sâmbătă, 1 februarie 2014

Promiscuitatea din piscine

Ce se află în piscine




Un individ singur, înotând timp de o oră într-o piscină, constituie deja o mini-maree neagră. Imaginaţi-vă o piscină plină cu înotători... Şi săriţi în ea.

Sărim, înotăm, iar şi iar. Iarnă sau vară, la piscină. Dar înainte de a ne scălda, să fim conştienţi că în bazine întâlnim şi resturi de deodorant, fire de păr şi....secreţiile celorlalţi înotători
Înotătorul apare duminica dimineaţa în şlapi, în slip şi cu cască de baie, dornic să ducă o viaţă sănătoasă.  Băieţii trec mai mult de formă pe la duşurile colective înainte de a plonja în bazin.
Să vedem urmarea.
(Conform slate fr)
După trecerea a trei înotători prin piscină, sunt necesari sute de litri de apă şi zeci de grame de clor, şi kilowaţioră de   energie pentru a reface echilibrul biologic al piscinei.  
«Apa e ceva viu, e nevoie să fie reglată în permanenţă», explică Bernard Boullé-Giammatteï, «Domnul piscină» de la Direcţia tineretului şi sporturilor de la primăria Parisului. 
Căci înotătorul a uitat că e alcătuit şi el în mare parte din apă.
Conform Agenţiei naţionale a securităţii sanitare şi a alimentaţiei, mediului şi muncii (din Franţa), care s-a ocupat de acest subiect, un individ singur care înoată timp de o oră într-un bazin mare constituie un fel de maree neagră. El aduce cu toptanul vaporii deodorantului său, un pumn de fire de păr ce ies de sub cască sau se află sub slip, resturi de piele moartă, puţin mucus din nas ş resturi de pipi şi de caca din slipul său. Un înotător care stă două ore într-o piscină excretă între 20 şi 80 mililitri de urină şi produce între  100 mililitri şi  un litru de sudoare. Pentru un chimist, acest pachet-cadou constituie un cocteil de carbon, azot şi uree. Nimic foarte grav, totul e degradabil. Dar ar trebui 7 grame de clor (doză medie vărsată pentru fiecare înotător) pentru a-i veni de hac. Pentru o piscină tip de 25 metri pe  15, socotiţi 80 de ore de funcţionare /săptămână  (presupunând că apa se schimbă săptămânal) şi 1700 de persoane şi adunaţi..... înainte de a vă veni să vomitaţi.

Cloramine toxice

În treacăt, să nu uităm că produsele chimice sunt necesare şi pentru combaterea câtorva porcării transmisibile, răspândite prin apă.  E principalul motiv pentru care se adaugă clor. 
«Dar clorul nu face diferenţă între cele  99,9 %  materie organică normală şi cele 0,01% de materii organice periculoase, viruşi şi bacterii», explică Claude Danglot, medic biolog şi inginer hidrolog.
Moleculele de clor se vor combina mai întâi cu materiile organice aduse de către înotători şi le vor oxida, eliminându-le. Această reacţie formează noi molecule, numite «cloramine». 
Pe când clorul e inodor, cloraminele , care sunt toxice, put. Ele sunt responsabile de mirosul urât care se simte pe holul piscinei. Cât timp se simte mirosul, înseamnă că reacţia chimică nu s-a terminat. Mai sunt materii organice de eliminat. 
«Este un semn că piscina nu a fost dezinfectată corect. Este vorba despre un deficit de clor şi nu despre un exces, cum crede lumea de obicei!», precizează  Claude Danglot, care reaminteşte că un sfert dintre angajaţii piscinelor municipale din Franţa suferă de insuficienţe respiratorii din cauza cloraminei, care poate provoca de asemenea şi iritaţii oculare şi nazale.

Paznicul săpunitului

Obstacolul principal al sănătăţii bronhiilor înotătorilor e concepţia greşită despre higienă a acestora. 
«Înotătorii cred că vin la piscină să se spele: e încetăţenit în reprezentările noastre sociale şi e o catastrofă», deplânge Bernard Boullé-Giammatteï, care spune că în ţările nordice este postat un agent la ieşirea de la duşuri pentru a controla dacă s-a făcut bine spălarea cu săpun.
Acelaşi punct de vedere îl împărtăşeşte şi doctorul Danglot. «La piscină este fie totalitarism, fie un bulion de cultură a microbilor: într-un fel sau în celălalt trebuie să fie stăpânită din punct de vedere chimic promiscuitatea », explică el, amintind riscurile în caz contrar. Un miliard de viruşi coabitează efectiv într-un gram de  excremente de-ale vecinului dumneavoastră de cabină de suferă de un început de gastroenterită.
Este un cerc vicios: cu cât oamenii sunt mai murdari, cu atât trebuie mai mult clor pentru combaterea agenţilor patogeni. Absenţa rigorii corporale nu are doar consecinţe chimice. Pentru diluarea acestei supe trebuie deschis robinetul şi adăugaţi între 80 şi 180 de litri de apă proaspătă în piscină pentru fiecare înotător. Golire, aducere de apă nouă şi curăţirea filtrelor : la sfârşitul anului, aproape 80% din consumul de apă pentru o piscină tip e legat de igienă. Desigur, această apă încălzită şi tratată costă. 
Şi ne-ar putea costa şi pe noi, dacă dezinfectarea şi schimbarea apei nu se fac corect.


Mai bine să folosim săpunul!  

Niciun comentariu: