joi, 3 iulie 2014

Alexandru Tomescu a fost decorat

Alexandru Tomescu Cavaler al Ordinului  Steaua Italiei




 Concert festiv la Ateneul Român.

Miercuri 2 iulie a fost sărbătorită preluarea de către Italia a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Cu acest prilej, a fost organizat un concert festiv la Ateneul Român, la încheierea stagiunii muzicale.
Programul s-a bucurat de particiarea extraordinară a violonistului Alexandru Tomescu, ce a primit cu această ocazie şi o prestigioasă decoraţie din partea statului italian: Steaua Italiei, în rang de cavaler.

A fost prima decoraţie pe care a primit-o cunoscutul nostru violonist.
Premiul este acordat de către Președintele Republicii, la propunerea ministrului Afacerilor Externe, după consultarea Consiliului Ordinului. Prezidat de ministrul Afacerilor Externe, Consiliul cuprinde alți patru membri, dintre care unul este de drept  șeful Protocolului Diplomatic al Republicii italiene. Ordinul  recompensează  pe cei care au dobândit merite deosebite în promovarea relațiilor de prietenie și cooperare între Italia și alte țări, precum și promovarea unor legături cu Italia.
Decoraţia i-a fost înmânată artistului pe scena Ateneului de către ambasadorul Italiei, în numele preşedintelui Italiei.
Concertul s-a bucurat şi de participarea specială a dirijorului Gian Luigi Zampieri, unul dintre cei mai valoroşi dirijori italieni  şi a cuprins un repertoriu în totalitate italian - după ce în deschidere s-a intonat Oda Bucuriei de Beethoven (imnul european).
După uvertura la opera La Gazza Ladra (Coţofana Hoaţă) de Gioachino Rossini, a urmat concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Niccolo Paganini, cântat ca niciodată de virtuozul nostru violonist, care s-a întrecut pe sine în succesiunea de pasaje strălucitoare , în care valoroasa vioară Stradivarius din 1702 a emis sunete fantastice,  surprinzătoare, într-o interpretare plină de creativitate.
Dirijorul Gian Luigi Zampieri a participat din plin la crearea emoţiei artistice, conducând orchestra în concordanţă cu interpretarea solistului.
Aplauzele entuziaste ale publicului au fost răsplătite cu trei bis uri .
Concertul s-a încheiat cu poemul simfonic "Pini di Roma" de Ottorino Respighi, în interpretarea majestuasă a ochestrei filarmonicii George Enescu, dirijată de Gian Luigi Zampieri.

O deschidere cu adevărat festivă a preşedeţiei Italiei la UE.



5 comentarii:

Petra spunea...

Frumos din partea Italiei sa sarbatoreasca astfel venirea lor la presedintia UE.

Angela spunea...

Bine ca vedem si noi, macar aici, decoratia, ca in ziarele de la noi nu apare. Si cu motivatia decernarii.

Mirica spunea...

Dupa parerea mea, Alexandru Tomescu are viteza de executie (cum se cere la Paganini) si scoate sunete ciudate din vioara, dar pierde pe drum frumusetea sunetelor- adica exact ceea ce face faima viorilor Stradivadius. Oricum e un violonist voarte valoros, dar daca ar lucra si la frumusetea sunetelor ar avea mult de castigat.

Anonim spunea...

Ce deoratie frumoasa!

Anonim spunea...

La noi s-a anuntat doar asa, in treacat, ca Alexandru Tomescu a fost decorat. Cred ca le e tarse ca nu l-au decorat ai nostri mai intai!