luni, 8 decembrie 2014

Mall ul rusinii la Berlin

Muncitorii români care au lucrat la construirea mall ului nu au fost plătiţi

Noul centru comercial din Berlin, Nobel Mall of Berlin, care adăposteşte nu doar 270 de magazine pe aproape 100 000 de metri pătraţi, dar şi un hotel şi apartamente de lux va fi cel de departe mai mare centru comercial din Germania.
La el au lucrat şi o serie de muncitori din România, cărora li s-au propus contracte pe trei luni , urmând a fi plătiţi cu câte 3000 de euro. Deşi şi-au plătit singuri drumul până în Germania, românii s-au dus să lucreze acolo.
Condiţiile de muncă de acolo au fost însă mizere.
Lucrau câte 10-12 ore pe zi, şase zile pe săptămână şi erau plătiţi - teoretic - cu 5 euro pe oră.
Teoretic, pentru că în practică deseori li se reţineau diferite sume din salariu, pentru motive ce le rămâneau neclare. Mai ales că nu ştiau nici limba germană...Li s-a promis că se vor încheia contracte, dar sub diferite pretexte nu s-a realizat asta.

Timp de trei luni au dormit fie înghesuiţi câte 15 într-un apartament cu două camere (pentru care li se cerea o chirie de 1800 de euro pe lună) fie în maşinile proprii.
Nu se ştie câţi români erau în această situaţie: unii zic 18, alţii zic 40.
Iar după toate acestea, ei nu şi-au primit integral salariile, deşi mall-ul s-a deschis deja, din luna noiembrie!
În loc de bani, ei au primit ameninţări.
După inaugurarea mall- ului, românii au locuit două luni într-o baracă construită de ei  lângă centrul comercial, dar baraca a fost ridicată săptămâna trecută. Acum dorm cu schimbul într-un container, ceilalţi fiind în acest timp în stradă.

De două săptămâni, "ocnaşii" (cum îi numesc unii gazetari străini) au început manifestaţii de protest , în grupuri mici, la intrările în Mall. Ei poartă banderole pe care scrie: "Erbaut aus Ausbeutung", adică "Construit de muncitori exploataţi". Un alt slogan a fost: "Mall of Shame, plăteşte muncitorii!"

Subantreprenorii care i-au angajat (Openmallmaster GmbH din Frankfurt am Main şi Metatec Fundus GmbH din Berlin-Kreuzberg) le-ar datora cam 20 000 de euro. Foarte puţin faţă de costul de un miliard de euro investiţi în Mall of Berlin.
Firma Openmallmaster spune că la rândul său nu şi-a primit toţi banii de la dezvoltatorul imobiliar . (Şi, desigur, primii pe care trebuia să-i amâne cu plata erau muncitoriii români, care oricum erau la limita supravieţuirii nn). Metatec Fundus respinge acuzaţiile. Dar unul dintre muncitori spune că firma le-a dat doar jumătate din banii cuveniţi, cu condiţia să semneze că au primit toţi banii.
Pe de altă parte, principala antrepriză de construcţii a obiectivului Mall of Berlin, Fettchenhauer Controlling & Logistics GmbH , care  a luat în subantrepriză cele două societăţi amintite anterior, a declarat că firma sa a plătit toate salariile. (Probabil, însă, că muncitorii români aveau de primit salarii de la subcontractori, nu direct de la dezvoltatorul imobiliar). Ziariştii care relatează situaţia apreciază însă că acest antreprenor general, împreună cu investitorul High Gain Maison Investments (HGHI) sunt cei care ar trebui să remedieze situaţia. Finanţatorii obiectivului sunt Deutsche Hypo, Bayerische Versorgungskammer şi  BNP Paribas.

500 de alţi muncitori români au început să protesteze alături de ei, pentru a-i susţine.
Manifestaţia trece însă aproape neobservată în vâltoarea mulţimii venită la cumpărături.
Ministrul muncii pe lîngă guvernul regional de la Berlin, Dilek Kolat a spus: " Ar fi un scandal pentru oraşul nostru ca lucrătorii din construcţii să nu fie plătiţi după luni de muncă".
Dar cam atât.
În schimb, sindicatul FAU Berlin a anunţat astăzi (luni) că timp de două săptămâni vor organiza proteste în fiecare seară de la ora 18:00, până când oamenii care au lucrat la Mall of Berlin vor fi plătiţi. Asta, pentru că muncitorii români au aderat la sindicatul Free Arbeiteterinnen und Arbeiter Union (FAU). FAU a făcut un apel pentru donaţii care să-i ajute pe lucrătorii grevişti să aibă un adăpost decent. Sindicatul întrevede şi acţiuni în justiţie . Susţinerea se măreşte din zi în zi şi multe persoane s-au alăturat pichetului de protest. Unii aduc hrană sau alte lucruri necesare muncitorilor membri de sindicat, care îşi cer drepturile . Peste 10 000 de prospecte au fost distribuite cetăţenilor. Mai mult de 1 400 de internauţi sprijină lupta pe facebook şi cam 500 de persoane au semnat o petiţie către antreprenor pentru a obţine plata salariilor lucrătorilor.
Cele mai multe ziare din Berlin au arătat simpatie pentru lupta muncitorilor pentru drepturile lor.
Sindicatul unificat din construcţii din regiunea pariziană CN-f şi-a anunţat sprijinul pentru protest. Sindicatul francez îi îndeamnă pe muncitorii francezi expatriaţi la Berlin să se alăture manifestaţiei. De asemenea, muncitorii români detaşaţi în Ile-de-France au fost chemaţi să ia legătura cu sindicatul.
Confederaţia Naţională a Muncii din Pirineii orientali (din Franţa) a publicat un articol intitulat "Sclavagismul detaşat".
Muncitorii români descriu condiţiile umilitoare în care au muncit:
" Nu doar că nu ne-am primit salariile, dar am fost şi ameninţaşi în mai multe rânduri, inclusiv cu violenţă, iar faptul că nu ştim limba germană a fost folosit de către angajatorii noştri. Ni s-au cerut între 100 şi 150 de euro pentru declarare la administraţie (ceea ce este ilegal) şi au refuzat să scrie contractele de muncă. Nu ni s-a asigurat nici un fel de cazare, am dormit pe stradă. În cele din urmă, s-a găsit un adăpost, era un apartament închiriat cu 1800  pe lună, cu două camere, în care s-au înghesuit 14-16 muncitori şi care avea un duş ce nu funcţiona decât douăzeci de minute pe zi. Acum, , dacă nu am fost plătiţi, nu putem să plătim chiria şi suntem nevoiţi din nou să dormim în stradă".


E mai profitabil să te indignezi contra "imigranţilor care vor să profite de protecţia socială în Germania" - spun unii ziarişti.
(sursa: berliniquais)

Germania ia măsuri contra imigranţilor nedoriţi.

Pentru că, pe de altă parte, putem citi în Le Monde că Germania ia măsuri contra "turismului social".
Ministrul muncii şi ministrul de interne din Germania au prezentat un proiect de lege care să interzică "pentru o perioadă limitată" accesul în Germania a persoanelor din alte ţări care au contravenit legilor germane.
Sunt prezentate şi măsuri pentru evitarea escrocheriilor cu alocaţii familiale, propunându-se varianta de a fixa suma alocaţiei în funcţie de ţara de reşedinţă a copilului.
Sunt prevăzute şi măsuri contra muncii clandestine.
În acelaşi timp, se vor da fonduri speciale comunelor care " fac faţă sosirii a numeroşi migranţi săraci".
Uniunea creştin-socială din Germania a redactat o moţiune (criticată de alţi politicieni) care pleda ca străinii care doresc să se instaleze definitiv în Germania "să fie încurajaţi să vorbească limba germană în public şi în privat, în mijlocul familiilor lor". 

Situaţia este însă mai complexă decât lasă să se înţeleagă acest proiect de lege.
În 2012 au venit în Germania 68700 de polonezi , 48 800 de români, 26 400 unguri, 26 000 bulgari şi 20 400 de greci.

Nu toţi sunt însă muncitori. Tot în anul 2012, dintre 4 605 cereri de recunoaştere a diplomelor în domeniul medical, 1029 de cereri au venit din partea unor cetăţeni români. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Update 12.12.2014
 Fettchenhauer Controlling & Logistics (FCL) GmbH, care ar fi trebuit să le plătească salariile românilor, a declarat că este în insolvenţă. Se spune în presa străină că nu este pentru prima dată când Andreas Fettchenhauer a fost amestecat în falimentul unei întreprinderi.
Există opinii în cadrul sindicatului FAU care spun că şi investitorul Harald Huth are partea sa de vină în privinţa condiţiilor mizerabile de muncă pentru lucrătorii de la "Mall ul ruşinii". 
Greva şi protestul continuă.
Presa franceză aminteşte că în Franţa, spre deosebire de Germania, există un fond de garanţie a salariilor, constituit din cotizaţiile patronilor. Astfel, orice lucrător francez e sigur că îşi va primi salariul, chiar dacă întreprinderea la care lucrează dă faliment.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Update 24.12.2014
Muncitorii români continuă să demonstreze
Salariul brut minim legal pentru muncitorii necalificaţi din construcţii, la Berlin şi în landul de Vest este 11,10    pe oră. Pentru muncitorii calificaţi, care efectuează sarcini de înaltă tehnicitate, salariul minim brut este 14,20€/oră. Salariul net ar fi fost cam 60% din salariul brut, după plata tuturor taxelor şi impozitelor. 
Dar angajatorii românilor nu le-au încheiat contractele promise şi i-au plătit "la negru", Dar nu le-au dat nici măcar suma convenită . Muncitorii români au primit 900€ sau chiar 100€ pentru cele tre luni de muncă pentru care fuseseră aduşi din România. 
Doar sindicatul FAU îi mai sprijină pe zidarii români care nu mai au nici bani de întoarcere acasă.
Berlinezii îşi văd de cumpărăturile de Sărbători.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Presa nu mai spune nimic despre ei- sunt deja manifestatii mult mai ample in alte parti!