miercuri, 12 martie 2014

Scoala de polologhie

Concurs televizat




La un concurs televizat în care diferite persoane considerate culte se întrec cu numeroase blonde pe teme de cultură generală, s-a pus întrebarea: "În preajma cărui eveniment istoric Academia Română a publicat primul dicţionar de polologhie" .

(În paranteză fie spus, constatăm că numărul celor ce se întrec cu blondele creşte din ce în ce; dacă la început era o singură persoană ce se întrecea cu monumentele de incultură cu păr oxigenat, acum îşi reunesc eforturile două sau chiar trei persoane pentru a răspunde la întrebările de cele mai multe ori puerile puse de prezentatorul Dan Negru. Şi asta e oarecum incorect: dacă blondele se bazează fiecare pe propria  cultură, multă/puţină, cum o fi, cele două sau trei persoane se pot completa reciproc , se pot sfătui şi astfel au mai multe şanse. Desigur, e vorba de fapt despre un spectacol care doar mimează un concurs, dar tot ar trebui să aibă aparenţa corectitudinii).

Dan Negru, Con nector, Maria Cârneci şi Monica Anghel s-au întrecut în a explica, de comun acord, ce înseamnă "polologhia" : vorbă lungă.
După ce persoanele îmbrăcate sumar au dat răspunsurile cele mai aiuritoare cu putinţă, se conchide că nu există dicţionar de polologhie.

Într-adevăr, nu există dicţionarul respectiv, dar nu există nici....polologhia!
Sau, mai bine zis, nu există decât ca formă greşită a cuvântului "poliloghie"!

Este adevărat că e o greşeală larg răspândită, totuşi e inadmisibil ca ea să apară chiar într-un concurs de cultură generală!
Chiar aşa?

Un comentariu:

profa de romana spunea...

Asa zisul concurs arata cat de raspandita este incultura la noi. Daca la alte televiziuni, din alte tari, vedem concursuri de cultura generala cu intrebari chiar grele, la care concurentii in general fac fata, la noi se pun intrebari puerile la care aproape nimeni nu raspunde corect, dar mai sunt si intrebari gresite, care arata ca si cei care fac intrebarile ar trebui sa mai puna mana pe cate o carte. Nivelul de cultura al populatiei de la noi e mai scazut pe an ce trece. Ar fi interesant de acut un concurs "tineri contra batrani". Cred ca batranii ar castiga sigur un concurs de cultura generala.