sâmbătă, 21 iunie 2014

Elixir de viaţă lungă

Un elixir din secolul XIX-lea a fost reconstituit 




Cu o lună în urmă, o echipă de arheologi a descoperit într-un şantier din New York, deschis pe locul unei vechi berării germane, foarte multe sticle, printre care era şi un flacon mic, cu inscripţia : "elixir de viaţă lungă". În flacon se găsea  încă poţiunea respectivă, iar arheologii de la Chrysalis Archaeology au apelat la colegii germani pentru a reconstitui reţeta preparatului vechi de 150 de ani.
În urma analizelor chimice şi după studierea manualelor medicale din acea epocă, a fost reconstituită reţeta elixirului, care a fost preparat din nou.
Aloe, rubarbă şi mirodenii
Poţiunea conţine aloe (cu virtuţi antiinflamatoare), rădăcină de genţiană şi pudră de rubarbă (care favorizează digestia), dar şi şofran şi curcuma, mirodenii cu proprietăţi medicinale. Totul era amestecat într-un lichid compus din trei sferturi alcool din grâne, de tip vodcă sau gin şi un sfert apă.
Echipa doreşte să recreeze băutura în următoarele săptămâni, dar au publicat şi comoziţia acesteia, pentru cei ce ar dori să şi-o fabrice acasă.
Poţiunea are un gust foarte amar şi era folosit probabil în cantităţi foarte mici - câteva picături zilnic.
Tot acolo, a fost găsit un alt gen de băutură, ce purta eticheta : " Dr Hostetters Stomach Bitters". Biterul acesta conţine genţiană, cardamom şi coriandru.




3 comentarii:

Marica spunea...

Interesant de stiut ce se folosea inainte pentru intarirea sanatatii.
Si la noi face lumea in casa decocturi cu aloe

o batranica spunea...

Da, avem nevoie sa revenim la remediile verificate din vechime

Ileana spunea...

Depinde ce mirodenii, ca si asta conteaza