sâmbătă, 9 august 2014

Adrian Sampetrean la Mezzo

Aida la Arena din Verona




Putem vedea chiar acum pe canalul tv Mezzo reprezentaţia operei Aida la Arena din Verona, din 2013, care celebrează atât bicentenarul naşterii lui Verdi, cât şi centenarul Festivalului de la Verona ce are loc în amfiteatrul roman.
Este o montare insolită, care transpune acţiunea operei într-un cadru ştiinţifico-fantastic (acum la modă), undeva, în spaţiul cosmic, pe o planetă necunoscută.

Scena din actul I a înlocuit piramida cu o centrală solară înaltă de 22m, plasată pe o planetă necunoscută din spaţiu.

Scena mare a Arenei permite montări spectaculoase şi această montare aminteşte de Războiul Stelelor. Roboţi în formă de cămilă sau de crocodili, efecte de lumini şi costume spaţiale exotice, strat de apă pe scenă  înconjoară echipa de interpreţi veniţi din toate colţurile lumii.
Culmea este că muzica lui Verdi se pretează la această abordare "galactică", muzica sa fiind nemuritoare şi atemporală.

Direcţia de scenă : La Fura dels Baus, (trupă de spectacol catalană), regia: Andy Sommer, (franco-german).dirijor: Omer Meir Wellber  (israelian).
Alături de soprana chineză Hui He din rolul principal, de tenorul italian Fabio Sartori din rolul lui Radames, vedem un bariton polonez Andrzej Dobber în rolul lui Amonasro, o mezzosoprana italiancă Giovanna Casolla în Amneris şi ...pe tânărul nostru bas Adrian Sâmpetrean, în rolul Marelui Preot Ramfis.

Adrian Sâmpetrean

La numai 31 de ani, Adrian Sâmpetrean are deja un frumos palmares interpretativ.
După debutul din 2006, în rolul Colline din Boema, la Opera din Cluj, au urmat rolul Raimondo din Lucia di Lamermoor, tot la Cluj, premiul la concursurile "Darclee" şi "Eugenia Moldoveanu", apoi activitatea la Opera statului Bavaria din Münich.
Au urmat roluri la Bologna şi Düsseldorf apoi , între 2009 şi 2011, numeroase spectacole la Deutsche Oper am Rhein din Düsseldorf , unde a cântat Sparafucile din Rigoletto , Oroveso din Norma, Angelotti din Tosca, Colline din Boema şi Raimondo din Lucia di Lamermoor.
Tot în 2011 a cântat Leporello din Don Giovanni  la Festivalul din Sarzburg.

În stagiunea 2011/12 Adrian Sâmpetrean a apărut ca prim bas la Opera din Hamburg, interpretând Alidoro din La Cerentola, Don Basilio din Bărbierul , Leporello din Don Giovanni, Banco din Macbeth, Ramfis din Aida, continuându-şi şi colaborarea cu Opera din Düsseldorf. 
A mai cântat Selim din Îl Turco in Italia, Oberto din Oberto,conte di San Bonifacio (La celebra Scala din Milano), Truffaldino din Adriana din Naxos, Un monaco din Don Carlo.
A înregistrat şi un disc, alături de celebra soprană Elina Garanča. 
La Berlin, i-a avut ca parteneri de scenă pe celebrii Placido Domingo, Jonas Kaufmann şi Anna Netrebko. Şi iată-l în  Marele preot din Aida, spectacol transmis pe Mezzo.

Putem să ne mândrim cu un astfel de cântăreţ, care continuă cu brio pe scenele internaţionale frumoasa noastră tradiţie în materie de cântăreţi de operă - pentru că, într-adevăr, am avut numeroşi cântăreţi de mare valoare în acest domeniu muzical şi nu putem decât să regretăm faptul că tinerii cântăreţi români trebuie să plece în alte ţări pentru a cânta. 
(În cazul basului Adrian Sâmpetrean, tradiţia este chiar în familia sa, căci el este fiul basului Mircea  Sâmpetrean, actualmente profesor la Conservatorul din Cluj).
Numai din enumerarea rolurilor cântate în câţiva ani de Adrian Sâmpetrean remarcăm că cele mai multe dintre ele nu se află în repertoriul curent al Operei noastre de la Bucureşti. Ca să nu mai vorbim că spectacolele de la Opera din Bucureşti sunt atât de rare, încât nici vorbă nu ar putea fi ca un interpret să aibă oportunitatea de a cânta atâtea roluri în acest interval de timp.

Bine că există transmisiile Mezzo, care ne dau posibilitatea să urmărim şi noi, de acasă, performanţele cântăreţilor noştri pe alte scene ale lumii!

Un comentariu:

Onut spunea...

Intr-adevar, impresionanta montare!
Si bravo cantaretului nostru!