joi, 4 septembrie 2014

Cad balcoane la Piteşti

Vântul a smuls un balcon




Cei care am auzit această ştire la televizor, ne-am înspăimântat. Era vorba despre un bloc din perioada "socialistă" . (Nu pot să o numesc "comunistă", pentru că regimul trecut declara că nu a ajuns încă la stadiul de comunism, în România nu apucare să se "construiască" decât socialismul).
De multă vreme privesc cu îngrijorare armăturile ruginite dezgolite la unele balcoane existente la case vechi neîntreţinute. Îtr-adevăr, ele sunt un pericol public şi la un moment dat se vor prăbuşi poate la un cutremur, poate chiar la un vînt puternic, dacă lucrurile vor merge ca până acum, adică nimeni nu se va îngriji să le repare.
Dar să cadă un balcon de la un bloc relativ nou? Adevărul este că şi aceste blocuri, numite în limbajul curent "noi", s-au cam învechit şi pot prezenta mari pericole pentru locatari, dacă nu se iau măsuri pentru consolidarea şi pentru repararea lor. Dar speram totuşi să nu fi ajuns în asemenea hal încât un vânt ceva mai puternic să le prăbuşească balcoanele.

Şi totuşi, la postul de televiziune se spune foarte clar, ba mai scrie şi pe "burtieră" că "vântul pternic a smuls un balcon la Piteşti". Se mai spune că "structura de metal a balconului a căzut cu totul".

Schimb postul tv şi găsesc aceeaşi ştire , exprimată la fel.
De data asta, însă, apar şi detalii:
"Un balcon făcut din termopan a căzut cu totul de la etajul 4 al unui bloc din Piteşti.

Ahaaa, acum am înţeles: reporterii nu ştiu ce e acela un balcon! Ei nu ştiu de altfel nici ce e acela termopan., dar mă rog , cu asta deja ne-am obişnuit.
La un al treilea post de televiziune, găsesc exprimarea: " Faţada unui bloc din termopan " a căzut...

Am găsit ştirea redactată în moduri asemănătoare  şi pe net.

Hai să lămurim atunci
ce e acela un balcon,
ca să ştim măcar pe viitor:

BALCÓN, balcoane, s. n.
1. Platformă cu balustradă pe peretele exterior al unei clădiri, comunicând cu interiorul printr-una sau mai multe uși.
2. Parte a unei săli de spectacol, de conferințe etc. așezată deasupra parterului. – Din fr. Balcon, it. Balcone.  
3. Sân, ţâţă (în argou)
                                                                Sursa: DEX '09 (2009) şi Dicţionar de argou.


Deci, lăsând deoparte accepţiunile legate de săli de spectacole şi  de limbajul argotic, remarcăm că balconul este platforma ieşindă din planul faţadei clădirii (având, desigur şi un parapet ca să nu cadă oamenii în gol).
Or, ceea ce căzuse în cazul relatat de mass media nu era balconul, ci era doar închiderea lui exterioară, realizată din tâmplărie din pvc (din câte am putut observa din imagini) .
(Aici ar fi momentul să lămurim şi ce înseamă "termopan". Pe timpul regimului socialist, se confecţionau la noi nişte geamuri termoizolante - adică două foi de sticlă cu spaţiu de aer sigilat între ele- numite "geamuri tip Thermopane".  
"Thermopane" era denumirea comercială înregistrată a primelor  geamuri termoizolante realizate (În Vest) în anii 1950 şi nicidecum a tâmplăriei în care se montau acestea. În timpurile noastre, geamurile termoizolante cu diferite denumiri comerciale se montează în diferite tipuri de tâmplării, la rândul lor cu diferite denumiri comerciale, iar marca "Thermopane" a dispărut câteva decenii, continuând să fie folosită de unii vorbitori de la noi de cele mai multe ori impropriu.
Acum marca a reapărut, aparţine GmbH & Co. KG, dar cei ce spun "termopan" la noi nu se gândesc la această marcă înregistrată, în general . Prin urmare, corect este să spunem pur şi simplu de tâmplărie cu geam termoizolant.)
Deci, nici un fel de "structură de metal" şi nici un fel de balcon nu căzuseră, nu căzuse nici faţada clădirii, căzuse însă acea închidere care se face în ultima vreme mai ales în cadrul "reabilitării termice" a blocurilor şi care înlocuieşte parapetul balconului cu un geamlâc închis până sus , care nu face parte din proiectul iniţial al blocului şi care de multe ori este realizat defectuos. Uneori locatarii îşi comandă singuri o astfel de închidere, după modelul celor aplicate la reabilitările termice patronate de primării.
Aceste panouri de tâmplărie nu sunt fixate de multe ori de structura blocului, ci sunt doar împănate cu câteva pane din lemn , rosturile fiind apoi umplute cu spumă de poliuretan. Pentru simplificarea lucrărilor, se renunţă la  parapetul existent al balconului şi se montează panourile de tâmplărie de sus până jos, cu aceeaşi fixare precară. În aceste condiţii, nu e de mirare că un vânt mai puternic a dat jos un astfel de panou prost motat. Să sperăm că nu vor mai cărea şi altele.

Poate că se va gândi cineva, până nu e prea târziu, să verifice cum au fost montate aceste faimoase panouri de tâmplărie la balcoanele blocurilor. 
Pentru că, teoria ca teoria, dar practica ne omoară!

Niciun comentariu: