Riscuri de boli de inimă în preajma puţurilor pentru gaze de şist
Asta ar fi cee ce sugerează un studiu efectuat în statul Colorado din SUA care va apărea în viitoarea ediţie a Environmental Health Perspectives (EHP) - revista edittă de Institutul naţional de ştiinţe al sănătăţii mediului (NIEHS) american., citat de ziarul Le Monde.
Lucrările conduse de către Lisa Mc Kenzie de la Colorado School of Public Health ar trebui să suscite cercetări mai ample pe acest subiect: dezvoltare gazelor de şist în SUA a condus la înmulţirea instalaţiilor de gze sau de petrol amplasate în apropierea zonelor locuite. În statul Colorado, 26% dintre puţurile de petrol sau de gaze sunt situate la distanţe de 50m-300m de locuinţe sau de clădiri destinate unei ocupaţii umane, după Colorado Oil and Gas Conservation Commission.
Lucrările publicate în EHP se bazează pe circa 125 000 de naşteri înregistrate în Colorado între 1996 şi 2009. Cercetătorii au considerat locul de reşedinţă al fiecărei viitoare mame şi în acelaşi timp prezenţa de puţuri de gaze naturale (gaze de şist sau gaze convenţionale) la distanţe mai mici de 15 km.
ANOMALII CARDIACE
A fost făcut un model al expunerii domiciliului fiecărei viitoare mame la diverse scăpări de gaze (metan, benzen, toluen, xilen, etc) provenind din puţurile în funcţiune , a cantităţii şi a vecinătăţii acestora. Apoi, s-au format patru grupe: mamele care nu au fost expuse (nici un puţ la mai puţin de 15 km împrejur) , mame mai puţin expuse, cele mai expuse şi cele care au fost expuse pe parcursul sarcinii la valori medii.Autorii au căutat corelări între aceste niveluri de expunere şi starea de sănătate a coiilor la naştere: naşteri premature, malformaţii ale tubului neural (spina bifida, etc), malformaţii bucale (gură de iepure, etc) sau anomalii cardiace.
Doar acestea par să fi crescut semnificativ în prezenţa puţurilor. În grupul cel mai expus, 18 naşteri din 1000 prezintă o malformaţie de acest tip, faţă de 13 naşteri din 1000 în cazul în care nu e nici un puţ la mai puţin de 15 km de domiciliu. A fost făcută şi o legătură cu malformaţiile tubului neural, dar acestea par mai greu de interpretat, efectul nefiind proporţional cu gradul de expunere.
PREZENŢA BENZENULUI ÎN JURUL INSTALAŢIILOR
Cercetătorii estimează ca o cauză plauzibilă a creşterii numărului de malformaţii cardiace este expunerea mamelor la gazele care scapă din sonde şi care sunt suspecte de teratogenicitate, în special benzenul.Mai multe lucrări au pus în evidenţă prezenţa acestui gaz şi a altora în jurul instalaţiilor gaziere. Pentru a evita legătura cu alte surse depoluare cum ar fi poluarea urbană -din transporturi etc, autorii şi-au restrâns studiul la zone rurale sau la aşezări mai mici de 50000 de locuitori.
De asemenea, au avut grijă să elimine alte cauze posibile: prin bazele de date avute, ei au putut ţine cont şi de eventualele efecte legate de vârsta mamei, de consumul de alcool sau de fumat, de altitudinea domiciliului şi de originea etnică. Totuşi cercetătorii recunosc că nu au ţinut cont de vânturile dominante din zonă şi de absenţa măsurilor directe de expunere a mamei. Se consideră că mai sunt necesare şi alte studii care să le confirme pe acestea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu