miercuri, 30 iulie 2014

Roger Federer obligat sa demoleze toboganul

Ce se întâmplă în Elveţia dacă nu respecţi reglementărie în construcţii
Mai multe agenţii de presă relatează că familia tenismenului Roger Federer a fost dată în judecată de vecini pentru că a construit un tobogan pentru copii pe proprietatea lor din Lenzerheide-Valbella din Elveţia, unde au o casă de vacanţă. Toboganul şi o căsuţă pe stâlpi pentru copii au înălţimea maximă de 3m şi deranjează priveliştea spre munţi a vecinilor.

Căsuţa pentru copii şi toboganul  [SRF]


Vecinii au câştigat în instanţă, deoarece toboganul din lemn a fost construit pe terenul său, dar pe o zonă unde nu este permis să se ridice construcţii. Prin urmare, toboganul va fi dărâmat.
În schimb, autorităţile nu au decis încă asupra reclamaţiei privind împrejmuirea cu grilaj, înaltă de 2m şi arborii înalţi  din jurul proprietăţii sale de 8000 m2.  Se pare că tenismenul va încerca o înţelegere amiabilă cu vecinii asupra împrejmuirii şi arborilor.
Putem compara cu ceea ce se întâmplă în parcurile noastre, în care apar tot felul de construcţii  care iau din spaţiul verde, fără ca nimeni să se sesizeze.

2 comentarii:

Anonim spunea...

La noi a aparut stirea acum vreo 4 ore, dar cu titlul : " Vecin problema" sau "Federer nu se are bine cu vecinii". Cu alte cuvinte, problema ar fi la vecinii carcotasi. De fapt nu este asa, pentru ca justitia nu le-ar fi dat dreptate vecinilor, daca Federer ar fi respectat zona construibila de pe terenul sau si nu ar fi construit in afara ei. Prin certificatul de urbanism este delimitata zona de teren construibil si daca te apuci sa construiesti (indiferent ce) in afara ei, incalci legea. Asa ca Federer va trebui sa demonteze tobobanul si casuta pentru copii (gresit botezata "cabana" de catre ziaristii nostri, care mai si arata cabanele construite-de data asta legal-de Federer pe acel teren, ca si cum pe ACELEA ar fi el obligat sa le demoleze). Tenismenul va putea reamplasa toboganul (cu casuta lui pentru copii) in interiorul perimetrului construibil de pe terenul sau (daca mai are loc, dupa ce a facut cabanele de locuit). Deci nu e vorba (doar) de vecini carcotasi, ci in primul rand de respectarea legislatiei in constructii, cu care in statele civilizate nu se joaca nimeni.

Anonim spunea...

In schimb, la noi se fac stapani diversi insi pe portiuni mari din parcuri fara nici o problema (penrtu ei).
De exemplu, in Parcul Tei, unde o bucata mare de teren e ingradita, ca sa se faca un...restaurant, desi un restaurant s-a facut deja, chiar s-a inaugurat. Dar mai e o zona intreaga ingradita, luata din parc. Cine i -o fi dat-o?