de urgenţă al spitalului parizian  Pitié-Salpêtrière, unul dintre principalele centre spitaliceşti ce a primit victimele schimburilor de focuri legate de atentatul de la Charlie Hebdo. El are dreptul să-şi termine stagiul acolo, urmând ca după aceea să nu mai poată lucra în spitale publice, având în vedere că are cazier.

Caricaturistul  Luz, scăpat din atentat, spune că Charlie Hebdo luptă înainte de orice împotriva simbolurilor

Ddesenatorul Luz de la Charlie Hebdo spune că "încărcătura simbolică actuală este tot ceea ce a fost combătut mereu de Charlie". Într-un interviu acordat Inrocks,  susţinerea "formidabilă" de care beneficiază hebdomadarul satiric în aceste zile este "în contra-sens cu ceea ce sunt desenele din Charlie".
"Toată lumea ne priveşte, noi am devenit simboluri, ca şi desenele noastre" spune desenatorul. (El lucrează acum la noul număr al publicaţiei, ce va apărea într-un tiraj de 5 milioane de exemplare- faţă de circa 30000 cât era înainte).
Luz spune că "acest unanimism îi este util lui Hollande pentru a resuda naţiunea. Îi este util Marinei Le Pen pentru a cere pedeapsa cu moartea" . El reaminteşte că "porumbeii păcii nu fac parte din ADN-ul lui Charlie Hebdo". În privinţa ceremoniilor, desenatorul remarcă : "oameni au cântat Marseilleza. Se vorbeşte despre memoria lui Charb, Tignous, Cabu, Honoré, Wolinski: ei ar fi făcut ceva pe acest gen de atitudine" (el a spus chiar pe şleau ce anume...). relatează AFP şi l express.
#########################################################################################################
14.01.2015
Noul număr al publicaţiei satirice Charlie Hebdo s-a vândut într-un număr uriaş de 3 milioane de exemplare, care s-au epuizat rapid. Exemplare din ziar se vând la licitaţie pe internet cu până la 49 de euro, în timp ce preţul la chioşc este de 3 euro. Există şi versiuni piratate, ca fişiere pdf.
Distribuitorii au acceptat să distribuie gratuit ziarul, care are pe prima pagină o nouă caricatură cu Mahomed. S-a anunţat că noi exemplare din ziar vor fi aduse la chioşcuri în cursul săptămânii. (Tirajul va ajunge la 5 milioane de exemplare)
În acelaşi timp, polemicile continuă.
Tirajul acestui exemplar din Charlie Hebdo depăşeşte tirajele ziarelor de la moartea lui Charles De Gaulle.
L'OBS şi Rue89 au prezentat într-un articol noul număr (din 14.01.2015) al săptămânalului satiric Charlie Hebdo , reproducând şi câteva caricaturi din interior, pe lângă caricatura de pe copertă, care este reprodusă peste tot. Iată-le:
 
-Nu trebuie să ne atingem de oamenii de la "Charlie Hebdo"..
-Altfel, ei vor trece drept martiri şi ajunşi în paradis , secăturile astea ne vor f ura toate fecioarele!
 
Wolinski vă spune merci!
Sunt în altă echipă acum!
 
O familie de clovni a fost decimată,
se regăsesc alţi zece
(caricaturi de politicieni -nn) 


Delfeil de Ton, unul dintre fondatorii hebdomadarului Charlie Hebdo şi care este acum cronicar la altă publicaţie a scris astăzi un articol în care îl acuză pe Charb că şi-a dus redacţia la moarte.
Amintiri controversate 
« Je sais, ça ne se fait pas » («Ştiu, asta nu se face »)  - a scris el.
Articolul a stârnit reacţia avocatului jurnalului satiric Richard Malka şi a multor altora. 
Delfeil de Ton, în vârstă de 80 de ani povesteşte ce i-a spus prietenul său Wolinski (de aceeaşi vârstă cu el) în 2011, după ce fuseseră publicate caricaturi cu Mahomed : « Cred că suntem inconştienţi şi imbecili să ne luăm un risc inutil. Asta e tot. Ne credem invulnerabili. De-a lungul anilor, chiar zeci de ani, am făcut provocare şi apoi într-o zi provocarea se întoarce împotriva noastră. Nu trebuia să o facem » . Şi nici să reînceapă, estimeză Delfeil:  «Nu trebuia să fi făcut asta, dar Charb a făcut-o iar ,  un an mai târziu, în septembrie 2012» .
Nu este prima dată când Delfeil crează o polemică prin cronici despre Charlie. În vara anului 2008 o altă ceartă izbucnise când unul dintre desenatorii de la CharlieSiné a fost dat afară de la publicaţie duă ce publicase o frază ironică  (referitoare la căsătoria fiului lui Nicolas Sarkozy) pe care Philippe Val, directorul de atunci al redacţiei Charlie Hebdo o considerase antisemită. În urma procesului ce a urmat, ziarul a plătit 90000 de euro despăgubiri  pentru destituire abuzivă. În polemica din perioada respectivă au fost antrenate numeroase personalităţi din viaţa publică, dar şi desenatori din redacţie.
Delfeil de Ton l-a acuzat pe Val că antrenează Charlie Hebdo într-o luptă sionisto-islamofobă. (conform lemonde).
Există păreri că Delfeil nu ar fi trebuit să amintească aceste aprecieri din trecut ale lui Wolinski, dat fiind că «Wolin» i-a rămas fidel lui Charb, continuându-şi activitatea la ziar. 
Matthieu Croissandeau , directorul ziarului « L'Obs » a declarat că , după dezbateri, a decis să permită publicarea articolului lui Delfeil de Ton într-un număr asupra libertăţii de expresie. 
«Mi s-ar fi părut jenant să cenzurez o voce, chiar dacă ar fi discordantă. Cu atât mai mult cu cât e vorba de vocea unuia dintre pionierii acestei echipe».
 Delfeil a refuzat să facă alte comentarii , la tv sau la radio, mulţumindu-se să spună apăsând pe fiecare cuvânt:
«Joi, voi merge la înmormântarea lui Wolinski».
#########################################################################################################

17.01.2015
Cererea enormă pentru săptămânalul satiric Charlie Hebdo a depăşit orice aşteptări: Redacţia a anunţat că vor mai scoate încă două milioane de exemplare!
#########################################################################################################

19.01.2015
În Franţa, o profesoară a fost suspendată din funcţie şi răspunde în justiţie pentru păreri nepotrivite privind atentatele de la Paris 
Agenţia AFP relatează că o profesoară de la un centru de formare profesională din Bobigny (Seine-Saint-Denis) a fost înregistrată de către unul dintre elevi, în timpul unei dezbateri cu elevii din clasa sa de bac în timp ce făcea comentarii ce exprimau îndoiala sa că atentatorii ar fi lăsat amprente de vreme ce purtau mănuşi şi cagule.
Ea nu i-a contrazis pe elevii care lăudau religia islamică şi a emis părerea că Mahomed (ca şi Moise, Isus Cristos, sau Abraham) era un bărbat bine făcut şi nu avea burtă,
În timpul dezbaterii cu mai mulţi elevi, dintre care unii încercau să justifice atentatele, profesoara a adăugat că " puteţi să vă bateţi pentru două motive: poţi să omori pe cineva ca să-ţi aperi religia , e adevărat, şi poţi să omori pe cineva pentru familia ta".

Profesoara a fost suspendată din funcţie şi s-a deschis o acţiune judiciară de către Siguranţa teritorială din Seine-Saint-Denis. . Preşedintele Campusului a fost convocat şi el la comisariat.

Unitatea de învăţământ are circa 1500 de elevi între 16 şi 25 de ani
Profesoara , ce va apărea şi în faţa unui consiliu de disciplină, era o persoană simpatică, ce nu avea probleme deosebite- după aprecierea preşedintelui Campusului.
Profesoara s-a apărat spunând că n-a făcut decât să relateze păreri care circulă pe Internet.


Jean-Marie Le Pen, actualmente preşedinte de onoare al Frontului naţional , a estimat - într-un interviu apărut vineri în ziarul rus Komsomolskaia Pravda (nici nu ştiam că mai există ziarul acesta-n.n.) că atentatul de la Charlie Hebdo "poartă semnătura unei operaţiuni a serviciilor secrete, dar nu avem dovada". El a mai adăugat : "nu cred că organizatorii acestor crime ar fi autorităţile franceze, dar ele au permis ca aceste crime să se producă. Nu sunt decât presupuneri" (conform Liberation şi AFP).
Aceste declaraţii au fost considerate de către Primul secretar al PS ca "o provocare derizorie ce aduce atingere onoarei Franţei". Preşedintele grupului PS din Adunarea naţională a spus la rândul său că aceste declaraţii sunt "o insultă la adresa Naţiunii şi a Francezilor". "Proferând teorii conspiraţioniste groteşti, amnistiindu-i pe teroriştii jihadişti de responsabilitatea lor, domnul Le Pen comite scandalul peste măsură. Indignarea nu mai ajunge. Cerem ca Frontul naţional să ceară scuze pentru această declaraţie nedemnă în faţa tuturor francezilor şi să tragă toate consecinţele"

3 comentarii:

Mary spunea...

"Iresponsabilitate editorială". Aşa a descris un editorialist al Financial Times evenimentele de miercuri, din capitala Franţei, la câteva ore după atacul asupra sediului săptămânalului Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi şi mai mulţi răniţi, scrie Le Monde.

Anonim spunea...

A-i reproşa unui om religios că nu tratează caricatura ca pe o simplă caricatură, ci o tratează ca pe o blasfemie, înseamnă de fapt să-i reproşezi că nu acceptă să-i dictezi tu lui standardele tale de judecată. Că mie religia îmi spune să răspund la blasfemie cu iartă-l Doamne că n-o şti ce face şi că altuia îi spune să răspundă prin aplicarea pedepsei capitale e un indicator al faptului că, independent dacă ne place sau nu, dacă asta se încadrează sau nu în imaginarul nostru liberal, religiile sunt diferite.

Cititor asiduu spunea...

Sa vedem cine au fost victimele de la Charlie Hebdo
• Charb, alias Stéphane Charbonnier, 47 de ani, director al publicației , caricaturist, comunist
• Jean Cabut, "Cabu", 76 de ani, caricaturist
• Bernard Tignous Verlhac caricaturist
• Georges Wolinski, 80 de ani, caricaturist.
• Philippe Honore, 73 de ani, caricaturist.
• Bernard Maris, "unchiul Bernard".,68 de ani, economist, scria artciole economice
• Mustapha Ourrad, corector.
• Michel Renaud, cronicar din oraşul Clermont-Ferrand., care era în vizită
• Isa Cayat, psihanalist şi cronicar.
• Frederic Boisseau, 42 de ani, om de serviciu
• Franck Brinsolaro, poliţist, 49 de ani, gardă de corp a lui Charb.
• Ahmed Merabet, 42 de ani, politist împuşcat afară.