miercuri, 30 iulie 2014

Roger Federer obligat sa demoleze toboganul

Ce se întâmplă în Elveţia dacă nu respecţi reglementărie în construcţii




Mai multe agenţii de presă relatează că familia tenismenului Roger Federer a fost dată în judecată de vecini pentru că a construit un tobogan pentru copii pe proprietatea lor din Lenzerheide-Valbella din Elveţia, unde au o casă de vacanţă. Toboganul şi o căsuţă pe stâlpi pentru copii au înălţimea maximă de 3m şi deranjează priveliştea spre munţi a vecinilor.

Căsuţa pentru copii şi toboganul  [SRF]


Vecinii au câştigat în instanţă, deoarece toboganul din lemn a fost construit pe terenul cumpărat de tenisman, dar pe o zonă din acesta unde nu este permis să se ridice construcţii. Prin urmare, toboganul va fi dărâmat.
În schimb, autorităţile nu au decis încă asupra reclamaţiei privind împrejmuirea cu grilaj, înaltă de 2m şi arborii înalţi  din jurul proprietăţii sale de 8000 m2.  Se pare că tenismenul va încerca o înţelegere amiabilă cu vecinii asupra împrejmuirii şi arborilor.
Putem compara cu ceea ce se întâmplă în parcurile noastre, în care apar tot felul de construcţii  care iau din spaţiul verde, fără ca nimeni să se sesizeze.
________________________________________________________________





Update 10 dec. 2019
Pentru a arăta deosebita considerație de care se bucură Roger Federer în țara sa putem aminti faptul că Elveția a decis să emită o serie limitată de monede comemorativă cu valoarea de 20 de franci (elvețieni, desigur) cu chipul celebrului sportiv . Monedele vor intra în circulație după 23 ianuarie 2020.
Niciodată în istoria Elveției nu a fost conferită o asemenea cinstire unei persoane aflate în viață.
Roger Federer a fost apreciat ca fiind cel mai bun sportiv individual al Elveției, dar și un ambasador de vis pentru țara sa.
 Iar cererea pentru aceste monede a depășit cu mult oferta.
2,5 milioane de solicitanți.
Roger Federer a anunțat pe o rețea de socializare (unde este urmărit de 12,7 milioane de persoane) că se pun în vânzare 55000 de astfel de monede pe internet, pentru că solicitările făcute la magazin nu au putut fi satisfăcute.
Dar site-ul monetăriei a cedat ca urmare a cererilor prea numeroase .


Dar, una sunt simpatia și celebritatea enorme de care se bucură Roger Federer și alta e respectarea legii. Unde e lege, nu-i tocmeală, indiferent cum te numești.
Asta- la ei.




2 comentarii:

Anonim spunea...

La noi a aparut stirea acum vreo 4 ore, dar cu titlul : " Vecin problema" sau "Federer nu se are bine cu vecinii". Cu alte cuvinte, problema ar fi la vecinii carcotasi. De fapt nu este asa, pentru ca justitia nu le-ar fi dat dreptate vecinilor, daca Federer ar fi respectat zona construibila de pe terenul sau si nu ar fi construit in afara ei. Prin certificatul de urbanism este delimitata zona de teren construibil si daca te apuci sa construiesti (indiferent ce) in afara ei, incalci legea. Asa ca Federer va trebui sa demonteze tobobanul si casuta pentru copii (gresit botezata "cabana" de catre ziaristii nostri, care mai si arata cabanele construite-de data asta legal-de Federer pe acel teren, ca si cum pe ACELEA ar fi el obligat sa le demoleze). Tenismenul va putea reamplasa toboganul (cu casuta lui pentru copii) in interiorul perimetrului construibil de pe terenul sau (daca mai are loc, dupa ce a facut cabanele de locuit). Deci nu e vorba (doar) de vecini carcotasi, ci in primul rand de respectarea legislatiei in constructii, cu care in statele civilizate nu se joaca nimeni.

Anonim spunea...

In schimb, la noi se fac stapani diversi insi pe portiuni mari din parcuri fara nici o problema (penrtu ei).
De exemplu, in Parcul Tei, unde o bucata mare de teren e ingradita, ca sa se faca un...restaurant, desi un restaurant s-a facut deja, chiar s-a inaugurat. Dar mai e o zona intreaga ingradita, luata din parc. Cine i -o fi dat-o?