marți, 10 iunie 2014

Dezinsectie în locuinţe

Ce produse împrăştiem prin casă



Sună cineva insistent la uşa apartamentului. Apoi bate viguros, până când deschid uşa. 
În faţa uşii stă o doamnă brunetă, îmbrăcată în ceva ce seamănă cu un halat scurt.
"Cu dezinsecţia!" proclamă scurt doamna necunoscută. 
- Ce dezinsecţie? V-a chemat cineva? - întreb eu, nedumerită.
- Vobim numai cu proprietarii -  explică persoana din faţa uşii. 
- Ce substanţe folosiţi?
- Contra gândacilor - răspunde doamna.
- Dar nu sunt toxice pentru om?
- Aşa pe piele, da, dar nu dăm decât pe jos - spune doamna. Dăm cu Cautrin amestecat cu Sanivos.
- Mulţumesc  - spun eu, închizând uşa.

Caut şi eu, ca omul, pe internet, să văd cam ce produse ar fi acestea.

Caut întâi Sanivos.
Pe site-ul Sanitox, primul pe lista produselor ce se spune că ar fi „avizate pentru profilaxia sanitar-umană nr.3 din iunie 2000 elaborată de Ministerul Sănătăţii”, aflăm:
  • Sanivos 20 CE: este un insecticid de şoc cu acţiune de contact. Se prezintă sub forma de concentrat emulsionabil. Recomandat pentru profilaxia sanitar-umană. Nu este corosiv.
Până aici pare în regulă. Dar...
Care o fi substanţa activă?
Vedem pe site-ul  Combinatului Chimic Borzesti, membru al SCR Grup:

Insecticide pentru igiena publică

Nr.crt
Produs
Utilizare
Agent dăunător
Mod de ambalare
1.
SANIVOS 20 CE
(diclorvos 20%)
Dezinsecţii
insecte zburatoare,
Insecte târâtoare
5 l
1 l

Ce aflăm însă despre 
diclorvos pe Wikipedia?
DICLORVOS
Dichlorvos sau fosfate 2,2-dicloro dimetil (nume comerciale: DDVP, Vapona, etc) este un compus organofosforic foarte volatil, folosit ca insecticid.
Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA a interzis produsul în 1981 . De atunci, a fost pe punctul de a fi interzis în mai multe rânduri, dar încă mai este disponibil. Principalele motive de îngrijorare sunt toxicitatea sa ridicată şi cronică.  Nu este o dovadă categorică a faptului că produsul este generator de cancer, dar un studiu din anul 2010 a arătat că fiecare creştere de 10 ori a concentraţiei în urină a metaboliţilor pesticidelor organofosforice a fost asociat cu o creştere de 55% până la  72%  a probabilităţii de ADHD (deficit de atenţie şi tulburare hiperkinetică) la copii. 

Diclorvos este absorbit pe toate căile de expunere. (Produsul fiind volatil, se evaporă şi îl absorbim şi prin respiraţie). Simptomele supradozării sunt : slăbiciune, dureri de cap, senzaţie de apăsare în piept, vedere înceţoşată, salivare, transpiraţie, greaţă, vomitări, diaree şi crampe abdominale.

Diclorvos deteriorează ADN - ul insectelor din colecţiile aflate în muzee.

Reglementare în U.E. 


În UE produsul a fost interzis.

Toxicitatea

Produs foarte toxic, diclorvos a fost clasat de EPA (Agenţía de Protecţie a Mediului din SUA) ca produs posibil cancerigen  (grupa B2).
Reglementări
Limita maximă a reziduurilor (LMR) de diclorvos a fost întâi de  2 mg·kg-1  la 0,01 mg·kg-1 de cereale, conform directivei europene din 9 noiembrie 2006. (Se folosea contra acarienilor din cereale).
De la  11 mai 2007 în Franţa s-a interzis pur şi simplu utilizarea lui.  
Produsele care conţin diclorvos nu mai pot fi folosite. Cei care deţin aceste produse sunt responsabili de eliminarea lor, pe căile autorizate.

De ce scriu toate acestea, aici?


Păi, oameni buni, dacă acest produs este extrem de toxic, poate cancerigen şi a fost interzis practic în UE, cum se face că vin fel de fel de persoane să-l răspândească prin locuinţele noastre?

De ce el este încă autorizat (aşa cică ar fi) la noi, dacă a fost interzis în UE? Au nu suntem şi noi în UE?

Iar acest diclorvos nu este decât un exemplu printre (din păcate) multe altele.

Auzim la televizor mereu reclama pentru un aparat care produce unde electromagnetice şi nu mai ştiu ce,  care "dăunează sistemului nervos al rozătoarelor", dar pe care "îl putem folosi fără grijă în preajma copiilor". 

Cum adică? Doar rozătoarele sunt mamifere şi au un sistem nervos asemănător cu al nostru. 
Iar dacă animalele percep undele electromagnetice şi fug înainte de a suferi daune prea grave, copiii noştri stau în casă! Noi, de asemenea şi nici măcar nu percepem aceste unde, care ne pot  produce daune la sistemul nervos! Sigur, şoarecii nu sunt oameni, totuşi multe experimente medicale se fac pe şoareci şi se trag concluzii asupra efectelor posibile asupra omului.

Şi atunci, cum să introducem un astfel de aparat în casa în care locuim? 

Nu ni se spune că acest aparat ar fi fost avizat de Ministerul sănătății, în schimb suntem asigurați că dacă led-ul e aprins, aparatul „își face treaba”!! Care ar fi treaba asta? Afectarea sistemului nostru nervos? 
Mai mult, acțiunea aparatului se face simțită pe o suprafață foarte mare (conform reclamei), prin urmare unii dintre vecinii noștri ar futea să aibă astfel de aparate în funcțiune în apartamentele lor și efectele lor cumulate să se manifeste în locuința noastră fără ca măcar să știm!

O vecină de apartament care și-a cumpărat un astfel de aparat, spune că e mulțumită de el, că NU SIMTE NIMIC (!) 


Păi ce să simți, doamnă? Când vei simți ceva, va fi prea târziu. 

La un moment dat a venit la ușa mea un cetățean care voia să îmi vândă un astfel de aparat. Am putut citi astfel ce scrie pe cutie: a se folosi în depozite de cereale, a nu se folosi în preajma animalelor domestice!

4 comentarii:

Marin spunea...

Diclorvos a fost interzis du doar in Franta, ci peste tot in UE. Dar la noi , ce mai conteaza, si asa vor sa ne otraveasca pe toate caile!

Petre spunea...

Ideea este sa ne extermine pe noi si sa ne ia linistiti resursele naturale si pamantul agricol

Anonim spunea...

Mai e ceva: cica unii au legitimatii false si vor doar sa intre prin case si sa fure....

Alo spunea...

Vin cand ii gasesc pe pensionari acasa, ca tot vor sa mai piara dintre ei si sa le ramana banii de pensii, sa-i dea la cei fara venituri.